Штучний інтелект визначає трьохвимірну структуру біомолекул

24 вересня 2021, 10:00
Кафедра фізіології, біохімії рослин та біоенергетики

   Аспіранти Стенфордського університету під керівництвом ад'юнкт-професора розробили штучний інтелект, який обчислює точну тривимірну форму молекул*. Визначення тривимірної форми біологічних молекул - це найскладніша проблема в сучасній біології. Компанії та дослідні інститути витрачають значні кошти на те, щоб зрозуміти, як виглядає і взаємодіє конкретна молекулярна структура, але не завжди це призводить до результату.

   Автори нової роботи використовували методи машинного навчання і розробили підхід, який вирішує цю проблему, так як передбачає точну структуру біомолекул. Дослідники відзначають, що їх розробку можна застосовувати навіть для таких молекул і структур, які найбільш важко визначити експериментально. Алгоритм передбачає точні молекулярні структури і на основі цього можна зрозуміти, як вони працюють в різних ділянках: це допоможе як в фундаментальних біологічних дослідженнях, так і при розробці ліків.

   Штучний інтелект навчився знаходити фундаментальні концепції білків, які є ключовими для формування молекулярної структури. І, що важливо, на думку авторів, в нього заздалегідь не завантажували дані по конкретних білках, оскільки це могло б зробити алгоритм упередженим і впливати на глобальний аналіз. Тому алгоритм знаходить дані і характеристики білків, про які вчені не знали раніше. Під час експерименту алгоритм успішно впорався з білками і його було протестовано на молекулах РНК. В результаті штучний інтелект в усіх випадках справився із завданням, хоча не був розроблений спеціально для структур РНК.

 

*За матеріалами https://hightech.fm/

 

 

 

 .

Доцент кафедри

Тетяна Ткаченко

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook