Стажування викладачів кафедри біології тварин в Національному природному парку Приазовський

24 вересня 2020, 10:05

       У серпні 2020 року доценти кафедри біології тварин Дегтяренко О.В, Курбатова І.М., Митяй І.С. та Чепіль Л.В. пройшли стажування у Національному природному парку Приазовський, який розташований на території Запорізької області у межах Якимівського, Мелітопольського, Приазовського, Бердянського районів, м. Бердянськ та м. Мелітополь.

 

    Територія Приазовського національного природного парку знаходиться у приморській смузі Азовського моря та включає аквальні (прибережна літоральна частина Азовського моря, лимани, затоки, русла та заплави малих річок, їх гирла, невеликі штучні водойми) і наземні (приморські коси, узбережжя, значні по площам суходільні ділянки у заплавах річок, плакорні наземні ділянки, ділянки з первинною степовою рослинністю, незначні угрупування чагарників та деревинних насаджень, зони рекреаційного використання у м. Бердянську, інші) ландшафтно – біотопічні комплекси.

    

   Парк розташований в степовій зоні України, основну цінність його території становлять природні комплекси приазовських лиманів (Молочний, Утлюцький) і кіс (Федотова, Бердянська, Степановська). Унікальність території обумовлена його приморським розташуванням і наявністю збережених тут до теперішнього часу степових, аквальних і екотонних біоценозів, рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин. У зв'язку з цим особливо цінними тут є ділянки з максимальною біологічною різноманітністю. Ландшафтна своєрідність території парку і пов'язана з ним особливість фауни обумовлені приморським розташуванням і динамікою морської берегової смуги.


   

    Особливістю охоронного статусу національного природного парку є поєднання функцій охорони та збереження біорізноманіття, а також збалансованого використання території (рекреація, еко-освіта тощо). Відповідно, за своїми функціями територія НПП ділиться на зони з різним режимом охорони: заповідна зона, зона регульованої рекреації, зона стаціонарної рекреації та господарська зона.


     Як природоохоронна, науково-дослідна і еколого-освітня установа природний парк здійснює фоновий моніторинг біорізноманіття і природних оселищ, дослідження природних комплексів, розробляє наукові рекомендації з охорони природного довкілля і ефективного використання природних ресурсів; бере участь в екологічній експертизі проектів; веде еколого-освітню і рекреаційну роботу (створення музеїв, екологічних стежок, лабораторій); сприяє підготовці фахівців з охорони довкілля і екологічного менеджменту.

   Як об'єкт господарювання природний парк встановлює різні режими природокористування відповідно до функціонального зонування; забезпечує охорону, використання, відтворення природних і історико-культурних комплексів і об'єктів; обслуговує відвідувачів, створює умови організованого туризму, відпочинку і інших видів рекреаційної діяльності веде господарську діяльність для забезпечення функціонування парку. Приазовський національний природний парк є базовою ланкою Азово-Чорноморського екологічного коридору національної екологічної мережі України, входить до складу Смарагдової мережі.

   Під час стажування було здійснено напрацювання необхідних теоретичних та практичних навичок у сфері природоохоронної, наукової та еколого-освітньої діяльності в Приазовському НПП, м. Мелітополя Запорізької області з метою підвищення рівня професіоналізму, оновлення змісту навчальних дисциплін на основі наукових досягнень і сучасних методик; напрацювання нових знань та практичних навичок в ході спілкування із науковими співробітниками установи; набуття досвіду сучасних практик в галузі природоохоронної, науково-дослідної та екологічно-освітньої діяльності; отримання навичок роботи із сучасним лабораторним устаткуванням та обладнанням під час роботи з живими біосистемами; робота з Літописом природи з метою підбору інформації, необхідної для науково-педагогічної діяльності працівників НУБіП України.

    Фауна НПП Приазовський є вельми різноманітною. Територія парку, зазнала значного антропогенного впливу у ХХ ст. Він полягає в трансформації значних площ степових угідь в агроценози, забрудненні їх пестицидами та продуктами розкладу мінеральних добрив, створенні мережі іригаційних каналів та лісосмуг, які за порівняно короткий час невпізнанно змінили колишній посушливий Приазовський степ. Все це у значній мірі вплинуло на тваринний світ регіону. Окрім того, у зв’язку з інвазійними процесами та заходами з акліматизації різних видів тварин у ХХ ст. відбулося збільшення видового складу регіональної фауни.

    Згідно останньої інвентаризації в межах ПНПП відмічається 1549 видів тварин. Найчисленнішими з безхребетних були комахи (917 таксонів), а з хребетних – птахи (280 видів). Інші групи тварин мали наступні показники: водні безхребетні – 201 таксон, круглороті і риби – 70, ссавці – 43 види, земноводні і плазуни – 11. З них до Червоної книги України (2009) віднесено 131 вид, з яких комах – 41, водних безхребетних – 2, риб – 8, рептилій – 3, птахів – 61, ссавців – 16. Серед мешканців парку є рідкісні та такі, що потребують охорони. На державному рівні охороняються такі види як емпуза піщана, ірис плямистокрилий, левкомігус білосніжний, дибка степова, мурашиний лев звичайний, бражник мертва голова, бражник дубовий, бражник Прозерпіна, бражник обліпиховий, сатурнія велика, бджола-тесляр звичайна, севрюга звичайна, білуга звичайна, шемая азовська, жовточеревий полоз, гадюка степова, балабан, скопа, журавель степовий, кулик сорока, кулик довгоніг, чоботар, тхір степовий, морська свиня та ін.

    Найбільшу цінність територія парку має для охорони рідкісних видів птахів, особливо для водно-болотних і навколоводних. Азовське узбережжя з численними лиманами затоками, гирловими зонами річок виділяється в ранг одного з основних пролітних шляхів на Україні. На території НПП виявлено 278 видів птахів, які занесені до міжнародних, європейських або національних природоохоронних документів різної категорії.
   За результатами стажування були отримані сертифікати щодо успішного завершення підвищення кваліфікації наукового-педагогічних працівників кафедри біології тварин.

 

 

Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю з Національним природним парком Приазовський! 
Виражаємо особливу щиру подяку керівнику стажування
Антоновському О.Г.

Людмила Чепіль,
Олена Дегтяренко,
доценти кафедри біології тварин

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook