Перший етап виконання практичних робіт з дисципліни «Операційний менеджмент» за концепцією «Lean production» завершено

14 квітня 2021 року

В сучасній освітній системі широкого поширення набувають різні види і форми навчання, що є провідною умовою всебічного розвитку особистості, збагачення її творчого потенціалу, засобом реалізації здібностей, а також зростанням професійної компетенції, удосконаленням раніше здобутих знань, умінь і навичок. При викладанні дисципліни «Операційний менеджмент» завідувачка кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Лідія Василівна Шинкарук та кандидат економічних наук, доцент кафедри Тетяна Олексіївна Власенко для наочності використовують концепцію «Lean production».

 

Впровадження концепції «Lean production» в виробничий процес дозволяє вирішити цілу низку основних проблем, які постають перед аграріями: досягти високої якості продукції рослинництва при мінімальних витратах, скоротити терміни етапів виробництва, уникнути надвиробництво, врегулювати питання логістики. Завжди, коли є продукція для споживача, існує потік цінності. Завдання полягає в тому, щоб його побачити.

 

На початку семестру студенти отримали завдання розробити карту поточного стану виробництва зернових культур. Процес розробки є громіздкий починаючи з аналізу ринку потенційних споживачів до розрахунків витрат на вирощування зернових культур, за допомогою карти матеріальних та інформаційних потоків поточна виробнича ситуація є прозорою і зрозумілою. Побудова карти відбувається вручну – це означає, що студенти концентрують свою увагу на розумінні потоку, а не на використанні комп'ютера, врахуючи, яка інформація знадобиться в подальшому.

  

  

  

Головним у картуванні є відображення основних виробничих процесів. Щоб відобразити процес, ми використовуємо блок процесу. Основне практичне правило для створення адекватної карти потоку «від дверей до дверей» полягає в тому, що кожен блок - це процес, в якому рухаються матеріали. У блоці даних під кожним етапом оброблення повинна бути записана наступна інформація: час циклу; час переналагодження техніки для переходу від виробництва одного етапу до іншого; кількість людей, необхідна для виконання виробничого процесу (механізатори); робочий час зміни, який витрачається на цей процес (зміни); інформація про готовність техніки враховуючи кліматичні умови до виробництва.

  

  

Завершальним етапом при картуванні є відображення інформаційних потоків та побудова лінії часу. Концепція «Lean production», дає ряд інструментів, які допоможуть збільшити продуктивність, мінімізувати витрати та збільшити прибутки.

 

Тетяна Власенко,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook