Чергове засідання членів проектної групи з підготовки до акредитації ОНП за спеціальністю 101 (доктор філософії)

16 квітня 2021, 18:27

Під головуванням гаранта програми, доктора сільськогосподарських наук, професора кафедри екології агросфери та екологічного контролю Наталії Анатоліївни Макаренко 14 квітня 2021 року відбулося чергове засідання проектної групи з підготовки до акредитації ОНП за  спеціальністю 101 (доктор філософії).

В засідання прийняли участь: Чайка Володимир Миколайович, доктор сільськогосподарських наук, професор, професор кафедри екології агросфери та екологічного контролю; Гайченко Віталій Андрійович, доктор біологічних наук, професор кафедри екології агросфери та екологічного контролю; Наумовська Олена Іванівна, кандидат сільськогосподарських наук, завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю; Боголюбов Володимир Миколайович, доктор педагогічних наук, завідувач кафедри загальної екології, радіобіології та БЖД; Бондарь Валерія Іванівна, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри загальної екології, радіоекології та БЖД; Строкаль Віта Петрівна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю; Рибалко Юлія Володимирівна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю; Ковпак Анна Василівна, здобувач вищої освіти третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 101 Екологія.

Першим питанням, яке було озвучено гарантом програми Н.М. Макаренко було обговорення проєкту ОНП «Екологія» підготовки здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 101 «Екологія» на 2021 рік. Зокрема вона зупинилася на співвідношенні глибинних та універсальних знань й умінь, які мають набути здобувачі. Також, в рамках даного питання було обговорено перелік компонентів ОНП, та розподіл кредитів між дисциплінами загальнонаукової та фахової підготовки. Наталія Анатоліївна запропонувала до розгляду дисципліни фахової підготовки, зокрема методологія  екологічних досліджень (методика дослідження, управління проектами, інтелектуальна власність) та теоретичні і практичні засади сучасної екології.

До розгляду даного питання долучився професор В.М. Боголюбов, який зазначив, що навчальна дисципліна «теоретичні і практичні засади сучасної екології» включає програмні результати навчання як «формулювати, досліджувати та вирішувати проблеми екології, охорони довкілля та збалансованого природокористування із застосуванням наукового методу пізнання» та «самостійно розробляти інноваційні комплексні наукові проекти в галузі екології, охорони довкілля  та оптимізації  природокористування». Запропонував дисципліну «теоретичні і практичні засади сучасної екології» замінити назву на «практичні засади природознавства».

Також в обговоренні даного питання прийняв учать професор В.А. Гайченко, який висловив думку, що дисципліна «теоретичні і практичні засади сучасної екології» має включати три модулі по 4 кредити, і один із модулів має називатися «наука про довкілля». Дану думку підтримали гарант, професор програми Н.А. Макаренко, професор В.М. Чайка, доценти В.І. Бондарь, Ю.В. Рибалко та В.П. Строкаль.

Щодо даного питання, також слово було надане представнику аспірантів спеціальності 101 «Екологія» Анні Ковпак, яка погодилася із думками професорів та доцентів, акцентувала увагу на необхідності впровадження у дисциплінах інноваційного змісту матеріалів навчання, а також запропонувала дане питання винести для обговорення всіх аспірантів.

Як підсумок першого питання були виокремлені наступні завдання: переглянути всі робочі програми дисциплін, оновити їх зміст та наповнення відповідно до вимог та кредитів; надати пропозиції щодо змісту та структури наступних дисциплін «теоретичні і практичні засади сучасної екології», «методологія  екологічних досліджень (методика дослідження, управління проектами, інтелектуальна власність)».

Після активного обговорення першого питання перейшли до заслуховування другого питання, що стосувалося індивідуальних планів здобувачів вищої освіти третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 101 Екологія. Наталія Анатоліївна, як гарант програми акцентувала увагу на постійному контролі виконання вимог індивідуального плану здобувача їхніми керівниками. Зазначила, що індивідуальні плани повинні відповідати реальним термінам. Також звернула увагу, що у травні-червні місяці буде проходити атестація здобувачів і першою вимогою до атестації буде дотримання всіх вимог індивідуального плану здобувача. Зазначила, що у Пункті 10 Постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 року № 261 прописано, що аспіранти (ад’юнкти) і докторанти проводять наукові дослідження згідно з індивідуальним планом наукової роботи, в якому визначаються зміст, строки виконання та обсяг наукових робіт, а також запланований строк захисту дисертації протягом строку підготовки в аспірантурі (ад’юнктурі) та докторантурі.

З аналізом про відповідність документації здобувачів доктора філософії відповідно до всім вимог акредитаційної справи виступила доцент В.П. Строкаль. Значну увагу вона приділила обговоренню тих документів здобувачів, які є на етапі оформлення та підготовки. Особливо звернула увагу на індивідуальні навчальні плани здобувачів, угоди, що мають бути підписані з базами проведення досліджень, а також на формування папок аспіранта. До даної дискусії долучився професор В.М. Боголюбов, який запитав про підписання угод з базами проведення досліджень у товариствах з обмеженою відповідальністю.

 

Як результат другого питання було надано завдання в першу чергу керівникам здобувачів переглянути їхні індивідуальні плани на відповідність вимог та реаліям написання дисертаційної роботи.

 

Н.А. Макаренко, гарант програми,

доктор сільськогосподарських наук, професор,

В.П. Строкаль, член проектної групи,

кандидат педагогічних наук, доцент

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook