Що таке індекс якості повітря?

28 серпня 2020 року
НУБіП

Що таке AQI і чому його потрібно визначати?!.
AQI - air quality index - індекс якості повітря, ця абревіатура використовується практично в усіх країнах для інформування громадськості про рівень забруднення повітря. При перевищенні індексу якості повітря величини 100, населення отримує попередження про можливий вплив на здоров'я. Обчислення індексу якості повітря вимагає отримання інформація про рівень забруднення за певний середній період (як правило, це за 8, 24 і 48 годин) отриманий з газоаналізаторів системи моніторингу якості повітря. При цьому враховуються концентрація і час поширення забруднюючих речовин в атмосфері. Ефект впливу на здоров'я конкретного обсягу забруднень визначено комплексом попередніх епідеміологічних досліджень.
Індекс якості повітря AQI зазвичай формується за рівнями, кожен рівень має свій опис і характеристику, колірний код і стандартизоване інформаційне повідомлення про вплив на здоров'я населення:
- від 100 до 150 (жовтий)- якість повітря прийнятна; однак для деяких людей, надзвичайно чутливих до забруднення повітря може існувати помірний вплив на здоров'я. Активні діти та дорослі, а також люди з респіраторними захворюваннями, такими як астма, повинні обмежити тривалі навантаження на вулиці.
- 151-200 (помаранчевий) - якість повітря нездорова для чутливих груп населення, які можуть відчувати наслідки для здоров'я. Населення, швидше за все, не постраждає. Активні діти та дорослі, а також люди з респіраторними захворюваннями, такими як астма, повинні обмежити тривалі навантаження на вулиці.
-201-250 (червоний) - кожна людина може почати відчувати наслідки для здоров’я; а члени чутливих груп можуть відчувати більш серйозні наслідки для здоров'я, а люди з респіраторними захворюваннями, такими як астма, повинні уникати тривалих навантажень на відкритому повітрі; всім іншим, особливо дітям, слід обмежити тривалі навантаження на вулиці.
- 251-300 (фіолетоий) - дуже нездорова якість повітря, необхідно попередження про стан надзвичайної ситуації для здоров'я. Все населення, швидше за все, постраждає. Активні діти та дорослі, а також люди з респіраторними захворюваннями, такими як астма, повинні уникати будь-яких навантажень на вулиці; всім іншим, особливо дітям, слід обмежувати навантаження на відкритому повітрі.
- 301 і вище (бордовий) - загрозлива для здоров'я якість повітря. Обов'язкове попередження про небезпеку для здоров’я - кожен може відчувати серйозні наслідки. Кожен повинен уникати будь-яких навантажень на вулиці. Рекомендовано носити респіраторні маски, щоб запобігти попаданню дрібнодисперсних часточок в легені
Більшість країн контролюють рівень приземного озону, дрібнодисперсних часточок 2,5 та 19 мкм, діоксид сірки, окис вуглецю, діоксид азоту і проводять розрахунки індексу якості повітря на підставі цих вимірювань.
В державній системі моніторингу довкілля України нема жодної стації автоматичного контролю атмосфери. Натомість, в Україні активно впроваджується система громадського моніторингу якості повітря - постійно функціонує близько 400 автоматичних станцій Eco-City та SaveDnipro, які в онлайн режимі вимірюють концентрацію дрібнодисперсного пилу, а деякі (такі як наша, що розташована на фасаді 3-го корпусу) постійно вимірюють всі головні забруднюючі речовини, включно з озоном, аміаком та радіаційним фоном.

Більше про індекс AQI тут: http://eco.aep.kiev.ua/novini/chto-takoe-aqi-i-pochemu-ego-znachenie-ochen-vazhno-dlya-ekologicheskogo-budushhego-strany

На фото показано фрагмети роботи станцій громадсбклгл моніторингу в м. Києві у серпні і липні 2020 року.

Результати вимірювань нашої станції можна бачити на цих сайтах:

https://eco-city.org.ua/?zoom=13&lat=50.3838604&lng=30.4997868&station=893&random=9883628

http://aqicn.org/station/@129340#/z/12

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook