Завершилась навчальна практика з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин» у студентів 3 курсу.

31 травня 2021, 6:46

 Завершилась навчальна практика з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин».  Практика проходила на базі кафедри терапії і клінічної діагностики. Під керівництвом викладачів кафедри доцентів Якимчук О.М., Немової Т.В., старших викладачів Палюх Т.А. та Маринюка М.О. Студенти відпрацювали  клінічне дослідження різних видів тварин, які  знаходяться у ННВ центрі «Ветмедсервіс». 

 

 

Сучасне матеріальне забезпечення ННВ центру «Ветмедсервіс» дозволило студентам опановувати актуальні методи діагностики хвороб тварин, такі як рентгенографія, ендоскопія, зондування, ультразвукове дослідження, Ехо-кардіографія, електрокардіографія, лабораторне дослідження крові та сечі.
Студенти опанували рентгенологічне дослідження тварин стаціонарним та переносним рентгенівським апаратом. Ознайомилися з особливостями конфігурації і функціональними можливостями їх. Дізналися про методи обробки даних аналогових і цифрових систем.
 
 
Під час проведення практики студенти також ознайомилися з   методикою зондування  різних видів тварин та особливостям постановки зондів різних видів. Також мали змогу відпрацювати постановку зондів особисто.
 
Доцент кафедри терапії і клінічної діагностики Павелиця О.О. детально пояснив та наглядно продемонстрував особливості постановки зонда коням, його призначення та використання.
Завдяки наявності у ННВ центрі «Ветмедсервіс» гнучкого ендоскопа  студенти ознайомилися з  ендоскопічним дослідження носової порожнини, повітроносних мішків, гортані, трахеї, стравоходу, шлунку, 12-палої кишки коня.
Також студенти ознайомилися з  методами УЗД тварин. УЗД – це найбезпечніший і один з найефективніших методів обстеження. Його популярність пояснюється надійністю, простотою, швидкістю отримання результатів і безболісністю. Метод заснований на одній особливості тканин організму – різні органи по-різному проводять і відображають ультразвукові хвилі (коливання з частотою більше 20 кГц). УЗД-апарат випромінює ультразвук, а його датчики сприймають і обробляють відбитий від органів сигнал, показуючи діагносту стан внутрішніх органів.
 
 
Студенти ознайомлення з методом   ЕКГ. ЕКГ це запис коливань різниці потенціалів, які виникають у серці під час його збудження. Студенти мали можливість зробити ЕКГ собаці та розшифрувати її.
 
Лабораторія кафедри терапії і клінічної діагностики, а також лабораторія ННВ центру «Ветмедсервіс», забезпечена сучасними приладами – гематологічним аналізатором, біохімічними аналізаторами, аналізаторами сечі, сучасними мікроскопами, що дало можливысть у повній мірі забезпечити практичну складову освітніх послуг з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин».
Під час роботи в  лабораторії студенти навчилися досліджувати морфологічні показники крові – визначають кількість еритроцитів, лейкоцитів, робити мазки крові, фарбувати їх,  вираховують лейкограму. Також наявна на кафедрі відеосистема, якою обладнаний мікроскоп,  дозволила ознайомитись з клітинами крові, виводячи  результати на екран. 
 
 
Окрім того, студенти знайомляться із особливостями та методикою проведення біохімічного дослідження крові на напівавтоматичному біохімічному аналізаторі. А також провели дослідження сечі.  
 
 
До проведення навчальної практики з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин» залучена, також, клініка Зоолюкс − сучасна ветеринарна клініка, лікувально-діагностична база якої вважається найкращою в Києві. У клініці  студенти ознайомилися із структурою клініки, схемою її роботи, сучасними методами та методиками дослідження хворих тварин, зокрема високоякісним рентген апаратом, експертним УЗД, ЕКГ, ендоскопом, апаратом КТ, лабораторними дослідженнями, ознайомилися з роботою дерматологічного кабінету, хірургічного відділення, відділення реанімації та інтенсивної терапії, познайомилися з правилами проведення хіміотерапії.
 
 
 
 
У проведенні практики були задіяні усі  профільні спеціалісти як кафедри терапії і клінічної діагностики, так і лікарі ННВ центру «Ветмедсервіс». До забезпечення проведення практики долучено рентгенолога Гулякову О.Г. для забезпечення занять з рентгендіагностики, лікаря Іванченко Н.Ю. –  для ознайомлення студентів із методами УЗД та ЕХО-КГ, Макаріна А.О. – для ознайомлення з методом   ЕКГ. 
Окрему подяку висловлюємо заступнику головного лікаря, керівнику відділення інтенсивної терапії та реанімації мережі ветеринарних клінік ЗOOЛЮКС – Якимчуку Івану Миколайовичу – за приділений час та змістовну інформацію щодо особливостей роботи усіх відділень клініки та ознайомив із сучасним обладнанням та апаратами експертного класу.
Отже практика з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин»  була досить корисною, актуальною, насиченою і цікавою, а студенти успішно закріпили знання отримані під час навчання та отримали новий практичний досвід. 
Старший викладач кафедри терапії і клінічної діагностики Т. Палюх
 
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook