Науково-технічна рада НДІ рослинництва та ґрунтознавства розглянула дисертаційні роботи на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук

9 лютого 2021 року

 

2021 рік розпочався активним розглядом дисертаційних робіт на НТР НДІ рослинництва та грунтознавства. Відповідно до Тимчасового Порядку проходження попереднього розгляду дисертацій у НУБіП України та Тимчасового порядку дистанційного розгляду дисертацій у НУБіП України в умовах карантину було розглянуто 3 роботи на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук у змішаному режимі: частина членів НТР зібрались аудиторно, інші - приєднались дистанційно.

Із поданих робіт 1 робота розглядалась за спеціальністю 06.01.01 – загальне землеробство, 1 робота – 06.01.03 – агрогрунтознаство і агрофізика та 1 робота  за спеціальністю 06.01.07 – плодівництво.

Першим питанням розглянули роботу Спірочкіної Марії на тему: «Ефективність вегетативного розмноження та урожайність суниці (Fragaria Ananassa) Лісостепу України під дією екзогенних регуляторів росту», у якій авторка розкриває актуальні питання технології вирощування суниці, особливу увагу приділяючи ефективності використання екологічно безпечних біологічно активних речовин гормональної природи, які дають можливість оптимізувати адаптивність рослин до стресаторів зовнішнього середовища. спрямувати фізіолого-біохімічні процеси рослин на підвищення урожайності культури.

Другою розглянули дисертацію Гринника Святослава на тему «Оптимізація способу обробітку і системи удобрення в короткоротаційній сівозміні Передкарпаття України», де автор розкрив питання оптимізації основного обробітку грунту у сівозміні короткої ротації зза вирощування пшениці ярої залежно від застосування органічних добрив, отриманих на виході біогазових установок для стабілізації і поліпшення родючості грунту.

Третя робота Забалуєва Сергія на тему: «Потенціал ґрунтоутворення розкривних гірських порід та його реалізація за сільськогосподарської рекультивації в умовах Південного Степу України» була присвячена глибокому узагальненню і аналізу даних процесу ґрунтоутворення порушених гірських порід. У цій роботі автор розробив концептуальну схему управління грунтогенезом у різноякісних за літологією техноземах за їх сільськогосподарського використання.

Роботи викликали жваве обговорення, здобувачам було поставлено значна кількість питань, на які члени НТР отримали ґрунтовні відповіді. Виступаючі відзначили актуальність тем досліджень, наукову і практичну цінність дисертацій, рекомендували дисертаційні роботи до розгляду у відповідних Спеціалізованих вчених радах.

Тож, на основі доповідей здобувачів, виступів рецензентів, широкого обговорення дисертацій НТР НДІ рослинництва та ґрунтознавства рекомендувала всі роботи до розгляду у Спеціалізованих вчених радах.

Вітаємо наших здобувачів і бажаємо їм успішно пройти увесь шлях захисту.

 

Надія Бордюжа,

доцент кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook