Викладачі та студенти НУБіП стали учасниками першого в Україні Міжнародного освітнього форуму сталості

22 червня 2021 року
Кафедра адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності

 

  Протягом 17 і 18 червня 2021 року у Києві відбувся масштабний освітньо-інтерактивний захід «International Sustainability Forum», метою якого було поширення фундаментальних і прикладних знань щодо сталого розвитку у суспільстві.

     Організатор форуму – Асоціація експертів зі сталого розвитку. У роботі Форуму прийняли участь представники таких провідних міжнародних організацій як ЄБРР, FMO, UNDP, Global Compact, German Council for Sustainable Development, Ukrainian Corporate Governance Academy, Indiana University, Institute Gender and Economy. Також власним практичним досвідом з реалізації засад сталого розвитку ділились топ-менеджери вітчизняних та іноземних компаній.

     Серед широкого кола учасників чільне місце посіла академічна спільнота, у тому числі викладачі та студенти Національного університету біоресурсів і природокористування України. Зокрема, директор ННЦ міжнародної діяльності, доцент Олександр Лабенко, декан факультету аграрного менеджменту, доцент Анатолій Остапчук, доценти кафедри економіки Альона Гребеннікова і Віталій Нагорний, доцент кафедри банківської справи та страхування Ольга Файчук, доценти адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Олена Ковтун і Олександр Файчук, доцент кафедри маркетингу та міжнародної торгівлі Олена Нагорна. Крім науково-педагогічних працівників інтерес до заходу виявила студентська молодь: Олександра Каминіна, Ірина Мазур, Іван Маховський, Жук Анастасія і Анжеліка Кошева (студенти факультету аграрного менеджменту), Сергій Кудлай та Іванна Ігнатенко (магістри економічного факультету), Вячеслав Головченко, студент агробіологічного факультету і Ольга Гнатюк, студентка факультету ветеринарної медицини.

 

     За два дні учасники мали унікальну можливість відвідати 4 онлайн-кімнати: Intro, Environment, Social і Governance. Кожна із них включала серію лекцій та кейс-сесію найкращих практик зі сталого розвитку. Особливо актуальною була міні-лекція менеджера з екологічних і соціальних питань агробізнесу Нідерландського банку розвитку FMO Патрісії Ніколау на тему «Оцінка кліматичних ризиків бізнесу: погляд інвестора», де лекторка наголосила на тому, що через глобальні зміни клімату на планеті на межі зникнення знаходяться близько 60 сортів кави.

     Також значний інтерес в аудиторії викликала міні-лекція незалежного експерта IDB Invest, директора Sustainability advisory services Даріуша Празека. Лектор детально роз’яснив на прикладах сутність і перспективи запровадження циркулярної економіки, як раціональної альтернативи існуючій лінійній моделі економічного розвитку.

     Рушії сталого розвитку були висвітлені у лекції професора університету Індіани і Школи суспільних та екологічних відносин Кеннета Річардса, тоді як секрети формування інклюзивної корпоративної культури в компанії розкрила координаторка напрямку інклюзії Starlight Media Уляна Пчолкіна.

     Більше того, представники вітчизняного бізнесу, під час роботи кейс-сесій, поділились власним досвідом щодо застосування на підприємствах принципів та механізмів сталості.

     Зокрема, СЕО Carlsberg Євген Шевченко розповів учасникам форуму про корпоративну стратегію «0000», що означає перспективу досягнення чотирьох довгострокових цілей, а саме: нуль викидів двоокису вуглецю від виробництва, нуль забруднення води, нуль безвідповідального споживання й повне виключення нещасних випадків на підприємстві.

     У свою чергу, керівниця групи з корпоративних комунікацій та зв’язків з органами державної влади компанії BASF в Україні Олена Прихненко наголосила на тому, що їх міжнародна компанія має амбітний намір до 2030 р. стати кліматично нейтральним підприємством (відповідає засадам ЄС – European Green Deal). За твердженням управлінця, досягти такої мети BASF планує шляхом поступового переходу на використання альтернативних джерел енергії.

     Про карбоновий нейтралітет та інновації, спрямовані на здоров’я людей та передачу акцій кожному працівнику компанії (особливості стратегії «від людей вгору») повідала учасникам заходу менеджерка корпоративних комунікацій Данон в Україні Катерина Глушаниця, тоді як директор зі стратегії та фінансів вітчизняної компанії ДТЕК Олег Тимків проінформував про розміщення зелених облігації фірми на Ірландській фондовій біржі.

     В цілому завдяки плідній роботі учасників Форуму були отримані відповіді на найбільш актуальні питання зі сталості такі як: «Чому сталий розвиток є необхідною умовою для подальшого розвитку бізнесу? Чим sustainability відрізняється від КСВ? Як бізнес може впливати на зміну клімату? Навіщо інвестори акцентують увагу на ESG? Чому майбутнє за циркулярною економікою?»


Олександр Файчук і Альона Гребеннікова
доценти кафедри

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook