ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ З ТЕОРЕТИЧНИХ ОСНОВ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ В НОВОМУ ФОРМАТІ

25 вересня 2020 року

     На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК 25 вересня 2020 року згідно з планом проведення відкритих лекцій, з дисципліни «Теоретичні основи харчових технологій» доцентом кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів к.т.н. Людмилою Тищенко був проведений відкритий лекційний захід на тему « Білки і зміна їх властивостей під впливом технологічного процесу».

 

Нововведенням відкритого заняття було поєднання онлайн-навчання і роботи зі студентами в аудиторії, так як в  складних умовах пандемії, коли студенти другого курсу вже перейшли на дистанційне навчання, а скорочений термін навчання, відповідно до графіку роботи університету, має можливість працювати в лекційних і лабораторіях. Присутність студентів була висока 74 чоловіка, що становить близько 87% від загальної сумарної кількості студентів. Також заняття відвідали декан факультету Лариса Баль-Прилипко, завідувачка кафедри Наталія Слободянюк та співробітники кафедри, вибравши найбільш зручний для кожного спосіб.

Основні питання, що були винесені на огляд: загальна характеристика, структура білка як основа його функціональних властивостей, характеристики існуючих класифікацій білків, харчові продукти як джерело білкових речовин.

     Теоретичний частина лекції  супроводжувалася презентаційним матеріалом, що полегшував візуалізацію складних перетворень білкових молекул під дією зовнішніх факторів. Також студентам пропонувалося розглянути різні приклади з виробництва харчових продуктів від простих побутових до складних промислових, провести порівняльну аналогію, зрозуміти різницю між загальним вмістом білку, видовими відмінностями різних фракцій як в якісному так і кількісному складі.

     В умовах технічного сьогодення, коли в доступі студентів всі лекції, презентації і багато додаткового матеріалу  на навчально-інформативному порталі університету, лекційний час був максимально приділений переносу теоретичних знань, набутих студентами раніше на курсах базових дисциплін – фізики, органічної, аналітичної та фізико-колоїдної хімії та інших в майбутні професійні навички. Бакалаври скороченного терміну навчання, для яких це був п’ятий день навчання в стінах нашого університету, сміливо і з захопленням відповідали на виникаючі в ході обговорення питання, пропонували вирішення можливих промислових ситуацій. 

 

Бакалаврам другого курсу пропонувалося надавати відповіді в чаті, і варіанти відповіді були від стрімко-миттєвих до максимально-обгрунтованих, характерних для фахівців-технологів.

Всі присутні засвідчили високий педагогічний рівень викладання, володіння матеріалом і  професійний  виробничний та науковий досвід.

 

Оксана Пилипчук,
к.с.-г.н., асистент кафедри технології
м'ясних, рибних та морепродуктів

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook