Всеукраїнський конкурс «Юний селекціонер і генетик»: сьогодення та перспективи

5 квітня 2021 року
       З 30 березня по 2 квітня відбувся черговий XVIII конкурс "Юний селекціонер і генетик". Конкурс проводиться щорічно і має на меті залучити талановиту учнівську молодь до науково-дослідницької роботи з селекції та генетики; створити умови для їх професійного самовизначення; надати допомогу у виборі професії; пошуку нових форм, методів та моделей організації науково-дослідницької діяльності зі старшокласниками. Є відкритим для учнів, вихованців закладів загальної середньої та позашкільної освіти, які підготували науково-дослідницькі роботи з галузі селекції та генетики.
      Програма конкурсу передбачає:
- заочне оцінювання науково-дослідницьких робіт;
- оцінювання навчальних досягнень учасників з базової дисципліни;
- захист науково-дослідницьких робіт.
     Подані на конкурс науково-дослідницькі роботи повинні відповідати вимогам для науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.
      Конкурс проводитьсяу два етапи:
І етап - обласний (відбірковий). Триває у жовтні - грудні;
ІІ етап - Всеукраїнський (фінальний). Проходить у два тури заочний і очний. У заочному турі беруть участь переможці І етапу.
     У вісімнадцятий раз, 30 березня директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Вербицький Володимир Валентинович урочисто відкрив заключний етап конкурсу та привітав учасників-переможців із 10 областей України (всього із 17 регіонів України).
     Із побажаннями творчих успіхів учасників привітала Тонха Оксана Леонідівна, доктор сільськогосподарських наук, професор, декан агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України.
 
     Настановче слово було надано засновнику та Голові журі конкурсу - Жемойді Віталію Леонідовичу, кандидату сільськогосподарських наук, доценту кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського агробіологічного факультету НУБіП України.
 
 
     Таран Вікторія - представник компнії "KWS Україна", яка є головним спонсором конкурсу - побажала плідної праці, та запеклих наукових дискусій в обговоренні робіт.
 
 
     А магістр І року навчання, Раков Андрій, переможець Всеукраїнського конкурсу "Юний селекціонер і генетик" 2015 року, на власному прикладі продемонстрував майбутні перспективи учасників-фіналістів.
 
 
       31 березня учасники конкурсу виконували контрольну роботу із базової дисципліни - біології.
    Олександр Цизь - заступник декана з профорієнтаційної роботи та Олександр Макарчук - завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського проінформували учасників конкурсу та керівників робіт про переваги, перспективи та умови вступу на агробіологічний факультет НУБіП України.
 
 
     1 квітня 2021 року в режимі on-line відбувся захист науково-дослідницьких робіт.
 
 
     Журі у складі: Віталія Жемойди - Голови журі, Наталії Башкірової та Олександра Макарчука - членів журі заслухали, обговорили та оцінили результати досліджень представлених робіт.
 
 
     До захисту було представлено 17 робіт із дослідженнями селекційного та генетичного характеру не лише галузі рослинництва, а й тваринництва і навіть дослідження генетики людини. Усі роботи були виконані на високому методичному рівні та характерезувались високим рівнем наукових досліджень, а їх автори безумовно є талановитим "цвітом нації".
     Переможецею конкурсу за підсумковим результатом стала учениця 11 класу комунального закладу освіти «Володимирівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Межівської селищної ради» Дніпропетровської області - Філіпова Анастасія із темою роботи: "Формування продуктивності сортів сорго зернового залежно від елементів технології вирощування".
 
     ІІ місце між собою розділили Ситнік Ярослав із Херсону з темою: "Реакція гібридів кукурудзи на застосування мікродобрив в умовах зрошення", який був рекомендований до участі у заключному етапі конкурсу наукових робіт МАН та Семенова Катерина із Миколаїва з темою: "Палінодіагностичне оцінювання нестабільності геному у різних садових класах Іris Hybrida Hortensis".
 
 
 
     Однакову кількість балів, та відповідно, ІІІ місце посіло відразу 5 учнів - Таранченко Андрій, Рогова Юлія, Пожилих Вікторія, Панфілова Анастасія та Мохонько Дар'я.
     Всі учасники і призери із доброї згоди і підтримки компанії "KWS Україна" отримали цінні призи та надію на подальше співробітництво в напрямку підготовки юних селекціонерів.
 

Випускників і переможців конкурсу запрошуємо до вступу на агробіологічний факультет НУБіП України та навчання на спеціалізації "селекція і генетика" !!!

 
 
 
Роман Спряжка,
асистент кафедри генетики, селекції і насінництва
ім. проф. М.О. Зеленського
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook