Реальна співпраця має увінчатися гідним результатом: обговорюємо освітню програму з фахівцями-журналістами

21 червня 2018 року
НУБіП України

  30 квітня 2018 року на засідання кафедри української та класичних мов завітав шанований гість – екс-голова Держкомтелерадіо України, екс-президент Національної телекомпанії України, нині виконавчий директор філії ПАТ НСТУ «Київська регіональна дирекція», керівник телевізійного «Центрального каналу», Заслужений журналіст України Олександр Савенко.

Викладачі кафедри разом з Олександром Миколайовичем, який має великий практичний досвід управління медіапростором держави, а нині активно працює в українському телерадіоефірі та є потужним стейкхолдером, обговорювали освітню програму зі спеціальності «Журналістика», її потенціал та можливості оптимізації. До обговорення актуальних питань підготовки журналістської зміни також долучилися секретар Національної спілки журналістів України Зоя Шарикова і колишній головний редактор газети «Урядовий кур’єр», голова Київської організації НСЖУ, один із провідних працівників Укрінформу Михайло Сорока.

    

 

Знані фахівці-журналісти дали цінні практичні поради для розвитку нової для нашого університету спеціальності, підвищення ефективності навчального процесу, його неухильного наближення до виконання практичних завдань, що ними сьогодні опікується журналістська спільнота країни.

Так, відомий телевізійний журналіст і адміністратор Олександр Савенко, аналізуючи власний досвід роботи з молодими фахівцями, звернув увагу на наявність деякої відірваності теоретичних знань студентів-журналістів від їхніх практичних навичок – зокрема, слабкої психологічної підготовки до роботи в прямому ефірі, постановки стендапів, уміння не лише збирати, оцінювати та перевіряти здобуту інформацію, а й уміти власноруч монтувати кадри телевізійної зйомки в окремі інформаційні сюжети та спеціальні телевізійні програми. Така синтетичність поєднання чисто журналістських навичок і інженерно-технічних вмінь сьогодні надзвичайно затребувана у телекомпаніях – нині сучасний молодий журналіст повинен уміти не лише збирати та опрацьовувати матеріал, писати сценарії, але й бути готовим будь-якої миті оперативно вийти в ефір безпосередньо з місця події, підготувати матеріал без допомоги інженерно-технічного персоналу. 
В обговоренні програми взяли участь Зоя Шарикова, яка має досвід організації та проведення практикумів-семінарів, та Михайло Сорока, досвідчений керівник ЗМІ та репортера, який нині працює у головному інформаційному агентстві України «Укрінформ». Ця найбільша інформаційна агенція країни завжди відкрита для молоді, керівництво Укрінформу готове надавати студентам-журналістам з НУБіПу свої інформаційні стрічки як майданчики для проходження практики, а для студентів, які зарекомендують себе найкраще, агенція готова розглянути в майбутньому питання щодо їхнього працевлаштування.
Всі фахівці порадили звернути увагу на практичну підготовку майбутніх журналістів, посилити кадрове забезпечення фахових дисциплін шляхом залучення до викладання журналістів-практиків.

Завідувач кафедри Наталія Костриця подякувала колегам та гостям за плідне обговорення та конкретні пропозиції щодо покращення навчального процесу, організації практики і перспектив працевлаштування, розповіла про вимоги щодо освітніх програм і навчального плану, запевнила, що конструктивні зауваження та ідеї буде неодмінно враховано. Особливу цінність для освітян, підкреслила Наталія Миколаївна, має ідея можливості проходження практики на столичних базах, що стане гідним вінцем та результатом реальної співпраці з кафедрою та університетом.

 

Олена Балалаєва,
доцент кафедри української та класичних мов

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook