Питання енергоефективності - в центрі уваги наукових досліджень фахівців кафедри вищої та прикладної математики

9 липня 2021, 22:18
НУБіП України

      Питання енергоефективності – в центрі уваги наукових    досліджень кафедри вищої та прикладної математики

 
 
Наша держава почала активно займатися питанням енергоефективності. Так, на засіданні Кабінету Міністрів України 18 серпня 2017 року затверджено Енергетичну стратегію України на період до 2035 року «Безпека. Енергоефективність, конкурентоспроможність». Крім того, Верховною Радою України в першому читанні 04.03.21 року прийнято в цілому проект закону «Про енергетичну ефективність». Цей закон регулює відносини, що виникають у сфері забезпечення енергетичної ефективності, та спрямований на посилення енергетичної безпеки, скорочення енергетичної бідності, конкурентний та сталий економічний розвиток, збереження первинних енергетичних ресурсів та скорочення викидів парникових газів.
Оскільки кафедра вищої та прикладної математики є структурним підрозділом ННІ енергетики автоматики і енергозбереження, то викладачі кафедри долучилися до цієї проблематики.
Кафедра вищої та прикладної математики прийняла участь у розробці наукових проектів з енергоефективності (завідувач кафедри Батечко Н.Г. та доцент Шостак С.В.):
–У 2020 році участь у розробці міжнародного наукового проекту за програмою Erasmus+(Жан Моне) за темою «Енергоефективність: вивчення європейського досвіду».
–У 2020 році участь у розробці наукового проекту «Освітня платформа з енергоефективності: особливості створення та впровадження  у ЗВО України» Міністерства освіти і науки України.
- У 2019 році участь у розробці міжнародного наукового проекту за програмою Erasmus+(Жан Моне) за темою "Енергоефективність:досвід Європейського Союзу для України".
- У 2019 році участь у розробці наукового проекту "Математичне забезпечення енергоефективності та комфортних умов у закладах вищої освіти України" Міністерства освіти і науки України.
1 липня 2021 року в «Національному університеті біоресурсів і природокористування України», відбувся  Круглий стіл «Енергоефективність у промисловості в контексті сталого розвитку».
В Круглому столі приймали участь та виступили з доповідями наступні учасники:
·        Станіслав Ніколаєнко, ректор «Національного університету біоресурсів і природокористування України»;
·        Анатолій Кінах, президент «Українського союзу промисловців і підприємців»;
·        Костянтин Гура, в.о. голови «Держенергоефективності України»;
·        Ігор Половніков, президент «Української технологічної академії»;
·        Олександр Тараненко, президент «Всеукраїнської асоціації пекарі»;
Модератор Круглого столу: Віктор Каплун, директор «Навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України».
На зустрічі було заслухано вісім доповідачей, в кожному виступі було наголошено про важливість питання енергозбереження в ключових галузях економіки України.
Результатом зустрічі Круглого столу стало підписання:
1.     Меморандуму про співпрацю між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Українським союзом промисловців і підприємці;
2.     Меморандуму про співпрацю між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та Всеукраїнською асоціацією пекарів. 
             Учасниками цього Круглого  столу були також:
·        Батечко Ніна Григорівна, завідувач кафедри  вищої та прикладної математики;
·        Скубак Олександр Миколайович, доцент кафедри вищої та прикладної математики;
·        Цюпій Тамара Іванівна, доцент кафедри вищої та прикладної математики;
 
 
тВикладачами кафедри вищої та прикладної математики випущено ряд наукових статей на тему енергоефективності. Зокрема,
1. Математичне забезпечення енергоефективності та комфортних умов в установах вищої освіти України / Батечко Н.Г., Шеліманова О.В., Шостак С.В. // Енергетика і автоматика, № 3 (2020) . – С. 26-33.
       http://dx.doi.org/10.31548/energiya2020.03.026
2.     Energy efficiency in Ukraine in the context of  European practices: educational aspect / N. Batechko, O. Shelimanova, S. Shostak // The Modern Higher education Review. – 2019. – №4.
То ж кафедра не стоїть осторонь болючих проблем всієї держави, а намагається внести посильний вклад у виріщення проблем енергоефективності.
 

                                              Олександр Скубак, Сергій Шостак, доценти кафедри

                                                  вищої та прикладної математики

 
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook