Практичні заняття з топографії в умовах пандемії: виклик прийнято

13 листопада 2020 року

Якісне закріплення теоретичного матеріалу в умовах карантинних обмежень - серйозний виклик для першокурсників при вивченні топографії. Організація практичних занять з дисципліни відповідає загальноуніверситетським тенденціям викладання при переході на дистанційну форму навчання, проте має свої особливості для викладачів. Головна з них – оптимальне поєднання польових, аудиторних та дистанційних форм занять. Тож про це – детальніше.


Навчальна програма дисципліни «Топографія» насичена темами, які вимагають розуміння особливостей роботи в польових умовах. У зв’язку з цим, практичні заняття за настановою професора Євсюкова Тараса Олексійовича були зорієнтовані на отримання студентами переваг від змішаного навчання.
Студенти використали всі можливості аудиторного періоду та отримали необхідні базові навички роботи з приладами, методичні засади виконання колективних завдань, що неможливо було б повноцінно здійснити в дистанційному режимі. Дотримуючись протиепідемічних рекомендацій, надавалася перевага виконанню завдань безпосередньо в польових умовах, тобто поза межами аудиторій.


За майже чотири тижні аудиторного навчання вдалося закласти основи взаємодії та налагодити взаємозв’язок зі студентами для переходу на дистанційне навчання згідно з затвердженими в університеті і на факультеті землевпорядкування графіками.




З 16 жовтня заняття успішно проводяться вже у дистанційному режимі. Системно студентам надаються додаткові консультації із застосуванням всіх можливостей платформ Moodle, Zoom, шляхом обміну інформацією через електронну пошту, соціальні мережі тощо.
Ми запитали у студентів, які у них враження від дистанційної освіти, особливо для першого курсу, які ще нещодавно були школярами.


Як розпочався ваш перший тиждень дистанційної форми навчання?
Заняття розпочалися за розкладом й одразу, бо наші викладачі добре підготовлені до дистанційної форми навчання. Ми дуже вдячні лектору – декану факультету Тарасу Євсюкову та доценту кафедри геодезії та картографії Євгенії Кривов’яз, старшому викладачу Олені Малашевській та асистенту Катерині Лук’янчук за набуті практичні навики у перші тижні очного навчання, які дали нам базові знання та уявлення про професію землевпорядника. Тому на дистанційних лекціях ми не лише слухали інформацію про будову теодоліта, а також відповідали на запитання викладачів, доповнювали один одного та ділилися враженнями.


Які, на вашу думку, переваги й недоліки має дистанційна форма навчання?
Переваги полягають в тому, що вже не потрібно рано прокидатись і бігти на пари, особливо це відчули студенти, які витрачали на дорогу до корпусу близько однієї години часу. Також, ми стали більш самостійними та навчилися планувати свій день.
Щодо недоліків, то групові й практичні заняття дуже складно виконувати дистанційно, всі студенти вже дуже сумують один за одним та за нашим улюбленим 6 корпусом на Васильківській.

 


Як проходять у вас процес адаптації до дистанційної форми навчання? Чи складно сприймати матеріал?
Попри всі недоліки й складність дистанційної форми навчання, ми вже майже адаптувались до її умов. Велика подяка нашим викладачам, які готові в будь-який момент вийти на зв’язок та пояснити незрозумілий матеріал. Коли відчувається підтримка, то є і мотивація.


Який ваш настрій на майбутнє?
Дистанційна форма навчання – це виклик як для студентів, так і для викладачів. Можливо певний його етап буде нелегкий. Але ми ж землевпорядники, тому завжди прагнутимемо дати достойну відповідь на будь-який виклик.

Ось такі враження і думки наших студентів-першокурсників, які з самого початку свого самостійного студентського життя зіткнулись з страшною загрозою сьогодення - COVID-19.


Звісно, на нашому шляху є труднощі, трапляються і помилки у розрахунках, і відсутність зв’язку, і проблеми з підключенням студентів до конференцій. Але ми певні, що наполегливість, завзяття і бажання стати кваліфікованими фахівцями подолають усі перепони. Справа за Вами, шановні студенти!


Доцент кафедри геодезії та картографії,
к.е.н. Євгенія Кривов’яз
Старший викладач кафедри геодезії та картографії,
к.е.н. Олена Малашевська
Студентка першого курсу факультету землевпорядкування
Оля Пронь

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook