Серія статей про видатних математиків (М.П. Кравчук)

16 вересня 2020 року
НУБіП України

                                     СВІТ ЗНАЄ, ЩО ВІН – УКРАЇНЕЦЬ

Минуло 29 років незалежності України. Це невеликий період для становлення держави.
Характерною рисою нашого часу є переосмислення минулого. Важливим критерієм є відтворення історії розвитку культури і науки в Україні, де діяли видатні вчені, яскраві особистости, доля яких перепліталася з бурхливими подіями у житті країни.
Україна по праву пишається своєю математичною школою, іменами всесвітньо відомих геніїв числа. Одним з таких геніїв є математик Михайло Пилипович Кравчук (1892-1942).
 
 
 
 Михайло Кравчук - автор понад 180 наукових робіт, в тому числі більше десятка монографій з різних галузей математики.
Український вчений одержав фундаментальні результати в теорії ймовірностей, пов'язані з біномінальним розподілом. Саме він увів многочлени цього розподілу, відомі тепер у світовій математиці як многочлени Кравчука.
М. Кравчук успішно розвинув метод найменших квадратів у теорії наближеного інтегрування диференціальних та інтегральних рівнянь. Переважна більшість його праць з теорії наближеного інтегрування різних типів диференціальних рівнянь присвячені розвиткові та застосуванню методу моментів.
Його наукові результати дістали міжнародне визнання. Серед них і перший проект комп'ютера.
Поряд із великою суто науковою роботою М. Кравчук займався педагогічною діяльністю. Серед його учнів - усесвітньо відомі в майбутньому конструктори ракетної та космічної техніки академіки Архип Люлька, Сергій Корольов, Володимир Челомей. 
Результати робіт М. Кравчука нині широко використовуються в різних країнах у зв'язку з розвитком прикладної математики і комп'ютерних наук. Так у 2003 р. науковці Університету Малайї запропонували новий метод оброблення та реконструкції зображень за допомогою моментів Кравчука. У 2006 р. грецькі вчені доповіли про тривимірні пошукові алгоритми, побудовані на тривимірних моментах Кравчука для оброблення тривимірних зображень. У 2009 р. група вчених із Франції, США та Німеччини показала ефективність застосування зважених тривимірних моментів Кравчука, як засобу аналізу даних для розпізнавання характеру пухлин. Використання поліномів та перетворення Кравчука в теорії кодування, розпочате ще в 70-х роках ХХ століття, активно триває і нині.
Численні наукові ідеї М. Кравчука вивчатимуться, поглиблюватимуться, розвиватимуться, адже його математичний геній далеко випередив свій час.
Ім'я Михайла Кравчука внесено ЮНЕСКО до переліку найвидатніших людей світуУ Києві, одну з нових вулиць було названо на честь Михайла Кравчука.
Ми пишаємось, що М. Кравчук працював (1922-1933)в стінах КСГІ (зараз НУБіП). І тим, що в нашому навчальному закладі була кафедра Вищої математики ім. М. П. Кравчука (2010 -2020).
 
 
                                                                                                        Автор рубрики Савчук С.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook