В ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження відбулися заслуховування звітів про науково-дослідну роботу за 2020 рік

9 грудня 2020 року

    Відповідно до наказу № 820 від 30.10.2020 р. «Про підготовку звітів про науково-дослідну роботу за 2020 р.» 8 грудня 2020 р. в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження відбулися заслуховування проміжних та заключних звітів про науково-дослідну роботу за 2020 рік.
    Звітували керівники наукових тем, які фінансувались за рахунок загального і спеціального фондів, а також за ініціативними тематиками. Комісією у складі: М.М.Заблодського, В.В.Самсонової, Т.П.Хильченко, А.В.Жильцова, В.П.Лисенко, С.А.Шворова, В.Г.Горобця, Н.Г.Батечко, В.В.Бойко, С.М.Усенко, Л.Є.Никифорової заслухано результати 5 НДР за прикладною науково-дослідною тематикою, 1 білатерального міжнародного проекту (Україна – Індія), 1 проекту за державним Замовленням, 1 проекту молодих вчених, а також 7 ініціативних НДР.
    Загальна сума фінансування по інституту становить – 3700 тис. грн. Обсяг надходжень до спеціального фонду на одного науково-педагогічного працівника за основним місцем роботи перевищує 20 000 гривень. Забезпечується виконання задач по вкладу ННІ у формування основних показників наукової діяльності університету.

    За завершеною науково-технічною розробкою за державним замовленням «Розроблення системи дистанційного моніторингу технологічних стресів озимих культур», науковий керівник д.т.н., проф. В.П.Лисенко, розроблено: методики дослідно-польових випробувань системи дистанційного моніторингу і визначення стресів технологічного характеру пшениці й ріпаку озимих на основі спектрально-просторових характеристик знімків посівів, отриманих із платформи БПЛА; програмне забезпечення для спектрально-просторового аналізу карт стресових індексів; рекомендації щодо використання системи дистанційного моніторингу. Використання даних від супутників та БПЛА та польових досліджень експертних груп дозволило мінімізувати кількість дорогих та складних досліджень щодо визначення залишків гербіцидів та продуктів їх розпаду в рослинах. За звітний період 2019-2020 рр. було опубліковано 7 статей у виданнях, що індексуються наукометричними БД Scopus та/або Web of Science (WoS), 10 статей у фахових виданнях, 1 монографія, 1 навчальний посібник і отримано 1 патент.


    За науково-дослідною темою «Розроблення технології діагностики якості функціонування сільськогосподарських споживачів електричної енергії на основі використання ІР-технологій», науковий керівник: д.т.н., проф. Коваль В.В., розроблено: діючий сегмент розповсюдження сигналів точного часу, побудованого на основі ІР-мережі НУБіП України. Виконано роботи з комп’ютерного програмування телевимірювального модуля та проведено експериментальні досліджень лабораторного зразка пристрою контролю якості формування синхросигналів. Розроблені концептуальні засади діагностики якості функціонування сільськогосподарських споживачів електричної енергії. За звітний період 2020 р. опубліковано 10 статей у виданнях, що індексуються наукометричними БД Scopus та Web of Science (WoS), 4 статті у фахових виданнях, опубліковано 1 монографію мовою, яка відносяться до мов Європейського Союзу, 1 навчальний посібник, отримано 4 патенти, захищено 2 дисертацій виконавцями проекту.

 

 

    За науково-дослідною темою «Розробка нового способу приготування кормів з використанням роторно-пульсаційних апаратів РПА для підвищення якості кормової суміші», науковий керівник: д.т.н. Горобець В.Г., досліджені енергетичні характеристики РПА при диспергуванні водозернової сировини показали. Встановлено, що споживана потужність РПА при диспергування водозернових сумішей залежить від кількості твердої фази в суміші, швидкості її потоку, в'язкості, температури суміші. Розроблено та створено експериментальну установку для переробки та диспергування водозернових середовищ. За звітний період 2020 р. опубліковано 4 статті у виданнях, що індексуються наукометричними БД Scopus та Web of Science (WoS), 3 статті у фахових виданнях, 1 навчальний посібник, отримано 1 патент.


    За науково-технічною розробкою «Підвищення енергоефективності світлодіодів для агробіологічних потреб шляхом створення нових люмінесцентних конверторів», науковий керівник канд. фіз.-мат. наук, доцент Бойко В.В., для фосфату K3Gd(PO4)2:Eu встановлено передачу енергії збудження від гадолінію до європію. З метою покращення люмінесцентних властивостей складного фосфату K3Bi5(PO4)6 проведено його співлегування гадолінієм та європієм. Встановлено, що легування іонами марганцю сполук CaMoO4:0.1%Eu дозволяє підвищити інтегральну інтенсивність люмінесценції європію приблизно на 40 % при умові збудження на 473 нм та при Т = 300 К. В той же час люмінесценція марганцю не спостерігалась. За звітний етап 2020 р. опубліковано 6 статей у виданнях, що індексуються наукометричними БД Scopus та Web of Science (WoS), стаття у фаховому виданні, опубліковано 2 розділи монографії мовою, яка відносяться до мов Європейського Союзу, 1 монографія, 1 навчальний посібник.

     За науково-дослідною темою «Розробка електротехнологічного комплексу з гібридною системою енергозабезпечення для переробки побічних продуктів птахівництва у паливо, біологічні корми та добрива» ,науковий керівник: д.т.н., проф. Заблодський М.М., розроблено концепцію гібридної системи енергозабезпечення електротехнологічного комплексу, в якій домінує автономна складова відновлювальних джерел енергії. Встановлені закономірності процесу термічного гідролізу біомаси у тонкому шарі двошнекової системи з урахуванням впливу магнітного поля і поверхневих електричних потенціалів та обґрунтовані режимні параметри технологічної лінії обробки пір’я. Запропонована інноваційна система переробки побічних продуктів птахівництва. За звітний період 2020 р. опубліковано 7 статей у виданнях, що індексуються наукометричними БД Scopus та Web of Science (WoS), 3 статті у фахових виданнях, опубліковано 1 розділ монографії мовою, яка відносяться до мов Європейського Союзу, 1 навчальний посібник, 1 монографію, отримано 7 патентів.

 

    За науково-дослідною темою «Cтруктурно-алгоритмічний синтез системи динамічного енергоменеджменту мікрогрід з полігенерацією на основі технології Інтернету речей», науковий керівник д.т.н., проф. Каплун В.В., здійснено збір та обробку статистичних даних щодо графіків електроспоживання, дослідження режимів електроспоживання обраної групи струмоприймачів мікрогрід; встановлені закономірності формування енергетичного балансу мікрогрід з полігенерацією; обґрунтувана та вибрана технічна платформа для побудови програмно-апаратного модуля з функціями автоматизованого моніторингу, збору та обробки даних про електроспоживання струмоприймачів мікрогрід. За звітний період 2020 р. опубліковано 2 статті у виданнях, що індексуються наукометричними БД Scopus та Web of Science (WoS), стаття у фаховому виданні.

 

    За завершеною науково-технічною (експериментальною) розробкою молодих учених «Розроблення ресурсоефективних режимів вирощування овочевої продукції в тепличних комплексах», науковий керівник к.т.н., доц.. Дудник А.О., запропоновано вдосконалену структурну схему системи керування за рахунок модулю оптимізації режимів роботи електротехнічного обладнання на основі синергетичного методу, розроблено інформаційне забезпечення системи з метою моніторингу енергетичних та матеріальних ресурсів, що витрачаються при виробництві овочевої продукції у тепличних комплексах. Проведено експериментальні дослідження розробленої оптимізаційної системи керування для енергоефективного управління тепличними комплексами в умовах невизначеності зовнішніх збурень та із врахуванням стану біологічної складової (овочевої продукції). За звітний період опубліковано 10 статей у виданнях, що індексуються наукометричними БД Scopus та Web of Science (WoS), 32 статті у фахових виданнях, опубліковано 17 монографій та/ або розділів монографій мовою, яка відносяться до мов Європейського Союзу, отримано 4 патенти.

 

М.Заблодський
Заступник директора ННІ з наукової роботи

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook