Лабораторні роботи - важлива складова підготовки майбутніх фахівців з водних біоресурсів та аквакультури

22 вересня 2020, 14:19

      Лабораторні роботи – важлива складова підготовки майбутніх фахівців до практичної діяльності у сфері аквакультури. Серед них особливе місце займають лабораторні з дисципліни «Іхтіопатологія», оскільки безпосередньо торкаються знань з патології, імунології, етіології та діагностики хвороб риб, специфіки інфекційного і епізоотичного процесів, заходів з профілактики при вирощуванні риби.
     Хвороби риб наносять значні економічні збитки світовій аквакультурі. Вивчення закономірностей їх виникнення та поширення, розробка заходів попередження є важливою проблемою сучасного рибництва, оскільки від її вирішення залежить ефективність відтворення та вирощування рибних об’єктів аквакультури, збереження рибної продукції.
     Постійний контроль за станом здоров'я риби, чисельністю збудників хвороб, умовами вирощування, оперативне проведення дій щодо локалізації та ліквідації епізоотій, розробка ефективних заходів профілактики можливо здійснити тільки за умов теоретичної і практичної підготовки майбутніх рибоводів, розуміння біологічних процесів, які відбуваються у хворому організмі об'єктів вирощування та при співпраці фахівців з гідрохімії, гідробіології, паразитології, ветеринарної медицини.
     Вивчення хвороб риб неможливе без засвоєння основ методів їх лабораторної діагностики, знання морфології та біології збудників, системи захисту організму риб від патогенів. Цим базовим питанням і приділяється велика увага на лабораторних заняттях з дисципліни «Іхтіопатологія».
     Лабораторні роботи враховують вимоги навчальної програми теоретичної підготовки студентів з дисципліни «Іхтіопатологія» та можливість матеріально-технічного оснащення навчальних лабораторій. Їх мета – закріпити теоретичний матеріал, навчити давати оцінку стану організму риби за поведінкою, результатами клінічного огляду та патологоанатомічного розтину, брати шкребки слизу з поверхні тіла та зябер для мікроскопічних досліджень, відбирати біологічний матеріал для лабораторних досліджень, ознайомити з морфологічними особливостями збудників інвазійних хвороб та основними методами діагностики, що використовуються в іхтіопатології (фото 1, 2, 3, 4).

Фото 1, 2. Студенти 3 курсу проводять патологоанатомічне дослідження риби

Фото 3. Дослідження внутрішніх оргаів риби

Фото 4. Ознайомлення з методами діагностики бактеріальних хвороб риб


    Основне завдання лабораторних робіт – дати навички проведення іхтіопатологічних досліджень, необхідних у повсякденній виробничій діяльності при вирощуванні риби.

Професор кафедри аквакультури,

д.с.-г.н. Н.Вовк

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook