Як від співпраці кафедри і стейкхолдерів виграють студенти

23 квітня 2021 року

    Формування університетської освітньої траєкторії все більше стає актуальним напрямом роботи в ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження, зокрема на кафедрі автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка. І як фахівці у справах з автоматики, вони чудово розуміють, що освітня траєкторія в університеті - це динамічна модель з багатьма невизначеностями і ймовірнісним характером зміни вхідних параметрів.
    Традиційного підходу до вирішення задач в ньому немає, оскільки це новий вид роботи для наших університетів. Отже доводиться в умовах жорсткої конкуренції у підготовці фахівців різними вишами, використовуючи досвід науково-педагогічного колективу, його креативність, індивідуальний підхід у роботі системи «студент – викладач», залучення стейкхолдерів до коригування навчальних планів, формувати механізми реалізації цієї траєкторії. А успішні приклади цього будуть найкращими переконливими мотивами для майбутніх вступників і їх батьків.
    Цими днями, за участю студентів 2-го курсу скороченого терміну навчання за спеціальністю «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» і головних фахівців, керівників департаментів ПрАТ «Комбінат «Тепличний» відбувся захід, який заклав іще одну цеглинку у фундамент цього процесу.

    Причиною такої зустрічі стала презентація навчального посібника «Основи автоматики», підготовленого науково-педагогічними працівниками кафедри - професором Віталієм Лисенком, доцентами Володимиром Решетюком і Іваном Цигульовим, у співавторстві з Євгенієм Чернишенком, Президентом Асоціації «Теплиці України», до речі, випускником кафедри. І на цьому етапі хотілося підвести підсумки роботи щодо підготовки посібника до друку, обмінятися планами подальшої роботи, почути думку студентів щодо змістового наповнення посібника.

     Короткі враження від заходу у висловлюваннях його учасників.
    …Петро Левчук, головний енергетик комбінату – Мені, як фахівцю з енергетики і автоматики, приємно бачити, що теорія знаходиться не в протифазі із практикою. Після такої теоретичної підготовки, перконаний будуть і міцними фахові компетентності у студентів.
    …Петро Кирій, кандидат сільськогосподарських наук, головний агроном підприємства – Я знаю, що це уже п’яте «об’єднання зусиль» науковців кафедри і наших фахівців. Йдеться про навчальні посібники, авторами яких є науковці і виробничники. Такі проекти потрібно лише підтримувати, а у виграші будуть студенти.

    …Валентина Веромейчикова, головний бухгалтер підприємства – Хочемо запевнити і студентів, і майбутніх авторів навчальних і наукових видань, що ми будемо і надалі підтримувати такі акції.
   …Владислав Скорич, студент 1-го курсу магістратури – Мені, під час навчання в бакалавратурі, довелося використовувати попереднє видання цього навчального посібника. Висловлю не лише свою думку, але і враження моєї групи – однозначно приємно було працювати з таким посібником. В ньому скомпоновані окрім теоретичного матеріалу, лабораторні і практичні заняття. Це дуже допомагає при самопідготовці.
   …Владислав Марченко, студент 2-го курсу, відмінник навчання, отримує іменну стипендію Героя України В.І. Чернишенка – Я знайомий зі змістом уже цього видання, оскільки деяку технічну роботу я виконував самостійно. Слід відмітити новітні підходи до дослідження елементів і систем автоматичного керування, зокрема широке застосування прикладних програм для моделювання.
   …Андрій Нікітін, студент 2-го курсу – Я вивчав автоматику в коледжі, правда у меншому обсязі. Але такі оригінальні підходи в цьому посібнику, будуть лише сприяти укріпленню моїх знань.
    Слід зазначити, що це третє видання цього навчального посібника і автори намагатимуться підвищити його статус до підручника.
   Спонсором у виданні цього навчального посібника, як і багатьох інших, виступив ПрАТ «Комбінат «Тепличний», за що низький уклін і подяка Герою України, голові правління підприємства Володимиру Іллічу Чернишенку.

    Тираж переданий на кафедру і до університетської бібліотеки.
    Про це, а також ще про цікаву подію на цьому заході ви зможете побачити перейшовши за посиланням.

Володимир Решетюк,
доцент кафедри автоматики та робототехнічних
систем ім. акад. І.І. Мартиненка

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook