Фундаментальні знання теорії - запорука успішної виробничої діяльності

20 листопада 2020, 13:49

      Підготовка висококваліфікованих фахівців галузі рибництва ґрунтується на сучасних наукових досягненнях, використанні практичного досвіду і комплексному підході до вирішення проблемних питань. В умовах зростаючої інтенсифікації рибництва неможливо досягти максимальної рибопродуктивності водойм, отримати і зберегти високу якість рибної продукції, забезпечити ефективне функціонування виробництва без глибокої теоретичної підготовки майбутніх фахівців.
     Так, у навчальному процесі з підготовки студентів зі спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура», для викладачів кафедри аквакультури формування теоретичної бази, необхідної для успішного освоєння практичної технології вирощування риби – одне з пріоритетних завдань. Окрім теоретичних основ рибогосподарської діяльності, значна увага приділяється і фундаментальним питанням функціонування організму риб, як пойкілотермних тварин, їх фізіології, системи захисту від патогенів, їх реакції на дію біотичних та абіотичних стрес-чинників, що розкривають їх адаптаційні можливості та захисні механізми. Адже тільки глибокі теоретичні знання у комплексі з практичними навиками, дають можливість творчо підходити до вирішення проблем аквакультури.
     Рибоводи чудово знають, що дія несприятливих чинників на організм риби досить часто провокує спалахи інфекційних хвороб та ускладнення епізоотичної ситуації. Негативна дія стресу особливо відчутна за інтенсивної форми ведення аквакультури, в рибних господарствах індустріального типу за високої щільності посадки риби при вирощуванні. Без урахування його дії, оптимізації умов неможливо досягнути високої ефективності виробництва рибної продукції.
     Саме тому науковці кафедри аквакультури значну увагу приділяють дослідженням з вивчення ефективності використання нових анестетиків. Так, аспірантами і студентами факультету тваринництва та водних біоресурсів під керівництвом доцента кафедри аквакультури Василя Коваленка на базі осетрового господарства ПП «СГП НВФ «Бестер» проводились дослідження різних препаратів, які здатні зменшити негативну дію стресу під час рибоводних маніпуляцій. За показниками крові осетрових видів риб вдалося встановити позитивну дію досліджуваних препаратів при роботі з плідниками.

      Беручи до уваги тенденцію розвитку аквакультури викладачі кафедри аквакультури розуміють всю необхідність засвоєння студентами методик експериментальних досліджень. Так, на лабораторних роботах з дисципліни «Іхтіопатологія» студенти вивчаються та освоюють різноманітні методи експериментальних досліджень, що являються актуальними на даний час та сприяють кращому розумінню теоретичних питань та технологічних вимог при вирощуванні об’єктів аквакультури.


 

Н.Вовк, професор кафедри аквакультури 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook