Карантин – час для себе!

5 травня 2020 року

Умови пандемії і самоізоляції призводять до того, що багато аспектів нашого життя, як в глобальному масштабі, так і на особистому рівні, ставляться під сумнів. Ми побоюємося за здоров'я рідних і хвилюємося за плани на майбутнє, які можуть не відбутися. Невизначеність в особистому  і робочому життя посилюється постійно потоком негативних новин про зміни в світовому масштабі: глибокій економічній кризі, кількістю інфікованих, перспективою важких наслідків пандемії в багатьох сферах суспільного життя.

Крім того, багатьох лякає потенційне введення суворого карантину, яке призведе до ізоляції, можливо, на самоті. Для людей, що живуть разом з партнером, сім'єю або сусідами, ізоляція теж може стати непростим періодом, оскільки позбавляє їх можливості мати необхідне особистий простір і змушує щодня комунікувати з одними і тими ж людьми.

Багато викладачів та студентів  зараз відчувають емоційний дискомфорт, пов'язаний з прийняттям карантинних заходів. У гуртожитках посилюються правила, вводять комендантську годину. Студенти, що працюють в сфері послуг, можуть зіткнутися з втратою заробітку. У багатьох ускладняється процес роботи над дослідженнями, дипломними та курсовими роботами, оскільки немає можливості регулярно зустрічатися з викладачами або ходити в бібліотеку.
 

Як впоратися з негативними емоціями під час ізоляції:


1. Спланована самоізоляція. Продумайте план самоізоляції: де і з ким вам би хотілося її провести. Якщо є можливість, поїдьте за місто з компанією людей, в суспільстві яких вам комфортно. Так ви забезпечите собі можливість бути на свіжому повітрі і мати більше особистого простору, не залишаючись на самоті.

2. Спілкування з близькими і друзями. Частіше здзвонюйтесь зі своїми друзями, рідними, партнерами – відео-дзвінки найбільш наближені до живого спілкування і допомагають справлятися з почуттям самотності. У самоізоляції ми схильні підтримувати зв'язок тільки з близькими людьми, спробуйте урізноманітнити спілкування: напишіть тим, з ким давно не підтримували контакт.

3. Тимчасова відмова від гаджетів. Неконтрольований скролінг соцмереж підвищує рівень тривожності. Обмежте час, проведений онлайн - в тому числі за читанням новин про коронавіруси. Виділіть 20-30 хвилин в день, коли ви будете перевіряти новини, решту часу приділіть самопізнання, роботі та відпочинку. Для того, щоб обмежити використання гаджетів, можна їх відключити і віднести в найдальшу кімнату або прибрати подалі від вашого робочого місця. Поставте на телефон додатки, що обмежують доступ до соцмережі і лімітують екранний час. Тимчасово видаліть ті додатки, які віднімають найбільше часу і не потрібні для вирішення робочих питань.

4. Оновлення домашнього простору.  Попрацюйте над простором свого будинку. Результати дослідження, що були проведені психологами, говорять про те, що комфортна і приємна домашня атмосфера зміцнює психологічне благополуччя. Оформіть свою кімнату або робоче місце - зробіть гарний стенд з фотографіями, списками цілей або ключовими словами вашого дослідження. Спробуйте урізноманітнити ваш житловий простір. Влаштуйте генеральне прибирання.

5. Медитація і йога. Медитація знижує рівень тривоги і підвищує концентрацію. Спробуйте кожен день виділяти по 10 хвилин в певний час на медитативні практики, щоб медитація стала звичкою, адже карантин - відмінна можливість для формування корисних звичок. На YouTube є безліч тьюторіалів по медитації.

6. Творчість. Придумайте собі один творчий проект на час карантину, не пов'язаний з роботою. Це може бути щось невелике, що ви давно хотіли зробити - намалювати картину, розучити пісню на гітарі, написати розповідь. Приділяйте цьому проекту трохи часу регулярно: це відверне вас від неприємних думок, урізноманітнює дозвілля і дасть відчуття невеликого досягнення. Не набирайте відразу багато проектів, це може привести до фрустрації.

На карантині можна собі дозволити відпочити, приділити час сім’ї, хобі, не бути над продуктивним та мати гарний настрій. Ось наприклад для  підняття настрою і гарного самопочуття НПП кафедри англійської філології регулярно підтримують себе у хорошій фізичній формі. Адже, це запорука здоров'я, гарного вигляду та настрою.

Проводять час на природі.

    
   

Чи приділяють час своєму хобі, на які завжди не вистачало часу. Хобі, зі слів старшого викладача Агaпiтової А. Ю. – чудовий спосіб відволіктись від буденних справ, забути про час, метушню сучасного світу, щоб на деякий час зануритись в світ творчості.  Вона у вільний від занять час займається виготовленням авторських іграшок.

  

Чи з головою занурюються у саморозвиток, адже він є фундаментом і запорокую успішного життя.

 

Будьте щасливі та здорові!

Оксана Сухомлин,

асистент кафедри англійської філології
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook