Викладачі кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К. Скороходька взяли участь в конференції з органічного агровиробництва

9 листопада 2020 року

Викладачі кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К. Скороходька взяли участь в V Міжнародній науково-практичній конференції "Органічне агровиробництво: освіта і наука", організаторами якої були науково-методичний центр ВФПО, Федерація органічного руху України, за підтримки німецько-українського проєкту "Німецько-українська співпраця в галузі органічного землеробства".

З вітальними словами виступили Генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Олег Шаров, академік-секретар Національної академії аграрних наук України Віктор Камінський, керівник Проєкту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» Елізабет Рюегг.

Євген Милованов - голова Правління Федерації органічного руху України навів загальну ситуацію та статистику розвитку ринків органічної продукції України та світу, наголосив на важливості активно використовувати засоби діджиталізації, дистанційного навчання та освітніх платформ при підготовці кадрів. У роботі конференції також узяли участь спікери з Німеччини, Азербайджану, Киргизстану, закладів освіти України, де впроваджується органічне виробництво.

Щодо законодавчої бази, розробки підзаконних актів та впровадження реєстру виробників органічної продукції та садивного матеріалу розповіла Валентина Заєць - Начальник відділу державної політики у сфері органічного виробництва Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Кнут Шмідтке (FiBL) ознайомив учасників з питаннями, як здійснюється надання базової освіти та підвищення кваліфікації з органічного сільського господарства в Німеччині.

Напрями дискусії:
– впровадження органічних технологій у виробництво задля збереження навколишнього природного середовища;
– роль органічного виробництва у формуванні продовольчої безпеки;
– органічні технології виробництва;
– можливості розвитку територіальних громад завдяки поширенню органічних технологій;
– формування системи органічного виробництва для виробників сільськогосподарської продукції з використанням наукового і виробничого досвіду;
– поширення найкращих практик та інформації щодо органічних технологій в аграрному виробництві.
– роль освіти в підготовці фахівців з органічного виробництва.

Менеджер Проєкту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» Олександр Каліберда запросив освітян та науковців активно використовувати запроваджену у серпні 2020 року Органічну платформу знань (organic-platform.org), на площадках якої можна не лише отримати багато наукової інформації для досліджень, а й самому подавати наукові статті для розміщення та відкритого використання іншими користувачами.

Про досвід використання освітніх платформ у інших країнах розповідали й інші закордонні доповідачі.
Велика кількість учасників з навчальних закладів України свідчить про зростання цікавості до органічного виробництва серед викладачів та студентів, отже існує нагальна потреба в накопиченні та тиражуванні різнопланової інформації щодо аспектів органічного агровиробництва, переробки, маркетингу тощо, яку науковці та практики можуть спільно досліджувати і впроваджувати!

 

В.о.завідувача кафедри, кандидат ветеринарних наук    М.Д.Кучерук
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook