Онлайн лекція з професійної етики лікаря ветеринарної медицини

23 лютого 2021, 8:50

Згідно навчального плану на факультеті ветеринарної медицини для здобувачів вищої освіти викладається дисципліна «Благополуччя тварин, етологія, професійна етика». Відповідно до назви, дисципліною передбачено вивчення трьох блоків. Перший цикл лекцій і лабораторних робіт присвячено професійній етиці лікаря ветеринарної медицини. Професійна етика лікаря ветеринарної медицини належить до циклу дисциплін, що забезпечують розширення кругозору, самовдосконалення і духовний ріст особистості, колективізм. 

22.02.2021 відбулася чергова лекція з дисципліни на тему: «Професійні помилки лікаря ветеринарної медицини».

Етика лікаря ветеринарної медицини пов’язана із загальною етикою тому, що лікарі ветеринарної медицини повинні керуватися у професійно-соціальній діяльності моральними нормами і принципами.

Для лікаря ветеринарної медицини необхідним навиком є спілкування з власниками тварин. Помилковим буде судження, що тварини не вміють розмовляти, тому не треба тренуватися у психологічних підходах та ораторській майстерності. Так, тварини безсловесні створіння, але перш за все лікар контактує з власником тварини, який спостерігає за вашими маніпуляціями, робить висновки щодо правильності огляду і лікування, щедро заплатить, або відмовиться платити, буде рекомендувати вас своїм знайомим або навпаки. І безумовно пов’язана зі знанням та дотриманням норм гуманності і доброзичливості по відношенню до тварин різних видів та статево-вікових груп (третій розділ дисципліни – благополуччя тварин), що базується на усвідомленні різних потреб і особливостей природної поведінки тварин, що вивчає другий розділ дисципліни - етологія.
Разом з викладачем, завідувачем кафедри ветеринарної гігієни ім. проф. А.К.Скороходька Марією Кучерук студенти 3 курсу 5 та 6 групи ФВМ спеціальності 211 «Ветеринарна медицина» розглянули права і обов’язки лікаря ветеринарної медицини, також які бувають помилки, професійні злочини, необережні дії та нещасні випадки в професійній діяльності ветеринарного лікаря. 
Значну увагу було приділено помилкам при постановці діагнозу, оскільки подальше лікування залежить від правильного, повного і своєчасного діагнозу.

Касирський І.А. відмічав у своїй книзі, що помилки - це неминучі й сумні витрати лікарської діяльності. Єдине оптимальне в них те, що вони допомагають у майбутньому уникнути помилок. Виявлені, визнані, вони навчають, як не помилитися.
Пирогов М.І. неодноразово повторював, що кожна добросовісна людина повинна мати свого роду внутрішню потребу якомога швидше оприлюднити свої помилки, щоб застерегти від них інших, менш досвідчених.

Разом з тим, ветеринарні лікарі знають, що відчуваєють власники тварин і як сильно вони хвилюються за своїх улюбленців, яких привели до лікаря на огляд. Лікарі ветеринарної медицини роблять все, що в їхніх силах, щоб заспокоїти власників тварин і допомогти пацієнту. Ветеринарні лікарі співчувають і співпереживають разом з власниками тварин і трагічні випадки не забуваються ними ніколи, це велика психологічна травма. Ветеринарні лікарі пам'ятають своїх пацієнтів і з радістю б зустрічалися з ними тільки з приємних приводів, наприклад під час чергової вакцинації.
Сподіваюсь, що дана лекція змусила студентів замислитися над своїм ставленням до навчання і здобуття фахових навичок лікаря ветеринарної медицини, можливими наслідками некваліфікованого надання допомоги тваринам.
На останок студенти відзначили, що лекція їм сподобалась і була цікавою та корисною. Завжди приємно це чути.

Бажаю здобувачам кваліфікації лікар ветеринарної медицини успіхів, терпіння і наснаги в опануванні цієї нелегкої професії.


Завідувач кафедри ветеринарної гігієни
ім.професора А.К.Скороходька
Марія Кучерук

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook