Математика навколо нас

19 жовтня 2020 року
Кафедра вищої та прикладної математики

          Ми продовжуємо традиційні публікації у рік математики та математичної освіти в Україні.                  Метою таких статей є глибше усвідомлення значення  "цариці наук",  як в освіті, наукових   дослідженнях, так і в повсякденному житті.

                                      Математика навколо нас

     Назва "математика" походить від слова "матейн" (mathein) - вчитися, пізнавати.

     Давні греки взагалі вважали, що поняття "математика" (mathematike) і  "наука",  "пізнання" (mathema)  - синоніми.  Їм  було  властиве  таке  розуміння  цієї  галузі  знання, яке через дві тисячі років висловив Рене Декарт, написавши: "До  математики відносять науки, у яких розглядаються  або порядок, або міра, і немає  несуттєвого, будуть це числа, постаті, зірки, звуки чи інше". 

      Інше пояснення походження слова "математика" пов'язане з грецьким словом "матема" (mathema), що означає врожай,  збирання  врожаю.  Розмітка земельних ділянок (геометрія), визначення термінів польових робіт (з урахуванням астрономічних спостережень і обчислень), підготовка необхідної кількості посівних матеріалів і підрахунок зібраного врожаю вимагали серйозних математичних знань.

      Роль математики в сучасній науці невпинно зростає. Це пов'язане з тим, що по-перше без математичного опису цілого ряду явищ дійсності важко очікувати їх глибокого розуміння й освоєння, а, по-друге, розвиток фізики, лінгвістики,технічних та інших наук також передбачає широке використання математичного апарату.

     Крім того, без розробки та використання достатньо потужного математичного апарату було б, наприклад, неможливе ні освоєння Космосу, ні створення електронно-обчислювальних машин.

     Протягом усього часу свого існування людство пройшло величезний шлях від незнання до знання і від неповного знання до більш повного. Попри те що, цей шлях призвів до відкриття багатьох законів природи й побудови надзвичайно цікаіої картини світу, життя щодня приносить нові відкриття.

      На очах нашого покоління наука зробила колосальний крок у вивченні законів природи й використанні отриманих знань. Математика починає набувати дедалі більшого значення для економіки, організації виробництва та соціальних наук. Математика перетворилася на повсякденне знаряддя дослідження у фізиці, астрономії, біології, інженерній справі  та багатьох інших галузях теоретичної і прикладної діяльності людини. Видатні лікарі, економісти, фахівці у сфері соціальних досліджень вважають, що подальший прогрес їх наук тісно пов'язаний з більш широким і повнокровним використанням математичних методів, ніж було раніше.

                                                                                                     Доцент  Іванова Ю.І.

          

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook