Кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту: здобутки 2020 року, плани на майбутнє

30 грудня 2020 року

2020 рік для кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту видався доволі непростим і став своєрідним викликом. В цьому році Україна та весь світ стикнулися із пандемією COVID-19, яка вплинула як на навчання, так і на життя людей в цілому. Далеко не всі були готові зустріти нову реальність у вигляді карантину і зараз як ніколи помітно, наскільки швидко можуть відбуватися адаптивні процеси. Навчання із звичної для нас offline форми перейшло в оnline і протягом року відбувалося через навчально-інформаційний портал Еlearn, чати та відеозв’язок. Тому цей рік у житті кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту – рік прориву в питаннях діджитал-розвитку. Не дивлячись на оnline-реаліїї він виявився багатим на освітні та наукові події, сповненим новаторських пошуків, насиченим цікавими зустрічами, завдяки плідній праці та ентузіазму науково-педагогічного колективу кафедри на чолі з доктором економічних наук, професором, членом-кореспондентом НАН України Лідією Василівною Шинкарук.

Вже четвертий рік поспіль освітня програма «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» зі спеціальності 073 «Менеджмент» набуває надзвичайної популярності серед вступників до магістратури завдяки практичній спрямованості та інноваційним методикам, які застосовуються у підготовці фахівців. Якість професійної підготовки магістрів забезпечується завдяки систематичному удосконаленню структури навчального процесу, розробленню нових освітніх продуктів, впровадженню компетентнісного підходу із одночасним розширенням прогресивних освітніх технологій і методик викладання із використанням можливостей інформатизації та комп’ютеризації.

Навчаючись за освітньою програмою «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» магістри мають унікальну можливість отримання подвійних дипломів відповідно до угод із Поморською академією (Польща) та Університетом Foggia (Італія), які підписано Національним університетом біоресурсів і природокористування України за ініціативи кафедри.

Розширення міжнародного співробітництва зі світовими університетами є одним із пріоритетів розвитку факультету аграрного менеджменту загалом і кафедри зокрема. Цього року успішно пройшли міжнародне наукове стажування:

- завідувач кафедри, професор Шинкарук Л.В. за програмою «Інноваційні освітні технології Європейський досвід та його нормативно-правове впровадження» у Академії Поморській м. Слупськ (Польща);
- доцент кафедри Власенко Т.О. за програмами «Інноваційні освітні технології Європейський досвід та його нормативно-правове впровадження» у Академії Поморській м. Слупськ (Польща) та «Управління, економіка і фінанси» Університет Миколаса Ромеріса (м.Вільнюс, Литва);
- доцент кафедри Суханова А.В. за програмою «Управління, економіка і фінанси» Університет Миколаса Ромеріса (м.Вільнюс, Литва).

Кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту веде активну наукову діяльність. Наприкінці 2019 року Національний університет біоресурсів і природокористування України виграв тендер на платформі Prozorro щодо створення Всеукраїнського мережевого бізнес-інкубатору для диверсифікації сільськогосподарського виробництва і розвитку кооперації у сільській місцевості. Керівником проекту призначено завідувача кафедри, доктора економічних наук, професора, члена-кореспондента НАН України Лідію Василівну Шинкарук. До складу робочих груп проекту входять і науковці кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту. Протягом року велась активна робота з розробки програм навчальних курсів з запропонованих фондом проектів.

 

 

Одним із основних напрямків роботи кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту є підготовка і підтримка студентів в реалізації їх власного потенціалу, спроби представити не тільки свої ідеї, а й провести їх апробації. Саме тому третій рік поспіль кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту факультету аграрного менеджменту НУБіП України в рамках магістерської програми «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» запрошує представників бізнесу, потенційних роботодавців у ролі журі та талановиту і амбіційну молодь для презентації своїх проектів на Всеукраїнському конкурсі студентських проєктів «Від ідеї до успіху». Цього року, завдяки IT-технологіям, вдалося створити унікальне віртуальне середовище для більше ніж 50 учасників з різних університетів і факультетів нашого Університету, що дало неоціненний позитивний досвід адаптації до «нової реальності» сьогодення і довело, що спеціальність проектного менеджера – перспектива майбутнього, навіть в умовах світової пандемії COVID-19.

Високий професіоналізм викладачів, чітко спланована освітня програма, інноваційні методики, ознайомлення студентів із досвідом провідних науковців та успішних підприємців дозволили досягти гарних результатів. І саме результати конкурсу вкотре довели як важливість розвитку магістерської програми «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами», так і необхідність продовження викладання студентам інших факультетів циклу дисциплін «Основи бізнес-проектування», «Управління соціальними проектами» та «Виробничий менеджмент», які забезпечує професорсько-викладацький склад кафедри.

Заходи такого формату є чудовим майданчиком для розвитку подальшої співпраці молодих стартаперів з потенційними роботодавцями, яких приємно вражає «зрілість» ідей конкурсантів, актуальність і креативність проектів.

 

  

  

  

Не менш важливою подією стала чергова Міжнародна науково-практична конференція «Інклюзивний розвиток національної економіки: глобальні тенденції, можливості України та роль агропродовольчого сектору», яку вже вчетверте проводить кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту. Конференція зібрала наприкінці року передову наукову спільноту для обговорення актуальних економічних проблем, сучасних тенденцій і перспектив розвитку світової та національної економіки, чим викликала широкий резонанс у наукових колах України та за кордоном.

Цього року відбулась і ІV Всеукраїнська науково-практична онлайн конференція студентів, аспірантів і молодих вчених «Роль молоді у розвитку АПК України», організаторами якої вже традиційно є кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту факультету аграрного менеджменту та кафедра соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного. Участь студентів в заходах такого формату – це пошук нових рішень у сфері АПК, тому що сучасна молодь із своїми ідеями та пропозиціями їх креативного вирішення є рушійною силою сучасності.

 

  

Співробітники кафедри та магістри освітньої програми «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» беруть активну участь і в інших міжнародних та всеукраїнських конференціях, форумах, круглих столах, тренінгах, зустрічах. Зокрема, цьогоріч вони взяли участь у:

зустрічі, учасником якої була завідувач кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Шинкарук Лідія Василівна. Захід було присвячено презентації Урядом Державної програми “Доступні кредити 5-7-9%», яка передбачена для створення і розширення власного мікро- та малого бізнесу під низький відсоток – 5, 7 або 9% в залежності від розміру бізнесу та того, яку кількість робочих місць буде створювати проект на суму до 1,5 млн. грн. та строком до 5 років:

 

жіночому економічному форумі всесвітньої мережі ALL Ladies League (ALL) в Словенії, на якому зустрілися 300 спікерів та делегатів з 25 країн та Нідерландсько-українському Agro-IT форумі, де розглядалися технологічні рішення в галузі сільського господарства:

  

зустрічі, яку організовано в рамках Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», в ході якої розглядалися основні питання щодо заповнення формування проєкту і грантової заявки та міжнародній конференції «Імпакт-інвестування: перший досвід та погляд у майбутнє», яка організована за підтримки акселератора із соціального підприємництва Silab Ukraine і в Україні проводилася вперше:

 

роботі круглого столу, організованого Інститутом стратегічних досліджень і присвяченому питанням визначення пріоритетів розвитку українського експорту до Канади в межах Експортної стратегії України:

 

тренінгу «Інноваційне підприємництво та управління стартап проектами» від мережі академічних стартап-інкубаторів YEP в рамках проекту «Підприємницький університет», що проводився для 80 університетів України:

 

міжнародній конференції «Проєктний підхід освітніх інституцій в умовах COVID-19: міжнародний підхід»,учасниками якої також були представники із Католицького університету в Ружомбероке (Словаччина), Університету соціальних наук в Лодзі (Польща), Центрально-Європейської академії навчання і сертифікації (Україна), а також інші інститути та університети з Польщі, Словаччини та України:

 

  

І Міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток економіки та бізнес-адміністрування: наукові течії та рішення» Національного авіаційного університету в партнерстві з Національний університетом біоресурсів і природокористування України:

 

об’єднаному науковому семінарі «Єдність навчання, науки та інновацій при підготовці фахівців з менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та бізнес-освіти», який був проведений онлайн на базі Донецького державного університету управління (м. Маріуполь):

 

  

Навчання за програмою «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» – це не лише можливість отримання студентами ґрунтовних теоретичних знань, а й перспектива набуття практичного досвіду впровадження отриманих знань та висвітлення їх в успішних прикладах підприємництва та проектної діяльності, побудови фінансових моделей інвестиційних проектів, планування власного бізнесу, пошуку потенційних інвесторів та проведення переговорів, підготовки заявок до міжнародних програм і грантів. Тому вже традиційними стали воркшопи з успішними менеджерами провідних компаній, які кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту організовує для студентів. Цього року з ініціативи кафедри відбулися:

зустріч із викладачем курсу "Інтернет-маркетинг" (напрямок SMM) в Комп'ютерній академії "ШАГ" Тетяною Даюб, в рамках якої студенти дізнались детальніше про розробку та впровадження Digital-стратегії, як будувати контент-стратегії та визначати портрет клієнта, можливості Google Ads, просування за допомогою YouTube відеореклами та багато інших видів рекламного просування:

  

online майстер-клас зі стрес-менеджменту від практикуючого психолога Олександри Кривонос на тему «Управління стресом та тривогою в команді»:

  

online-вебінар на тему: «Ефективне управління проектами» з бізнес-коучем Юрієм Фрідманом, досвідченим фахівцем Міжнародної федерації коучинга (ICF), який поділився професійними порадами щодо організації проектного менеджменту на підприємствах у сучасних соціально-економічних умовах господарювання:

  

Кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту є учасником ініціативи «Підприємницький університет» від мережі академічних стартап-інкубаторів YEP, р рамках якої відбувся семінар із Андрієм Заікіним, засновником і директором платформи Innovative Partnership та YEP Incubator на тему «22 pictures about Startups», в ході якого присутні обговорювали розвиток стартап руху в Україні і світі та визначали найважливіші аспекти впровадження ідеї у життя: її якості, команди, бізнес підходів до оцінювання та презентації:

 

В рамках ініціативи «Підприємницький університет» від мережі академічних стартап-інкубаторів YEP відбулась наступна лекція Андрія Заікіна на тему «Інноваційне підприємництво та стартап екосистема», на якій висвітлювались питання визначення стартапів та їх роль у світовій економіці, зв'язок науки та інновацій, стадії руху стартапу та огляд стартап екосистеми України:

зустріч з Софією Теребовою – власницею пекарні March&Co, на якій молода підприємниця ділилася основними складовими успішного бізнесу:

онлайн-тур студентів «Знайомство з системою підтримки агропродовольчого експорту Ірландії», організований проектом Agritrade Ukraine та присвячений тематиці підтримки аграрних підприємств, пошуку джерел фінансування через гранти та інвестиції, розвитку зовнішньоекономічної діяльності:

Високий рівень фахової підготовки підтвердили студенти освітньої програми «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» під час захисту магістерських робіт. Члени комісії та присутні звернули особливу увагу на практичну складову представлених робіт та відзначили, що всі проекти підготовлені із застосуванням інноваційного підходу та з урахуванням реальної ситуації в досліджуваній галузі, отже можуть бути використані для відкриття та розвитку власного бізнесу.

    

Кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту готова прийняти на навчання нових студентів, тому, не дивлячись на карантинні обмеження, протягом року провадила потужну профорієнтаційну роботу в школах, ліцеях, гімназіях не тільки м. Києва та області, а й всієї України, приймала активну участь у Дні відкритих дверей НУБіП України.

  

   

З ініціативи декана факультету агарного менеджменту А.Д.Остапчука та завідувача кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Л.В.Шинкарук цього року було відкрито курси підготовки для здачі ЄВІ з англійської мови для тих студентів 4 курсу факультету аграрного менеджменту, які мають бажання продовжити своє навчання в магістратурі. Заняття ведуться доцентом кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Катериною Алексеєвою, яка є дипломованим спеціалістом з викладання англійської мови.

 

2021 рік кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту зустрічає новими перспективами. Пандемія COVID-19 змусила колектив кафедри напрацювати нову систему роботи, за якою ми зможемо надалі вдало працювати. Та попереду у нас удосконалені плани з організації набору студентів, поглиблення їхньої практичної підготовки та розширення можливостей працевлаштування, підтримки наукових і проектних студентських ініціатив, удосконалення напрямів наукової та навчально-методичної роботи, розвитку міжнародної діяльності та впровадження інноваційних підходів у проведення заходів із популяризації навчання в нашому університеті. В новому році заплановано також розширення діяльності навчально-наукової лабораторії з інвестиційного проектування у напрямі надання науково-консультаційних, дорадчих та інших послуг, пошуку інвесторів для реалізації проектів студентів і науково-педагогічних працівників кафедри та факультету аграрного менеджменту.

ВІДЕО

 

Лідія Шинкарук,
завідувач кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook