Цікава пізнавальна екскурсія

5 березня 2021 року

 

Сьогодні ми - студенти 1 та 2 курсу спеціальності 144 – Теплоенергетика - відвідали провідну наукову установу галузі – Інститут технічної теплофізики НАН України. Ця екскурсія була не лише цікавою, але й дуже пізнавальною.

 

 

 

 

Відомий учений у галузі теплофізики і теплоенергетики член-кореспондент НАН України Борис Іванович Басок спочатку у музеї Інституту коротко охарактеризував розробки вчених ІТТФ, які сприяють підвищенню ефективності роботи теплоенергетичного обладнання. Детально він зупинився на роботі теплового насоса типу «повітря-повітря», за допомогою якого опалюється як приміщення музею, так і низка інших приміщень. Потім ми відвідали «теплу кімнату», обладнану підлоговим опаленням, гарячу воду для якого нагрівають теплові насосу типу «грунт-вода».

 

 

Далі до спілкування з нами долучились інші співробітники відділу теплофізичних основ енергоощадних технологій (ТОЕТ).  Разом з канд. техн.. наук, ст. наук. співр. Оксана Лисенко ми відвідали два індивідуальних теплових пункти. Вона  пояснила, як вони працюють і які є можливості для заощадження теплової енергії на потреби опалення.

 

Канд. техн.. наук, пров. наук. співр. Світлана Гончарук розказала про дослідження теплових потоків через огороджувальні конструкції з використанням різних теплоізоляційних матеріалів. Цікаво, що в якості експериментального стенда використані стіни реального обєкту – корпусу №2 Інституту.

 

 

Але є в ІТТФ і будівля, побудована спеціально для досліджень за енергетичним стандартом пасивного будинку. Про нього нам детально розказав докт. техн. наук Олександр Недбайло.

 

 

 

Все це було цікаво, але традиційно для екскурсії. А от далі розпочався суцільний інтерактив. Спочатку ми долучились до виконання імпровізованої лабораторної роботи з вимірювання полей температур та швидкостей у зазорі між стінкою та нагрівальним приладом. Ми вперше користувались таким високоточним приладом як термоанемометр.

 

 

 

А потім ми опанували всі етапи обслуговування твердопаливного котла, що працює на опалення: від приготування гранульованого біопалива до контролю параметрів при роботі котла.

 

 

 

Було так цікаво, що ми навіть не помітили, як сплив час.

 

Хочемо подякувати зав. кафедри Валерію Григоровичу Горобцу за організацію екскурсії та доценту кафедри Олені Віталіївні Шелімановій, яка нас супроводжувала.

 

 

Староста групи ТЕ-19001б

 

Владислав Ткаченко

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook