Актуальні дослідження з розведення і селекції кролів

25 лютого 2021 року

      Наукова діяльність є невід’ємною складовою роботи науково-педагогічних працівників кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин, адже в процесі проведення досліду і аналізу його результатів народжуються нові знання, підтверджуються або коригуються отримані раніше дані. Викладачі та аспіранти кафедри беруть активну участь в науковій роботі в рамках проведення науково-виробничих дослідів з розведення і селекції кролів, спрямованих на підвищення продуктивності кролів сучасних кросів на базі найбільшої у Східній Європі кролеферми.

Доцент Бочков В.М. та аспірант Якубець Т.В. у приміщенні для відгодівлі кроленят

     Для створення сучасних кросів кролів, як правило, використовують 4 окремі спеціалізовані лінії – дві лінії Каліфорнійської породи – як батьківську основу кросу та дві лінії Новозеландської білої породи – в якості материнської основи кросу. У кожній з цих лінії проводили селекцію за певними ознаками.

    У результаті селекційно-племінної роботи з лініями та за рахунок ефекту гетерозису при поєднанні спеціалізованих лінії гібридні кролиці характеризуються високою плодючістю – кролиці народжують від 8 до 15 кроленят; молочністю – маса кроленят на час відлучення у 35 діб становть 930-980 г. За рік від однієї такої кролематки отримують 7 окролів, або 50-55 голів молодняку. Кроленята фінального гібриду відзначаються високою інтенсивністю росту – у віці 10-11 тижнів їх жива маса становить 2,5-2,9 кг, а середньодобовий приріст від відлучення до забою складає понад 45 г. При цьому витрати корму знаходяться на низькому рівні – 3,2-3,8 кг комбікорму на 1 кг приросту, що позитивно впливає на економіку виробництва кролятини

     У лініях каліфорнійської породи самців відбирали за живою масою, інтенсивністю росту, конверсією корму, запліднюючою здатністю. Кролиць відбирали за екстер’єром (вираженість м’ясних форм), витратами кормів, живою масою перед забоєм.

Самець батьківської форми кросу Hyla

      Самці прабатьківських ліній Новозеландської білої породи селекціонувались за репродуктивними ознаками, збереженістю кроленят, кількістю кроленят при відлученні, тоді як самиці відбирались за багатоплідністю, молочністю, збереженістю кроленят, масою кроленят на час відлучення.

Кролиця материнської форми кросу Hyla

      Програмою досліджень передбачено вивчення ефективності використання різних самців-плідників батьківської лінії материнської форми для підвищення рівня ознак відтворної здатності кролематок материнської лінії материнської форми, а також їх впливу на рівень продуктивності кролематок материнської форми кросу.

      Проведення інших досліджень має на меті аналіз рівня продуктивності кролематок материнської форми за використання в якості батьківської форми самців різних генотипів – як гібридних, так і чистопородних, а також дослідження рівня м’ясної продуктивності кроленят фінального гібриду, отриманих від самців різних генотипів.

     Окремим блоком досліджень є вивчення генетичної структури стада кролів за генами кількісних ознак з використанням сучасних методик молекулярно-генетичних досліджень. Передбачається також вивчення поєднуваності самців і самок з різними генотипами за різними ознаками.

Кроленята фінального гібриду кросу Hyla

      Результатом проведення такого комплексу досліджень буде підвищення рівня продуктивності кролів різних структурних елементів кросу. Аналіз експериментальних даних дозволить удосконалити технологію роботи з кросом на підприємстві - від підбору пар для отримання високопродуктивних кролематок материнської форми, до добору кращих самців батьківської форми для отримання кроленят фінального гібриду з високою інтенсивністю росту і нижчими витратами корму. Усе це, у підсумку, дозволить підвищити економічну ефективність ведення кролівництва.

Аспірант кафедри генетики,
розведення та біотехнології тварин
Якубець Т.В.

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook