Серія статей про видатних математиків (Боголюбов М.М.)

7 серпня 2020 року
НУБІП України

 ГЕНІЙ НАУКИ

         21 серпня виповнюється 111 років від дня народження видатного українського вченого – фізика – теоретика та математика академіка НАН України Миколи Миколайовича Боголюбова (1909-1992).
        Саме з М.М.Боголюбова ми розпочинаємо низку статей про видатних математиків сучасності, науковий доробок яких увійшов у всесвітню спадщину математики. Сподіваємось , що згадавши історію ,ми краще усвідомимо проблемне поле математичних досліджень сьогодні.
 

 
Родом із Росії, Боголюбов вважав себе українцем. Він закінчив лише 7 класів, але став найвидатнішим науковцем 20 століття. Його дослідження охоплювали варіаційне числення, функціональний аналіз, теорію диференціальних рівнянь, теорію ймовірностей, математичну фізику, статистичну механіку, квантову теорію поля та інші галузі математичних знань. Уміння Боголюбова виділяти загальні елементи у, здавалося б, найбільш різнорідних царинах фізики робить можливим плідне взаємне перенесення ідей і методів. Так, він одним з перших зрозумів до кінця глибоку математичну і фізичну спорідненість нерелятивістської задачі численних тіл і квантової теорії поля. Знаменитий американський фізик, керівник робіт зі створення першої атомної бомби Роберт Оппенгеймер у свій час був дуже здивований, коли вперше почув про праці Боголюбова у галузі дисперсійних співвідношень: він знав його праці щодо нелінійних коливань, тобто зовсім в іншій галузі. Зарубіжні вчені взагалі певний час мали припущення, що Боголюбов — це збірне ім'я, псевдонім, за яким заховано декілька фізиків і математиків. Тим не менше сам Боголюбов завжди вважав, що в його працях є щось спільне.
        Микола Боголюбов був членом 10 зарубіжних академій наук, почесним доктором 10 іноземних університетів, мав численні нагороди за визначні досягнення в математиці та теоретичній фізиці. Була заснована премія імені Боголюбова, а також на честь 100 річниці з дня народження вченого Національний банк випустив монету з його портретом.
           Боголюбов казав: «Єднальною ланкою у мене була математика, бо мій підхід чи до проблем механіки, чи до проблем фізики — математичний».
Автор рубрики Савчук С.
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook