Співробітники кафедри хірургії і патофізіології тварин імені академіка І.О. Поваженка впроваджують наукові розробки у ветеринарну практику

3 серпня 2020 року
Вінцем будь-якої науково-дослідної роботи є успішне впровадження її виконавцями наукових розробок в практику. Це не лише поєднає теорію з практикою, а й підтвердить затребуваність здійснюваних досліджень.

На кафедрі підходить до завершення виконання науково-дослідної роботи по темі № 110/3-пр-2018 «Розробити нові способи стимуляції процесів відновлення ушкоджених тканин опорно-рухового апарату домашніх тварин методами клітинної терапії», тому трансформація наукових розробок даної НДР у практичну площину - досить нагальне питання. В основі досліджень, які проводяться в рамках даної тематики, є вивчення біологічних властивостей мезенхімальних стовбурових клітин тварин та їх вплив на перебіг регенеративних процесів при лікуванні тварин з патологією опорно-рухового апарату. Дана НДР виконується в навчально-науковій лабораторії «Центр клітинних технологій у ветеринарній медицині» кафедри хірургії і патофізіології тварин імені академіка І.О. Поваженка силами її співробітників та із залученням науковців інших науково-дослідних установ та практикуючих ветеринарних лікарів, зокрема тих, які займаються питаннями відновлення функціонального стану опорно-рухового апарату у тварин.

Як відомо, лікування мезенхімальними стовбуровими клітинами - це інноваційний метод стимулювання регенерації тканин за допомогою клітин, які здатні до активного поділу та диференціювання в різноманітні клітинні типи in vitro та in vivo. Лікування засноване на трансплантації в організм тварини (в судину, яка живить пошкоджений орган, чи внутрішньоорганно) власних стовбурових клітин, отриманих переважно з жирової тканини або кісткового мозку. При цьому, з метою отримання достатньої кількості клітинного матеріалу, отримані клітини спочатку вирощуються in vitro в умовах лабораторії.

З метою популяризації наукових розробок кафедри та їх впровадження у практичну ветеринарну медицину наприкінці липня завідувачем кафедри Миколою Малюком, доцентом Юрієм Харкевичем, асистентом Романом Бокотько та ветеринарним лікарем кінно-спортивної школи "Магнат" Євгеном Бруско було проведено лікування коня з ламінітом з використанням власних стовбурових клітин, отриманих з жирової тканини. Ламініт у коней - важке захворювання копит, яке розвивається при порушенні кровотоку в пальці, що трапляється через тугі або неправильні пов'язи при травмах. У спортивних коней хвороба починається після непосильних тренувань. Це захворювання виявляється сильним болем в копитах. Часто наслідком ламініту є евтаназія тварини, оскільки при цьому захворюванні кінь не може самостійно рухатися та страждає від болю. Лікування таких тварин за допомогою стовбурових клітин у багатьох випадках є дієвим методом комплексної терапії.

 

 

Для виділення стовбурових клітин, отриману жирову тканину обробляли ферментом колагеназою. Клітини вирощували у СО2-інкубаторі протягом 3 тижнів. Після нарощування клітин їх знімали з чашок Петрі, переводили в суспензію та транспортували до кінно-спортивної бази "Сосновий гай", що розташована в Бориспільському районі поблизу села Проців, де утримується хвора тварина.

  

Вирощені стовбурові клітини вводили у медіальну пальцеву артерію, яка живить ділянку пошкодження.

  

Наразі коню продовжують проводити комплексну терапію та здіснювати необхідні маніпуляції. Отож, чекаємо на результат!

Юрій Харкевич

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook