Музеї університету в розрізі практичної діяльності студентів спеціальності "Туризм"

27 травня 2021 року

    Студенти другого курсу спеціальності «Туризм» скористалися можливістю в умовах адаптивного карантину відвідати музеї університету.    Два тижні практичного аудиторного навчання дозволили студентам у рамках вивчення дисципліни «Музеєзнавство» безпосередньо побувати в місцях «живої пам’яті». Випала гарна нагода не лише здійснити віртуальні подорожі по різних музеях України та світу, а й проникнутися справжньою музейною атмосферою. Тим паче, у травні відзначається міжнародний день музеїв, що дарує шанс безкоштовно навідатисяу гості до будь-якого музею.

     Поєднувати теорію із практикою студенти спеціальності «Туризм» взялися з екскурсій до університетських музеїв. Безперечно, першим у списку стояв оновлений музей історії нашої альма-матер, оскільки не усі в умовах пандемії змогли познайомитися із його експозицією. У ході екскурсії відновили в памяті сторінки історії з відстанню у понад сторіччя, пригадали знакові події у житті університету, а також послухали про історичні витоки сільського господарства на теринах України та історію Голосіїво. Крім того, з практичного боку дисципліни «Музеєзнавство» дали характеристику експозиції музею в цілому та окремим експонатам зокрема. Приємно, що у нас в музеї багато оригінальних речей, є інтерактивні сучасні технології, незвична своєрідна «фотозона» - екзотичне погруддя одного із африканських богів (подарунок іноземного випускника). Час у музеї промайнув непомітно, заливши по собі як приємне, так і корисне. Подякувавши за гостинність працівникам музею, студенти залишили свої враження у Книзі відгуків.

    Наступним гостинно відкрив свої двері один із найстаріших музеїв нашого навчального закладу, ровесник останнього, – Музей лісових звірів і птахів, що знаходиться у першому навчальному корпусі. Тут студентам розповіли про витоки музею, шляхи поповнення його колекцій, останні реконструкції та про роль у навчально-науковому та культурно-виховному процесі. На жаль, під час окупації в роки Другої світової війни музей був знищений. Активно працював над відновленням музею лісових звірів та птахів (таку назву він отримав) у післявоєнний період професор О.О. Салганський. Нині цей унікальний музей носить його ім’я й, оновленний, набув нового життя. Колекція музею налічує близько 1800 експонатів. У експозиції музею знаходиться 11 опудал з колекції видатного діяча охорони природи Ф.Ф. Шилінгера, які виготовлені ще на початку минулого століття (1907-1908 рр.).

    Надалі студентів на шляху музейного туристичного маршруту чекала «казкова країна Нарнія». Саме таку назву дали студенти музею анатомії ветиринарного факультету, який розмістився у 12 навчальному корпусі. Безперечно, це один із самих атмосферних музеїв університету. Історичні витоки цього музею сягають 20-х років ХХ ст., коли на кафедрі нормальної і патологічної анатомії Київського ветеринарно-зоотехнічного інституту, було закладено базу навчального музею сухих препаратів. Безперервно поповнювалися остеологічні фонди, зростав і вдосконалювався відділ сухих препаратів, був створений відділ препаратів у рідинах, що до 1934 р. нараховував близько 200 одиниць. Гордістю кафедри став багатий за кількістю й різноманітністю скелетів порівняльно-анатомічний остеологічний музей. Після Другої світової війни від музею, який знаходився весь час у Києві, практично нічого не залишилося. Колектив кафедри у перші повоєнні роки поряд із навчальним процесом проводив напружену роботу й по впорядкуванню музею. У 1988 р. О.П. Мельник, на той час ще студент-гуртківець, нині – завідувач кафедри, розпочав виготовляти окремі препарати для майбутнього музею анатомії. Джерелом матеріалів музею став Київський зоопарк, мисливські трофеї, які отримували навіть із Нової Зеландії, Колумбії, Кіпру, Росії та інших місць світу.
    На сьогодні у музеї зібрано понад тисячу експонатів, що відображають порівняльну анатомічну картину багатьох представників тваринного світу: риб, амфібій, рептилій, птахів та ссавців. Робота по наповненню колекцій продовжується й сьогодні.

    Велике починається з малого: за університетськими музеями підуть музеї України, а згодом і світу. Сподіваємося, що наше студентство по новому погляне на роль і місце музеїв у суспільстві.
     Напередодні дня народження університету його музеї стали гарною нагодою доторкнутися в черговий раз до славетного минулого закладу освіти. Ну і, звичайно, провести час, отримавши позитивні враження мандруючи університетськимми музеями.

Людмила Лановюк
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook