РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ: ПОДІЇ ЛЮТОГО 2014 РОКУ

11 лютого 2021, 9:05

2 лютого 2014 року, впродовж Революції Гідності, відбулося дев’яте Всеукраїнське народне віче, що зібрало понад 10 тисяч осіб.

Євромайдан, 02 лютого 2014

Зі сцени виступили лідери опозиції, які повернулися з Мюнхенської конференції з безпеки. Вони повідомили, що Європа та США підтримують українців. По друге, ставилось питання про звільнення всіх політв’язнів: вже звільнено 122, але 116 – необхідно звільнити. Зі сцени Майдану 2 лютого також виступив народний депутат від Партії регіонів Віталій Грушевський, який вийшов із парламентської фракції Партії регіонів і готовий покинути партію, зазначивши, що винні в смертях і провокаціях мають бути покарані. Ситуація в країні стабілізувалася. Основним питанням була конституційна реформа. Активісти Майдану і опозиція вимагали повернення до основ Конституції 2004 р. та обмеження повноважень Президента. У десятому Всеукраїнському народному віче на Майдані Незалежності у неділю, 9 лютого 2014 року, взяли участь, за різними оцінками, від 50 до 80 тисяч осіб.

Євромайдан, 09 лютого 2014

Зранку 9 лютого 2014 року на Європейській площі відбулася акція Enjoy the silence. Активісти з заклеєними ротами демонструвати повне мовчання влади та Заходу щодо Майдану.

Віче почалося зі спільної молитви на сцені Майдану священиків всіх християнських конфесій, які просили в Бога «звільнення Юлії Тимошенко та всіх політичних в'язнів», закликали владу подивитися зі сторони на свої вчинки, а можновладців - до покаяння. Громадські лідери закликали продовжувати боротьбу з існуючим режимом. Ставилось завдання розширення загонів самооборони по всій Україні, їх збільшення до 30-40 тисяч осіб. Піднімалось питання зміни системи влади «через скасування узурпації влади Януковичем» та повернення Конституції 2004 року. Лідер «УДАРу» Віталій Кличко викликав Віктора Януковича на дебати на Майдані Незалежності. Зміст переговорів із владою та дискусій, що очікуються в парламенті майбутнього тижня, пояснив Майдану лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Він сказав, що опозиція вимагає запровадження спрощеної процедури імпічменту президента за ініціативою 150 депутатів Верховної Ради, обмеження повноважень президента з формування Кабінету міністрів, Генерального прокурора, голови Служби безпеки України та Антимонопольного комітету. Яценюк також висловився за ліквідацію обласних державних адміністрацій і надання народу права обирати обласні ради, виконавчі комітети та їхніх голів.

Десятки людей на Майдані відкрили парасольки, виступаючи на підтримку телеканалу «Дождь», який чи не єдиний правдиво висвітлював події Євромайдану. Через свою позицію телеканал "Дождь" зазнав утисків з боку російської влади.

16 лютого 2014 року на Майдані Незалежності відбулося одинадцяте Всеукраїнське народне віче. Ситуація в цей день була досить напруженою, оскільки для того, щоб вступив в силу так званий Закон «Про амністію», активістам потрібно було звільнити захоплену будівлю КМДА та прибрати барикади на вул. Грушевського для проїзду по ній транспорту.

Революція гідності. Учасники Самооборони Майдану, Київ, 16 лютого 2014 року

З барикадами проблем практично не було, проте виникли суперечки щодо звільнення приміщення КМДА. Спочатку активісти чекали поки генеральний прокурор дасть гарантії того, що на волю випустять всіх заручників, а кримінальні справи проти них скасують. Коли пізно ввечері Пшонка таки пообіцяв, що Закон вступить в силу з 17 лютого і будуть закриті кримінальні провадження, які були відкриті до 2 лютого, свободівці звільнили мерію. Проте, будівлю одразу ж зайняли радикальні, нікому до цього невідомі організації «Нарнія» та «Вікінги».
Головне питання, яке обговорювалось на одинадцятому Всеукраїнському народному віче - «Мирний наступ» протестувальників Майдану для виконання вимог людей. Було прийнято рішення про «Мирний наступ» до Верховної Ради, щоб домогтися повернення Конституції-2004.

Євромайдан 18 лютого 2014, ранок, на Майдані починають формуватися колони для участі в ході під назвою «Мирний наступ».

Фінальним і найбільш драматичним етапом революції стали події у Києві 18-20 лютого 2014 року, в ході яких загинуло більше сотні протестувальників і кілька тисяч було травмовано. «Мирний наступ» перетворився у криваве протистояння з міліцією та силовими структурами.

Майдан, 18 лютого 2014 року. Мирна хода переростає у кроваве протистояння. Одна з найвідоміших фотографій цього жахливого дня. Науковці, батько і син Кузнецови.

19 лютого 2019 року. У Трапезній церкві Михайлівського собору розгорнутий «резервний госпіталь», де надають допомогу постраждалим. На території Михайлівського Золотоверхого монастиря облаштовано пункт збору медзасобів, куди кияни масово привозять ліки. До Собору також приносять їжу та речі для постраждалих та інших учасників протесту.

20 лютого о 22:17 Верховна Рада прийняла постанову «Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України». Цей правовий акт визнав, що дії силових структур були незаконними і постановив «Кабінету Міністрів України, Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ України, Міністерству оборони України та підпорядкованим їм військовим та воєнізованим формуванням негайно припинити та не допускати надалі застосування сили. Заборонити використання будь-яких видів зброї та спеціальних засобів проти учасників акцій протесту». За прийняття цієї постанови проголосувало 236 депутатів, в тому числі 35 депутатів від фракції Партії регіонів та 35 позафракційних. Жодного голосу не дала лише фракція Комуністичної партії. Ця постанова поклала край триденному кровопролиттю.



Майдан, 20 лютого 2014 року. Пожежа в Будинку профспілок ліквідована.

21 лютого 2014 р. лідери опозиції підписали з Віктором Януковичем «Угоду про врегулювання кризи в Україні». Угода містила 5 пунктів:
• Протягом 48 годин після її підписання відновити дію Конституції України редакції 2004 року, сформувати у Верховній Раді коаліцію та сформувати уряд національної єдності протягом 10 днів.
• Розпочати конституційну реформу, результатом якої стало б врівноваження повноважень Президента, уряду та верховної ради, і завершити її до вересня 2014 року.
• До грудня 2014 року провести президентські вибори за новим виборчим законодавством та за нового складу Центральної виборчої комісії, сформованої відповідно до норм ОБСЄ та Венеціанської комісії.
• Розслідування актів насильства під час Євромайдану під спільним контролем влади, опозиції та Ради Європи.
• Утримання влади і опозиції від силового протистояння; відмова влади від введення надзвичайного стану.
Угоду засвідчили від Європейського Союзу глави МЗС Польщі Радослав Сікорський і Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, а також голова департаменту континентальної Європи МЗС Франції Ерік Фурньє. Того ж дня Верховна Рада («за» - 386 депутатів) проголосувала Постанову про відновлення легітимного Конституційного ладу (в редакції від 2004 р.), що означало - тепер буде сформовано новий уряд незалежно від Президента.
Не дивлячись на те, що Рада Майдану підтримала парафування угоди, учасники Євромайдану сприйняли підписання опозицією угоди несхвально. Так, активісти «Демократичного альянсу» та «Громадського сектору» напередодні підписання провели акцію протесту на Хрещатику, «Правий сектор» назвав таку угоду «окозамилюванням», зауваживши, що революція триватиме, а активіст Ігор Луценко закликав бойкотувати угоду.
Ввечері 21 лютого на велелюдному Майдані повідомлення опозиції про підписання угоди було освистано. Сотник Володимир Парасюк у своєму зверненні до народу висловив ультиматум, підтриманий майданом: Янукович повинен добровільно скласти президентські повноваження до 10 години 22 лютого 2014 року, в іншому разі - самооборона піде на штурм.

Майдан, 21 лютого 2014 року. На Майдані прощаються із загиблими учасниками протесту. Крізь натовп гроби підносять до сцени, після молитви та розповіді про загиблого, скандують «Герой!» та «Герої не вмирають!». Періодично звучить пісня «Плине кача по Тисині».

У ніч з 21 на 22 лютого 2014 року Янукович особисто проконтролював вивіз речей, покинув Межигір'я і вилетів до Харкова. 22 лютого 2014 року Верховна Рада Україна 328 голосами підтримала постанову «Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень та призначення позачергових виборів Президента України», відповідно до якої Віктор Янукович оголошувався таким, що у неконституційний спосіб самоусунувався від виконання ним своїх конституційних обов'язків Президента України, та відповідно до пункту 7 частини першої статті 85 Конституції України оголошувалося про проведення позачергових виборів Президента 25 травня 2014 року.

Небесна сотня. Час плине, а пам’ять залишається.

Отже, основна мета Євромайдану була досягнута. Всеукраїнські народні віча стали потужним виявом громадянського суспільства в Україні, його координуючою і об’єднуючою силою, показавши свою спроможність реалізувати громадянські інтереси та ініціативи, удосконалювати відносини між владою і народом, державою і суспільством, впливати на функціонування політичної системи. Громадянське суспільство відстояло своє право вільно розвиватись, ідеї демократії та парламентаризму, європейського шляху розвитку України. Проте за відстоювання цих ідей довелося заплатити дорогою ціною – кров’ю Небесної Сотні.


Доцент кафедри міжнародних відносин та
суспільних наук Наталія Кравченко


 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook