Кафедра представила нові напрацювання на Дні поля 2021

2 липня 2021 року
      2 липня в Університеті відбувся традиційний День поля.
https://nubip.edu.ua/node/94888
     
      Кафедра агрохімії та якості продукції рослинництва представила власні нові досягнення в управлінні формуванням врожаю через регулювання живлення рослин. Управління є тактичне і стратегічне, як наголосив завідувач кафедри Анатолій Бикін, і сьогодні кафедра займається розробленням алгоритму раціональної реалізації цих принципів у технологічні рішення агрохімічного забезпечення рослинництва.  
     Насампред, кафедра плекає свій стаціонар із майже 70-річною історією, де, крім вивчення систем удобрення польових культур, проводяться різні за напрямом наукові дослідження. Відповідальним за стаціонар є Олег Грищенко, який знає кожне поле і сконцентровано займається бобовими культурами. Свої дослідження на пшениці озимій представила Олена Літвінова

    Початок дає діагностика живлення рослин, і науковці кафедри продемонстрували сучасні прилади польової експрес-діагностики, серед яких інфрачервоний сканер ґрунту SoilCares нідерландської компанії (варто відмітити налагоджену співпрацю з кафедрою в питаннях науково-методичного супроводу цього унікального приладу). Прилади, що дозволяють безпосередньо в полі визначати вологість, твердість, рН ґрунту, параметри, пов’язані з його електропровіднітю, вміст окремих елементів – це неповний перелік портативного арсеналу, представленого кафедрою. Використання будь-якого експрес-приладу потребує перевіреного методичного супроводу, саме в цьому напрямку ми працюємо» - пояснює доцент кафедри Наталія Пасічник. Є істотні напрацювання в дистанційному моніторингу посівів саме для оперативної оцінки й регулювання живлення рослин».
 
    Безпілотні технології сьогодні дозволяють здійснювати не лише моніторинг, а й технологічні процеси. Загальну увагу привернув працюючий над посівами безпілотний оприскувач. «Новим напрямком у діяльності кафедри є розроблення технологічних параметрів роботи з такими БПЛА, - продовжив розповідь завідувач кафедри, - від приготування добрив до обробки посівів. Представлений безпілотник має змінні насадки й може вносити розчини, насіння, сухі добрива. Це не просто нова технологія обробки посівів, це, можна сказати, нова філософія».

       На демонстраційному столі виставлені розроблені добрива. Науковці кафедри дотримуються точних підходів до регулювання живленням рослин – дати потрібний елемент у потрібний час. А для рослин цей визначений час може тривати кілька днів, тож точність таких підходів і старання кафедри виправдані.

Наталія Пасічник

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook