Підвищення рівня кваліфікації педагогічної майстерності в розрізі міжнародного стажування

31 березня 2021, 10:47

 Бурхливий розвиток інформаційного суспільства та швидке «старіння» професійних знань змушує науковців постійно розвиватись і вдосконалювати свої знання різними способами, одним з яких є стажування. Воно поєднує в собі декілька елементів, а саме: освоєння теоретичного матеріалу та можливості його втілення у практичну діяльність. Регулярний якісний розвиток кожного окремого викладача та підвищення його рівня кваліфікації – основна мета освітніх заходів.

Міністерство освіти і науки наголошує, що якісне підвищення кваліфікації працівників освіти всіх рівнів – основа успіху освітньої реформи. Сучасний світ розвивається стрімко, в ногу з часом крокують і освітні технології. Зокрема міжнародне стажування спрямоване на розвиток академічної мобільності та формування у науковців та молодих вчених ряду інноваційних умінь та навичок.

З метою підвищення кваліфікації у сфері педагогічної та цифрової майстерності науково-педагогічні працівники кафедри екології агросфери та екологічного контролю Олена Наумовська, Світлана Паламарчук, Людмила Вагалюк, Євгеній Бережняк, Ірина Рубежняк, Віта Строкаль разом із аспірантом зі спеціальності 101 «Екологія» Анною Ковпак з 15 лютого по 19 березня 2021 р. проходили міжнародне онлайн стажування у Латвійському університеті наук про життя та технологій за програмою підвищення кваліфікації «Зарубіжний досвід в епоху цифрової освіти». Програма стажування включала лекційний та практичний матеріал провідних фахівців та професорів Латвійського університету і охоплювала в загальному 180 годин.

В період стажуванні були розглянуті питання компетентнісного підходу в освіті, цифрової економіки в країнах ЄС, культурної спадщини як елементу розвитку сільського туризму, розробки моделей збору відходів. Варто зазначити, що в рамках даного стажування також були обговоренні важливі питання щодо методів, які орієнтовані на розвиток знань та вмінь для формування висококваліфікованого академічного персоналу та підходи для ідентифікації розвитку й покращення освіти, а також для оцінки ефективності навчальних програм. Не менш цікавими були теми професора Байба Бріеде «Характер формуючого та підсумкового оцінювання методів, принципів та навчальних курсів; методи орієнтовані на навички та компетентність тощо», професора Байба Рівжа «Вплив пандемії Covid-19 на структурні зміни в туризмі як важливої складової економіки (кейс Латвії): Covid-19 та штучний інтелект», професора Ірини Архіпової «Статистика даних мобільних телефонів як динамічний непрямий індикатор при оцінці регіональної економічної діяльності та структур населених пунктів; аналіз ефективності державних витрат науково-дослідних установ; адміністрування державних субсидій за допомогою безконтактних банківських карток».

Виходячи з вище викладеного, слід відмітити, що підвищення кваліфікації, особливо в рамках міжнародного стажування, є необхідним елементом для підвищення педагогічної майстерності як молодих вчених та аспірантів, так і уже зі суттєвим педагогічним стажем науково-педагогічного персоналу. Надзвичайно важливим це є нині, під час періоду дистанційного навчання в результаті пандемії Covid-19, адже саме пандемія змусила нас перейти на інноваційно-інформаційні технології навчання, які ми маємо постійно опановувати і мати відповідні цифрові уміння й навички викладання навчальних дисциплін, застосування інтерактивних цифрових програм, які ми маємо використовувати під час оцінювання студентів, демонстрації практичного та лабораторного заняття (наприклад: wordwall, padlet, kahoot, learningapps, baamboozle та інші). Також, ще одним із позитивних аспектів даного заходу є підвищення рівня комунікабельності та обізнаності у інтернаціональній культурі та поведінці, що є важливим елементом у педагогічній діяльності. Як результат, всі учасники отримали сертифікати про підвищення кваліфікації.

Ми вдячні адміністрації Національного університету біоресурсів і природокористування України за надану можливість прийняти участь у Міжнародному онлайн стажуванні, що проходив на базі Латвійського університету наук про життя та технологій за програмою підвищення кваліфікації «Зарубіжний досвід в епоху цифрової освіти». Ми отримали неоціненний досвід інтернаціонального спілкування та практичні навички у цифровій освіті.

 

Віта Строкаль, Світлана Паламарчук,

доценти кафедри екології агросфери та екологічного контролю 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook