Виробнича практика студентів магістратури у прецизійному агровиробництві на базі компанії "Кернел"

9 вересня 2020 року

      Обираючи магістерську програму, ми враховували те, наскільки ця програма буде відповідати сучасним критеріям виробництва, та на те, щоб бути першими і найкращими. Тому ми обрали саме «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві». Та стаємо першими та найкращими фахівцями з точного землеробства.

ВІДЕО         

     Точне землеробство — це концепція ведення агробізнесу та виробництва, яка передбачає спостереження, вимірювання та індивідуальний вплив з урахуванням неоднорідностей між полями і в межах поля з метою отримання додаткового прибутку.


    Обираючи базу практики, ми спиралися на те, щоб компанія застосовувала та практикувала точне землеробство, для того щоб застосувати знання, які ми здобули в університеті, на практиці. Перебуваючи на практиці в Кернел, ми щодня стикалися з точним землеробством, оскільки Кернел є сучасним агрохолдингом з сучасними технологіями, у них використовуються усі елементи точного землеробства.


    Якісно виміряний електронний контур поля — перший етап до точного землеробства Кернел. Вони робили обліт, знайомилися з ортофотопланами, оцифрували отримані дані. До цього підходили системно і розуміти, тому що від цього буде залежати точне землеробство.
    Автопілоти — давно тут присутні. Давайте порівняємо з курсовказівником. Його номінальна точність — близько 30 см. Щоб уникнути пропусків потрібно рухатися заздалегідь з перекриттям десь в 30 см. Якщо взяти агрегат шириною 6,7 м, то це 4,5% економії палива, ТМЦ, але потрібно вносити якісне добриво. Коли техніка обробляла таке поле без автопілота, було б 4 зайвих проходи.

     Високоточний сигнал — це їх основа. Сьогодні у них 520 автопілотів з RTK. Трактори, обприскувачі, навіть комбайни. Коли комбайни збирають поле, вони, завжди, ділять його на сектори, і виходить, що коли його сектор закінчується, він не рухається на всю жатку. Рухається на пів жатки або забирає клаптик. А автопілот з точністю RTK на комбайні це питання вирішує.
     Відключення секцій на обприскувачах також присутнє у Кернел. Середнє перекриття складає 12,5%. Це 12,5% від суми в грошах, яку ви закладаєте у вашу технологію по ЗЗР. В системі захисту для соняшника становить близько 10 доларів з гектара. Також окрім відключення секцій є системи, що дозволяють управляти форсунками.
     Відключення секцій та рядків на сівалках. . Середнє перекриття сівалки в 16 м. становить близько 7%. І тут є два фактори, за якими можна порахувати ефективність. 7% можна одразу додати в надлишкову вартість посівного матеріалу. Також – це втрати врожаю в зонах загущення. Втрати можуть становити 20-40% врожайності.
       Ущільнення ґрунту. Використовуються лише автоматичні пенетрометри. Автоматичний абсолютно нівелює людський фактор.
Агрохімічний аналіз ґрунту – це один з тих напрямків, що повністю інтегровано в нашу технологію виробництва. Планують системи удобрення лише за допомогою агрохімічного аналізу.
     Внесення зі змінною нормою. На тих полях, де є відмінності за рівнем забезпечення, що становить близько 30% від загальної маси, всі добрива вносятся по картах-завданнях. Але саме по цих полях карти-завдання якраз зі змінною нормою. Потім контролюємо факт виконання, щоб переконатися, що вибрано правильне завдання і у всіх зонах ми внесли стільки, скільки потрібно.
      Ще одним важливим аспектом компанії – обстеження полів. Це важливо для точного землеробства. Як працювали ті чи інші методи та підходи точного землеробства, можна побачити тільки на полі.
     В компанії проводять відеозйомку, відеообстеження полів. Ярі культури знімають двічі, а озимі — тричі на сезон. Це дуже просто, і навчити управляти людину дроном не складає труднощів. Тут групують поля за проблемами, а потім відслідкувати операції, що там проводились, яка техніка чи людина працювала, з чим пов'язана ця проблема. Без цього аналіз неможливий. Лише після цього всього можна рухатися в управління зонами неоднорідностей.
      Перебуваючи на практиці ми ознайомилися , та спробували усі елементи точного землеробства. Завдяки такій програмі, як « Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві» та таким компаніям як Кернел, український агробізнес рухається вперед та розвивається в правильному напрямку та з великою швидкістю.
 

       

Студенти магістерської програми «Агрохімсервіс у прецизійному агровиробництві» Бійчук Олег і Дяченко Мойсей
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook