ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ: ГЕРОЯ УКРАЇНИ УСТИМА ГОЛОДНЮКА

7 грудня 2020 року

В жовтні пройшов захід, присвячений пам’яті Героїв Небесної Сотні, Героя України Устима Голоднюка.
20 лютого 2020 року відмічається шоста річниця з тієї героїчної і водночас трагічної події, яка ознаменувала початок нової епохи національного пробудження українців. 
В стислій формі літопису студентам нагадали, як саме відбувалися ці події шестирічної давності, про ті страшні дні, години, хвилини, які відбувалися в Києві на Хрещатику... Від перших мирних протестів студентів у столиці та брутального їх розгону із жахливими побоями. 
Серед багатьох жертв майдану того дня був і Устим Голоднюк, студент ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут». «Той хлопчик в блакитній ООНівській касці» – таким запам’ятала  його країна. Устим був з першого дня на Майдані, починаючи ще з листопадових студентських протестів. У ніч на 30 листопада, коли «беркут» жорстоко розігнав мирних активістів, Устима сильно побили, та це не змусило юнака відмовитись від участі у протестах. Він був бійцем 38 сотні Самооборони Майдану, завжди знаходився у перших рядах на барикадах. Вранці 20 лютого куля снайпера влучила Устимові в голову, пробивши миротворчу каску. За розповідями очевидців, смертельне поранення він отримав, коли намагався відтягнути пораненого із зони обстрілу. 
20 лютого 2020 року Україна вшановує тих, хто став символом нескореності українського духу, хто ціною власного життя відстоював наше майбутнє та європейський вибір держави. 
Також 21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Цей день було започатковано у 2014 році з нагоди початку двох революцій, які відбулися в Україні у ХХІ столітті: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.
Тому 22 листопада 2018 року, в місті Бережани у сквері Устима Голоднюка, відбулося відкриття пам’ятника Героям Небесної Сотні за участю керівників міста та району, священнослужителів, учнівської і студентської молоді та громадськості.
Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
Традиційно 21 листопада люди поминають загиблих під час Революції Гідності, приносять квіти і лампадки до пам’ятних місць, відбуваються поминальні молебені і покладання квітів.

 

Підготувала Олександра Троханяк,
доцент кафедри надійності техніки

 

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook