Доцент Віктор Ребенко провів майстер-клас зі стриження овець

26 травня 2021 року
 В лабораторії вівчарства кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві утримують овець північнокавказької породи – 3 ярочки та 1 баранчик, як біологічні об’єкти для навчального та виробничого процесу. Вівці цієї породи характеризуються високими показниками як м’ясної, так і вовнової продуктивності. Варто відмітити, що у цих тварин тулуб, голова до лінії очей і ноги до зап’ясного суглобів обростають вовною і тому не можна запізнюватись зі стриженням. Особливо важливо вчасно постригти вівцематок, оскільки нестрижені погано пасуться, втрачають вгодованість і до осіменіння приходять непідготовленими. Отже, цього тижня за організації професора Василя Туринського, доцента Наталії Богданової та доцента кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві Віктора Ребенка в умовах лабораторії кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві на практичному занятті з дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства» було проведено майстер-клас зі стриження овець.
 
 
     Проведено технологічну підготовку овець до процесу стриження: за 24 год до стриження припинили годівлю тварин, протягом 12 год не давали їм води, адже не можна стригти овець з мокрою вовною. Віктор Іванович розповів і показав нам як правильно подавати вівцю, посадити і зафіксувати її ногами та керувати рухом тіла згідно технологічного процесу стриження.
 
 
     Студенти також мали можливість не тільки оцінити майстерність роботи стригаля, а й спробувати самостійно обстригти вівцю – тобто закріпити «теорію на практиці».
 
  
 
     Важливим у процесі стриження є контроль за показниками якості отриманої продукції (вовни) та її кількості.
 
 
     Овець після стриження оглянули, змастили дезінфікуючим розчином незначні порізи та провели профілактичне купання. Всі тварини почували себе добре та комфортно! Після голодної витримки їх нарешті погодували і напоїли!
     Наприкінці практичного заняття ні в кого не залишилося сумнівів, що стриження овець – це відповідальний виробничий процес у вівчарстві. Від його правильної організації та проведення залежить якість одержаної вовни, а тривалість і якість стриження залежать від методу його проведення і кваліфікації стригаля. Результати роботи «нашого» стригаля було оцінено на «відмінно»!
     Загалом ми дуже раді, що практичні заняття проходять в очному форматі та на свіжому повітрі! Майбутні технологи з виробництва і переробки продукції тваринництва отримали неоціненний досвід та велику кількість позитивних емоцій. Щиро дякуємо науково-педагогічним працівникам за їх високий професіоналізм та майстерність!
 
 
Юлія Дойчева, Діана Нижник і
Олександра Коновал,
студентки факультету тваринництва та водних біоресурсів 
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook