Наукові здобутки кафедри геодезії та картографії у 2020 році

22 грудня 2020 року

  Кафедра геодезії та картографії (завідувач – заслужений діяч науки і техніки України, д. геогр.н., професор Іван Ковальчук) головні дослідницькі зусилля спрямовувала на виконання держбюджетної теми «Новітня концепція створення цифрового Атласу вартості земель України – інструменту регулювання ринкових земельних відносин і просторового розвитку» (науковий керівник д. геогр. н. Іван Ковальчук, 2018-2020 р.).

   В результаті виконаних за цією темою досліджень вперше в Україні укладено цифровий Атлас вартості земель України, опубліковано 7 колективних монографій, які відображають результати цих досліджень, навчальний посібник, 13 статей у журналах, які входять до баз цитування Scopus та Web of Sciences, 8 статей у фахових виданнях України, 9 статей англійською мовою в зарубіжних і вітчизняних виданнях (проф. І.Ковальчук, доценти Т.Євсюков, І.Опенько, О.Шевченко, В.Богданець, О.Жук, Є.Кривов’яз, мнс. А.Ковальчук, асист. К.Лук’янчук та ін.). Співробітники теми взяли участь у роботі 12 міжнародних і Всеукраїнських конференцій.

  

 

 

   Поряд з цим, тривають роботи з визначення структури і засад створення геодезично-картографічного забезпечення функціонування об’єднаних територіальних громад (І.Ковальчук), обґрунтування засад створення реєстру ярів і зсувів як складової земельного кадастру України (І.Ковальчук, Т.Євсюков), завершуються дослідження, спрямовані на створення унікального цифрового геоекологічного атласу модельної річково-басейнової системи (проф. І.Ковальчук, мнс. А.Ковальчук), тривають роботи з геоінформаційно-картографічного і математико-статистичного моделювання ерозійних процесів на локальному і регіональному рівнях (асист. К.Лук’янчук, проф. І.Ковальчук, доц. О.Шевченко), ландшафтно-екологічних досліджень гірничопромислових ландшафтів та рекультивації порушених земель, проблем безпеки України (проф. І.Ковальчук у співпраці з завідувачем кафедри конструктивної географії і картографії ЛНУ імені Івана Франка, д.геогр.н., проф. Євгеном Івановим). Співробітники кафедри також ведуть дослідження проблем землеустрою з використанням сучасних методів (задіяння безпілотних літаючих апаратів для виконання знімальних робіт), вирішення проблем захисту земель від впливу ерозійних та інших деградаційних процесів, обґрунтування засад землеустрою фермерських господарств та агрохолдингів, геоекологічного моніторингу озерно-басейнових систем тощо.

 


  Доцент Іван Опенько активно працював над виконанням докторської дисертації «Еколого-економічні засади раціонального використання та охорони земель лісогосподарського призначення в умовах децентралізації влади» (науковий консультант проф. кафедри Тарас Євсюков). Його дослідження присвячено розробленню теоретичних підходів до формування системи раціонального використання та охорони земель лісогосподарського призначення в Україні. Пройшло її обговорення на НТР, дисертація подана до спеціалізованої ради і невдовзі відбудеться її прилюдний захист. Крім того, доцент Іван Опенько став лауреатом стипендії Кабінету Міністрів України для молодих вчених.
  Асистенткою Катериною Лук’янчук у КНУ імені Тараса Шевченка успішно захищена кандидатська дисертація «Геоінформаційне моделювання розвитку ерозійних процесів на локальному і районному рівнях» (науковий керівник професор Іван Ковальчук).
Кафедрою приділяється багато уваги науковій роботі студентів. Тут працює чотири студентські гуртки. Науковий гурток кафедри «Картографічне моделювання проблем природокористування» (наукові керівники – проф. І.Ковальчук, асист. К.Лук’янчук) зайняв 2-е місце в конкурсі студентських гуртків до дня Фестивалю студентської науки в НУБіП України у 2020 р., а його учасниця, Віта Коваленко (науковий керівник професор Іван Ковальчук), зайняла І місце на II етапі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Геодезія та землеустрій», який проходив у ЛНАУ (березень 2020 р.).

   9 співробітників кафедри в цьому році опублікували статті в журналах, що входять до наукометричних баз Scopus та Web of Science (І.Ковальчук – 7, І.Опенько – 5, О.Шевченко – 4, Т.Євсюков, О.Жук, Є.Кривов’яз, К.Лук’янчук, А.Ковальчук, В.Богданець – по одній).
  Кафедра підготувала і подала на оголошений МОН України конкурс новий проєкт, присвячений обґрунтуванню і реалізації Концепції геоекологічного моніторингу озерно-басейнових систем як інструменту екобезпеки та інтегрованого управління їх водними і земельними ресурсами (науковий керівник, професор Іван Ковальчук).
  Для виконання наукових досліджень оновлено парк геодезичних приладів (ГНСС приймач ElNav і70, ГНСС приймач ElNav M3 та контролер-планшет) на суму 349,264 тис. грн. Це обладнання буде використовуватися і в освітньому процесі.

 

Іван Ковальчук,
заступник декана
факультету землевпорядкування з наукової роботи,

завудівач кафедри геодезії та картографії

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook