Зустріч куратора кафедри економічної теорії з першокурсниками (онлайн)

10 травня 2021, 16:58
zoom

   7 травня вібулася виховна година куратора із студентами 1 курсу 6 групи ФАМ. На виховні годині було згадано про дві червоні дани в календарі – 8 та 9 травня.
   8 травня – День пам’яті та примирення, встановлений Указом Президента України від 2015 року. Його метою є гідне вшанування подвигу українського народу та висловлення поваги всім борцям проти нацизму.
   9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В цей день німецький генерал-фельдмаршал Вільгельм Кейтель підписав Акт про беззастережну капітуляцію Німеччини, що поклало кінець найбільш кровопролитному конфлікту в історії Європи. 75 - річницю перемоги над нацизмом, яка забрала життя від 50 до 85 мільйонів людей в усьому світі.
   Схиляємо голови перед відважними героями, що пожертвували своїм життям заради миру у всьому світі. Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир. Наша пам’ять є запобіжником від того, щоб подібні лиха ніколи не повторювалися.
   Символом відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги є червоний мак. Мак є міжнародним символом пам’яті жертв військових та цивільних збройних конфліктів, починаючи з 1914 року. Ідея використовувати червоний мак як символ пам’яті з’явилася під впливом вірша військового лікаря й поета, учасника І світової війни, Джона Мак-Крея – «У полях Фландрії»:
«В полях фламандських квітне мак
Поміж хрестів – скорботний знак
По нас…».

Світла пам'ять переможцям! Честь і слава героям! Слава Україні!

   При зустрічі було згадано про День матері та історію цього свята.
   День матері в Україні традиційно відзначається у другу неділю травня. Цього року – це 9 травня, коли також святкують Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
   Свято матері та його традиції шанують у понад сорока країнах світу, адже воно нагадує нам про головну людину в нашому житті – маму.
   Крім України 9 травня 2021 року вшановувати матерів будуть в Естонії, США, Мальті, Кіпрі, Данії, Фінляндії, Німеччини, Італії, Туреччини, Австралії, Японії, Бельгії, Бразилії тощо.
   В Україні День матері святкують з 1999 року – він встановлений відповідним указом президента.
   День матері походить ще з Стародавньої Греції, де існував культ матері-богині Геї. А у Великобританії в XVII-XIX століттях відзначали «материнську неділю», вшановували улюблених мам і пекли особливий пиріг.
   Ініціатива зробити це свято загальним походить зі США. У 1872 році американка Джулія Уорд виступила з ідеєю, що День матері – це день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Але широкої підтримки вона не отримала.
   У 1907 році інша американка – Анна Джарвіс знову повернулася до цього питання. Вона написала листи до держустанов з пропозицією присвятити один день у році найближчим людям у житті кожного – матерям. Жінка зробила це в пам'ять про померлу маму, і домоглася свого.
   У 1914 році президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь всіх американських матерів.
   Студентам була донесена інформація, про те, що в цьому році університет відзначатиме 123 - річницю і у зв'язку із цим буде проведено комплекс заходів (День відкритих дверей, зустріч із Радою роботодавців, відбудуться зустрічі з випускниками з нагоди Дня університету).

   Було повідомлено, що з 11 по 20 травня 2021 року в університеті буде проходити Х “Фестиваль студенської науки – 2021» приурочений до 123-річчя Університету та Дня науки.
   При зустрічі також піднімалося питання, про необхідність відвідування пар студентами та готовності до них. Було нагадано що незабаром сесія і тому слід звернути увагу на підготовку та написання модулів, виконання самостійних робіт, закриття нб та додаткове отримання балів.

Оксана Пащенко
доц. кафедри економічної теорії

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook