Проведення практичних занять із ландшафтної екології у природних умовах

31 травня 2021 року

 27 травня 2021 р. згідно робочої програми викладання навчальної дисципліни «Ландшафтна екологія» під керівництвом доцента кафедри екології агросфери та екологічного контролю Є.М. Бережняка для студентів 2-го курсу ІІІ групи були проведені заняття безпосередньо на свіжому повітрі на території НПП «Голосіївський», що в умовах короновірусної пандемії є особливо важливим і корисним.

Мета практичної роботи полягала в оцінці студентами побачених ландшафтів та визначенні ступеня впливу на них антропогенних чинників, пов’язаних із рекреаційною діяльністю й упорядкуванням паркової території елементами ландшафтного дизайну. Для оцінювання студентам було запропоновано 10 ландшафтних виділів, як природних, так і антропогенно-змінених, використовуючи бальний метод оцінювання й комплексний – за методом Капланів, згідно якого ландшафти характеризують за такими категоріями, як складність, узгодженість, передбачуваність і загадковість. Законспектувавши теоретичну частину і необхідні таблиці із переліком ландшафтних виділів для оцінювання у зошити, студенти із чудовим настроєм і оптимізмом вирушили запланованим маршрутом. Свіже повітря, сприятлива сонячна погода, нові побачені краєвиди мотивували молодь закріпити вивчений матеріал на практиці і дізнатися щось нове для себе.

За результатами проведеної роботи встановлено, що переважно студентам сподобалися природні (незаймані) людською діяльністю ландшафти і меншою мірою – антропогенно-змінені.

Для оперативного і точного визначення геоботанічного складу рослинності та їх приналежності до екологічних місць зростань студенткою Фінько Мариною було використано електронний визначник рослин, мобільний додаток якого було встановлено у її особистому смартфоні. Як бачимо, студенти із цікавістю віднеслися до побаченого і намагалися дати обґрунтоване пояснення екологічному стану ландшафтів Голосіївської лісопаркової зони.

Паралельно із оцінюванням ландшафтів, спускаючись лісовими схилами до каскаду Горіхуватських ставків, студенти мали змогу наочно спостерігати і за існуючими екологічними проблемами Голосіївського лісу: пошкодженням короїдами листяних порід дерев з їх подальшим усиханням, утвореними водориїнами, як результат перебігу водно-ерозійних процесів на схилах у період злив, обмілінням і заростанням ставків гідроморфною рослинністю, ознайомилися із прикладами рекреаційної дигресії та усиханням дерев сосни звичайної через надмірне рекреаційне навантаження створеним мотузковим парком.

Таким чином дві пари з ландшафтної екології пройшли активно, цікаво й інформативно. Щасливими і дещо втомленими хлопці і дівчата поверталися до аудиторії для вивчення інших дисциплін.

 

Бережняк Євгеній, доцент

Лопуга Дарина, студентка 2-го курсу

 ІІІ групи спеціальності "Екологія"

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook