Відкрита лекція з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин» проведена на високому методичному рівні

13 квітня 2021, 21:46

 Сьогодні важко уявити діагностику хвороб без дослідження крові. Це один з найважливіших лабораторних методів дослідження. Розуміючи норми, закономірності змін фізичних та хімічних параметрів крові можливо діагностувати практично будь-яке захворювання, чи, навіть, відносно незначні порушення функціонального стану організму в цілому. 

Картина крові тонко відображає дію на кровотворні органи різних фізіологічних і патологічних факторів. А при деяких захворюваннях (лейкози, анемія) результати аналізу крові відіграють вирішальну роль у встановленні діагнозу та визначення прогнозу.
Тому, невипадково темою відкритої лекції для студентів 3 курсу (курсантів) було обрано «Дослідження системи крові».
Лекція була проведена згідно вимог до дистанційного ведення лекційних занять. 
Заздалегідь було розміщене  повідомлення на сайті факультету, кафедри, у ЕНК курсі «Клінічна діагностика хвороб тварин», розіслані персональні запрошення для студентів 1 та 2 груп 3 курсу (курсантів).
 
На відкритій лекції були присутні викладачі кафедри терапії і клінічної діагностики НУБіП України: завідувач кафедри, к.вет.н., доцент Костенко В.М., д.вет.н., професор Грушанська Н.Г., д.вет.н., доцент Голопура С.І., к.б.н., доцент Якимчук О.М., к.вет.н., доцент  Бойко Н.І. (за сумісництвом відповідальна за проведення відкритих лекцій), к.вет.н., старші викладачі Палюх Т.А. і Маринюк М.О., старший лаборант Омельчун С.І., студенти 1 та 2 груп 3 курсу (курсанти) та студенти, які виявили бажання бути присутніми на відкритій лекції.
У відкритій лекції лектор – доцент кафедри терапії і клінічної діагностики Немова Тетяна Володимирівна систематизувала актуальний матеріал щодо дослідження фізичних та морфологічних показників крові.
 
Розповідаючи про сучасні методи визначення фізичних властивостей крові, лектор особливо акцентувала увагу на реологічні властивості крові, визначення яких на сучасному етапі є актуальним для науковців як ветеринарної, так і гуманної медицини. 
Лектор окремо зупинилась на розробці та впровадженні інноваційних фізичних методів гематологічних досліджень.  
Розповідаючи про морфологічні дослідження крові, лектор розповіла особливості ручного та автоматизованого методів проведення досліджень, вимоги до преаналітичного етапу досліджень крові.
А також детально розповіла про визначення та діагностичне значення  кожного із показників, які можна отримати при автоматизованому підрахунку клітин крові. Зазначила та підходи до проведення дослідження крові з урахуванням видових особливостей клітин крові у різних тварин.
Детально зупинилась на діагностичному значенні індексів крові.
А також на патологічних змінах, які можуть виникати при дослідженні морфологічних показників крові.
По завершенню лекції, викладачі, які були присутні на лекції, обговорили відкриту лекцію, висловили свої зауваження та побажання.
У результаті опрацювання анонімного анкетування студентів та викладачів, відмічено, що  лекція проведена на високому методичному рівні, лектор володіє необхідними педагогічними прийомами щодо викладання, систематизації матеріалу та активізації роботи студентів на лекційному занятті.
Завідувач кафедри, доцент Віталій Костенко 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook