Фаховий семінар Кашпарової Олени Валеріївни

2 липня 2021, 2:01
Кафедра загальної екології, радіобіології та БЖД

 Присутні члени фахового семінару кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Національного університету біоресурсів і природокористування України:

В.А. Гайченко, професор кафедри екології агросфери та екологічного контролю, д.б.н., професор, С.В. Хижняк, провідний науковий співробітник Української лабораторії якості і безпеки продукції агропромислового комплексу НУБіП України, д.б.н., професор, В.В. Іллєнко, старший викладач кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, к.б.н., А.В. Клепко, в.о. завідувача кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, к.б.н., с.н.с., І.М. Гудков, професор кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, д.б.н., професор, В.М. Боголюбов, професор кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, д.пед.н., професор, М.М. Лазарєв, доцент кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, к.б.н., доцент, С.М. Грисюк, доцент кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, к.с.-г.н., доцент, Л.Е. Піскунова, доцент кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, к.с.-г.н., доцент, Л.І. Соломенко, доцент кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, к.б.н., доцент, А.М. Кудрявицька, доцент кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, к.с.-г.н., доцент, А.В. Сальнікова, старший викладач кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, к.с.-г.н., І.В. Приймаченко, асистент кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, О.В. Кашпарова, аспірант кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, Я.В. Зінчеко, завідувач лабораторії, к.б.н. О.Ю. Паренюк, докторант кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності.
Інші присутні на фаховому семінарі кафедри Загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності факультету Захисту рослин, біотехнологій та екології Національного університету біоресурсів і природокористування України:
Л.Г. Калачнюк, професор кафедри біохімії і фізіології тварин імені академіка М.Ф. Гулого, д.б.н., професор; І.М. Курбатова, професор кафедри біології тварин, д.б.н., доцент; Хомутинін Ю.В., д.с.-г.н., старший науковий співробітник, головний науковий співробітник УкрНДІСГР НУБіП України; Левчук С.Є., к.б.н., провідний науковий співробітник УкрНДІСГР НУБіП України.
 
Порядок денний: обговорення основних наукових результатів дисертації Кашпарової Олени Валеріївни на тему: «Експериментальне вивчення та математичне моделювання метаболізму 90Sr і 137Cs в організмі риб», поданоїна здобуття ступеня доктора філософії зі спеціальності 091 «Біологія».
 
Дисертацію виконано на кафедрі Загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності факультету Захисту рослин, біотехнологій та екології Національного університету біоресурсів і природокористування України.
Слухали: доповідь здобувача Кашпарової О.В. про основні положення дисертації, щодо дослідження динаміки накопичення та виведення радіонуклідів в організмі риб для отримання значень швидкості надходження з води (kw) чи з кормом (kf), а також виведення радіонуклідів з організму (kb) риб в природних умовах за різної температури води. Це має велике практичне значення для прогнозування динаміки радіоактивного забруднення риб в разі радіаційних аварій в різні пори року, а також розробки захисних заходів.
 
 
Здобувачу було задано 7 запитань, на які доповідач надав обґрунтовані відповіді та пояснення.
Питання задавали:
·         Гайченко Віталій Андрійович, д.б.н., професор – як Ви поясните своє твердження про надходження 137Cs саме з води? Адже відомо, що до організму риби вода і інші розчинені в ній речовини безпосередньо не надходять.
·         Боголюбов Володимир Миколайович, д.пед.н., професор – яким чином Ви можете довести, що рівняння на слайді №3 показує ті процеси, які Ви досліджували?
·         Хижняк Світлана Володимирівна, д.б.н., професор – наскільки Кн відрізняється для риб з меншою масою і для риб з більшою масою? Чи коректно говорити про зменешення концентрації радіонукліду в організмі риби при цьому?
·         Гайченко Віталій Андрійович, д.б.н., професор – при годівлі риб чистим кормом відбувається збільшення питомої активності радіонукліду в організмі риби. Як таке може бути?
·         Соломенко Людмила Іванівна, к.б.н. доцент – як це може бути враховано, що накопичення залежить від віку риби?
·         Калачнюк Лілія Григорівна, д.б.н. професор – на основі теоретичних і практичних результатів Вашої роботи, сформулюйте, будь-ласка, що нового Ви привнесли в науку?
·         Приймаченко Ірина Володимирівна, асистент – що Ви маєте на увазі під терміном «чисті корми»?
 
Науковий керівник/наукові керівники: Гудков І.М., доктор біологічних наук, професор, академік НААН України.
Рецензенти:
·         Курбатова Інна Миколаївна, доктор біологічних наук, доцент, професор кафедри біології тварин.
·     Лазарєв Микола Михайлович, кандидат біологічних наук, доцент кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності.
 
Актуальність теми дисертації:
Отримані результати мають вагоме наукове значення для прогнозування зміни рівнів забруднення радіонуклідами організму риб і рибної продукції на основі експериментально отриманих параметрів динамічних математичних моделей радіоактивного забруднення риби. Це є важливим для радіаційного захисту людини (зменшенню внутрішнього опромінення за рахунок зниження радіоактивного забруднення рибних продуктів харчування людини) та навколишнього середовища (оцінка доз опромінення референтних організмів у водних екосистемах) у разі ядерних та радіаційних аварій.
Наукова новизна основних результатів дослідження:
Вперше отримані параметри швидкості надходження і виведення радіонуклідів з організму карася сріблястого (Carassius gibelio) в природних умовах ЧЗВ і в умовах акваріуму безпосередньо з води; продемонстрована можливість виведення 137Cs з організму риби при застосуванні додаткового «чистого» корму, та збільшеного накопичення при цьому 90Sr кістковою тканиною; розроблена математична модель, що описує цей процес.
Практична цінність результатів дослідження та їх впровадження:
Визначення значень швидкості виведення (kb)/періодів напіввиведення радіонуклідів з організму риби, а також застосування додаткових «чистих» кормів має практичне значення як контрзахід для зменшення рівня радіоактивного забруднення в харчовому ланцюзі риба–людина.
Перелік наукових праць, які відображають основні результати дисертації:
Основні результати досліджень викладено у 13 наукових працях, з яких 3 статті надруковані в журналах, включених до міжнародних науково ˗ метричних баз даних Scopus та WOS, з них 1 стаття в журналі Science of The Total Environment, що відноситься до категорії Q1 в наукометричних базах даних; 2 статті в фахових журналах та 8 тез наукових доповідей та матеріалів конференцій.
Апробація основних результатів дослідження:
 Основні положення роботи викладено та обговорено на 14 науково-практичних конференціях різного рівня, закрома в Норвегії та Великобританії.
Ухвалили:
Затвердження нової теми дисертації: «Показники моделювання надходження та виведення 90Sr і 137Cs в організмі риб».
Дисертація здобувача ступеня доктора філософії Кашпарової Олени Валеріївни є завершеною кваліфікаційною науковою працею, у якій вирішено конкретне наукове завдання щодо розробки та параметризації математичних моделей для прогнозування динаміки радіоактивного забруднення риби в разі радіаційних аварій на прикладі карася сріблястого (Carassius gibelio) за різної температури води в окремі пори року та режимах штучної годівлі, що має важливе значення для Біології.
Дисертація відповідає вимогам наказу Міністерства освіти і науки України № 40 від 12 січня 2017 року «Про затвердження вимог до оформлення дисертації», Порядку проведення експерименту з присудження ступеня доктора філософії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 167 від 06 березня 2019 року.
З урахуванням наукової зрілості та професійних якостей здобувача (Кашпарової Олени Валеріївни дисертація на тему: «Експериментальне вивчення та математичне моделювання метаболізму 90Sr і 137Cs в організмі риб» рекомендується для подання до розгляду та захисту у спеціалізованій вченій раді на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 09 «Біологія» та спеціальності 091 «Біологія».
Рішення прийнято одноголосно.
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook