Акредитація ОНП 101 Екологія: обговорення Критеріїв оцінювання якості освітньої програми підготовки доктора філософії зі спеціальності 101 Екологія

14 січня 2021 року

Акредитація освітньо-наукової програми підготовки доктора філософії зі спеціальності 101 Екологія є важливим питанням для аспірантів та їх керівників, а також для науково-педагогічного персоналу, які формують основну «критичну масу» дослідників у даному напрямі.

З цією метою 14 січня 2021 року відбулося чергове засідання робочої групи з підготовки до акредитації ОП за спеціальністю 101 (доктор філософії)  за участі аспірантів, роботодавців, наукових керівників. Гарант програми, професор кафедри екології агросфери та екологічного контролю Наталія Анатолівна Макаренко поінформувала всіх зацікавлених щодо основних вимог до оцінювання Критерію 10 «Навчання через дослідження». Зокрема вона заначила, що відповідно до підкатегорію 10.1 навчальні дисципліни у ОНП мають відповідати дотичності науковим дослідженням аспірантів дисциплін зі спеціальності; 10.2 – теми наукових досліджень аспірантів повинні бути дотичними до науковго напряму діяльності керівників4 10.3. – наукові дослідження аспірантів повинні проводитись у сертифікованих акредитованих лабораторіях з відповідними угодами про співпрацю та «критична маса» дослідників з спеціальності має відповідати напряму дослідження аспірантів; 10.4 – аспіранти мають приймати участь у міжнародних конференціях та стажуваннях; 10.5 – повинна бути активні діяльність керівників аспірантів у дослідницьких проектах на науково-дослідних роботах; 10.6 – дотримання академічної доброченості аспірантами, керівниками та рецензентами, тобто керівники і рецензенти досліджень аспірантів повинні мати не менше трьох наукових публікацій, опублікованих за останні п’ять років за тематикою (науковим напрямом), дотичною до дисертації здобувача, рекомендується впровадження практики перевірки на наявність академічного плагіату саме цих публікацій.

 

Також під час засідання були обговоренні питання проведення на базі університету Міжнародної науково-практичної конференції «Екологія-філософія існування людства» у квітні 2021 року із залученням аспірантів кафедр, надати їм можливість висвітлити свої наукові доробки на даній конференції.

Під час дискусій щодо покращення освітньо-наукової програми підготовки фахівців третього рівня (доктора філософії) з спеціальності 101 Екологія важливим питанням стали робочі програми спеціальних дисциплін, які забезпечують формування фахових компетентностей у аспірантів. В даному аспекті були розглянути програмні компетентності, зокрема інтегральні та спеціальні (фахові).

На засіданні торкнулися уваги питання щодо наповнення сайту випускової кафедри екології агросфери та екологічного контролю щодо оновлення там інформації про аспірантів, наукових керівників, документів що забезпечують освітній процес та питань оцінювання освітньо-наукової програми підготовки 101 Екологія.

 

 

Наталія Анатоліївна Макаренко,

гарант програми, д.с.-г.н., професор

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook