Обговорення зі стейкхолдерами освітньо-наукової програми «Менеджмент» для підготовки фахівців третього рівня вищої освіти зі спеціальності 073 «Менеджмент»

26 квітня 2021 року
   21 квітня 2021 року в онлайн режимі відбулося обговорення проєкту освітньо-наукової програми «Менеджмент» для підготовки фахівців третього рівня вищої освіти зі спеціальності 073 «Менеджмент».
   На даному заході були присутні гарант освітньо-наукової програми к.е.н., професор, завідувач кафедри менеджменту ім. професора Й.С. Завадського Балановська Тетяна Іванівна, члени проектної групи д.е.н., доцент, доцент кафедри економічної теорії Бутенко Віра Михайлівна, д.е.н., доцент, доцент кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Дєліні Марина Миколаївна, д.е.н., доцент в.о. завідувача кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Луцяк Віталій Васильович, здобувач третього рівня вищої освіти зі спеціальності 073 «Менеджмент» Восколупов Володимир Віталійович та запрошені стейкхолдери: д.е.н., професор, член-кореспондент НААН, заступник директора з науково-проектної роботи ННЦ «Інститут аграрної економіки», експерт ФАО в Україні Ходаківська Ольга Василівна, д.е.н., професор, професор кафедри економіки підприємства, завідувач відділу навчально-науково-інноваційної діяльності ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут» Судомир Світлана Михайлівна, к.с.-г.н., менеджер з розвитку аграрних ринків Програми Агро USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) Бакун Юрій Олексійович, к.т.н., доцент, експерт Біоенергетичної асоціації України Драгнєв Семен Васильович, заступник керівника проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог» при Національній асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України «Дорада» Ярошко Марія Сергіївна, а також ще науково-педагогічні працівники від НУБіП України д.е.н., професор, директор НДІ економіки і менеджменту Талавиря Микола Петрович, д.е.н., професор, завідувач кафедри економіки, гарант ОНП «Економіка підприємств та галузей національного господарства» Байдала Вікторія Володимирівна, д.е.н., професор, завідувач кафедри маркетингу та зовнішньої торгівлі, гарант ОНП «Маркетинг» Буряк Руслан Іванович.
   Відкрила обговорення гарант освітньо-наукової програми «Менеджмент» Балановська Тетяна Іванівна, яка презентувала короткий огляд ОНП, наголосила на меті програми, визначила основні компетентності та програмні результати, охарактеризувала різні компоненти навчального плану та їх забезпечення.
   Також Тетяна Іванівна підкреслила необхідність тісної співпраці всіх зацікавлених сторін для забезпечення якісної підготовки висококваліфікованих спеціалістів та утримання конкурентних позицій університету.
   Семен Васильович Драгнєв в ході обговорення наголосив на необхідності підготовки фахівців, які вміють у своїй діяльності поєднати економічні та екологічні аспекти, обізнані з передовими світовими трендами, знайомі з принципами сталого розвитку, зеленими угодами. Він відмітив, що в університеті готують саме таких фахівців завдяки включенню до навчального плану дисципліни «Біоекономіка», і запропонував розглянути можливість перенесення даної дисципліни до обов’язкового блоку, оскільки сучасні зелені тренди розвитку економіки є надзвичайно важливими.
   Марія Сергіївна Ярошко відмітила комплексність та наповненість програми підготовки здобувачів третього рівня вищої освіти зі спеціальності «Менеджмент», зауваживши на потребі здійснення акценту на питаннях аграрної політики, оскільки розвиток аграрного сектору має великий пріоритет. Також вона заначила, що фахівці Німецько-українського агрополітичного діалогу завжди готові провести заняття для аспірантів з метою ознайомлення із досвідом європейської аграрної політики.
   Ольга Василівна Ходаківська зазначила, що якість і структура змістової складової освітньо-наукової програми не викликають сумнівів, характеризуються логічністю й послідовністю. Вона підкреслила тривалий досвід підготовки фахівців в університеті, високий рівень наукових публікацій викладачів, котрі забезпечують навчання за даною програмою, визначила затребуваність кадрів, котрі володіють компетентностями, що формує ОНП. Цінними стали її рекомендації щодо необхідності посилення таких компетентностей, як володіння іноземною мовою, застосування методології наукового дослідження, вміння працювати в команді та креативно мислити. Також вона відзначила доцільність внесення до вибіркових компонентів програми таких дисциплін, як аграрна політика та стратегічне управління на різних рівнях економіки.
   Юрій Олексійович Бакун дав високу оцінки освітньо-науковій програмі «Менеджмент», відзначивши, що у програмі підготовки фахівців висвітлено стратегічні питання розвитку аграрного сектору у руслі зеленого курсу, принципів сталого розвитку, що знайшло своє відображення у дисциплінах «Біоекономіка» та «Екологічний менеджмент». Він також відмітив, що підготовка сучасного менеджера залежить від злагодженої співпраці закладів вищої освіти та бізнесу, наголосив на необхідності посилення практичної спрямованості підготовки здобувачів третього рівня вищої освіти.
   Світлана Михайлівна Судомир при обговоренні ОНП відмітила затребуваність фахівців з управління стратегічним розвитком на різних рівнях та в різних галузях національної економіки. Підкреслила доречність включення до ОНП дисципліни «Прийняття управлінських стратегічних рішень».
   Володимир Віталійович Восколупов відмітив, що програма підготовки здобувачів ступеня доктора філософії включає в себе достатню кількість дисциплін, котрі дозволяють поглибити знання у вибраному напрямі наукового дослідження.
   Руслан Іванович Буряк у процесі обговорення акцентував увагу стосовно спрямованості ОНП на формування якісних фахівців як виробничої, так і наукової сфери. Микола Петрович Талавиря відмітив змістовну наповненість програми, відзначив, що вона включає дисципліни, опанування яких дозволяє формувати у випускників компетентності, що відповідають запитам потенційних роботодавців.
   Гарант програми та члени проектної групи щиро подякували всім учасникам за участь в обговоренні та конструктивні рекомендації, які буде враховано в подальшому доопрацюванні ОНП.
Тетяна Балановська
професор, завідувач кафедри менеджменту
ім. професора Й.С. Завадського
Віра Бутенко
доцент кафедри економічної теорії 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook