Фаховий семінар щодо попередньої експертизи дисертаційної роботи здобувача кафедри Маковської І. Ф.

28 вересня 2021 року

   24 вересня на базі кафедри гаранта освітньо-наукової програми «Заразна патологія тварин» (на кафедрі фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії) відбувся фаховий семінар щодо попередньої експертизи дисертаційної роботи здобувача кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології, Маковської Ірини Федорівни, на тему: «Особливості епізоотичного процесу сказу в Україні в період з  1950 по 2020 роки», поданої на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 21 «Ветеринарна медицина» та спеціальності 211 «Ветеринарна медицина».

   Головою фахового семінару було призначено гаранта освітньо-наукової програми «Заразна патологія тварин», доктора ветеринарних наук, доцента Галат М.В., заступником голови – завідувач  кафедри епізоотології,  мікробіології і вірусології, доцент Мельник В.В., секретарем – доцент Мартинюк О.Г.
   Науковий керівник - доктор ветеринарних наук, професор Недосєков В.В.
  Рецензентами дисертаційної роботи були призначені: доктор ветеринарних наук, доцент кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії Галат М.В. та кандидат ветеринарних наук, завідувач науково-дослідного відділу молекулярно-біологічних досліджень Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Іщенко Л.М.,   які провели попередню експертизу дисертаційної роботи.

   Здобувач Маковська І.Ф. доповіла про основні результати дисертаційного дослідження, а саме: визначено особливості розвитку епізоотичного процесу на території України впродовж 70 річного періоду, проведено ранжування основних етапів розвитку епізоотичного процесу, визначено видові та сезонні особливості; проведено геоінформаційний аналіз та встановлено просторово-часові та просторово-кластерні особливості поширення сказу,   встановлено особливості моделювання динаміки поширення сказу, визначено епідемічні аспекти прояву сказу та проведено оцінку економічних збитків від сказу продуктивних тварин.

   Рецензенти дали позитивну характеристику й зазначили, що матеріал викладений в дисертаційній роботі І.Ф. Маковської має логічну послідовність та повноту викладення наукових результатів. Представлені у дисертаційній роботі, матеріали цілком відповідають меті і задачам досліджень. Аналітичний огляд наукових праць проведено у відповідності з метою дисертації, що дало можливість чітко сформулювати мету і задачі досліджень. Автором дисертації отримано ряд наукових положень, які мають ознаки новизни. Ці положення та результати в сукупності складають основу розв'язаної задачі щодо проведення системного збору та аналізу архівних даних щодо сказу в Україні з 1950 по 2020 роки. Основним елементом наукової новизни даної дисертаційної роботи є використання сучасних інтелектуальних алгоритмів обробки інформації, використання ретроспективного і геоінформаційного аналізу та моделювання поширення сказу на території України. Також проведені експериментальні дослідження мають практичне застосування, зокрема вони відображені у методичних рекомендаціях «Коротка історія досліджень сказу в Україні», розроблено спосіб дослідження поширення сказу із застосуванням ГІС технологій, розроблено збірку карт щодо епізоотичної ситуації зі сказ, а результати використовуються Держпродспоживслужбою у ході проведення оцінки ризиків поширення сказу серед диких та домашніх м’ясоїдних тварин  в Україні. Давши позитивну оцінку дисертаційним дослідженням рецензенти  Галат М.В. та Іщенко Л.М. запропонували рекомендувати до публічного захисту дисертацію І.Ф. Маковської на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 211 Ветеринарна медицина.

  В ході семінару було обговорено основні положення дисертації, актуальність теми, наукову новизну, практичне значення роботи, апробацію результатів та пропозицій виробництву.
  Обговорення завершилося виступом наукового керівника д.вет.н., проф. Недосєкова В.В. про виконання індивідуального плану досліджень та оцінку виконання дисертаційної роботи здобувачем.
   За підсумками засідання учасниками фахового семінару було ухвалено наступне рішення:
Дисертація здобувача ступеня доктора філософії Маковської Ірини Федорівни на тему: «Особливості епізоотичного процесу сказу в Україні в період з  1950 по 2020 роки» є завершеною кваліфікаційною науковою працею, у якій вирішено конкретне наукове завдання щодо вивчення особливостей епізоотичного процесу сказу в Україні в період з 1950 по 2020 роки, що має важливе значення для галузі ветеринарної медицини.

   Дисертація відповідає вимогам наказу Міністерства освіти і науки України № 40 від 12 січня 2017 року «Про затвердження вимог до оформлення дисертації», Порядку проведення експерименту з присудження ступеня доктора філософії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 167 від 06 березня 2019 року. З урахуванням наукової зрілості та професійних якостей здобувача Маковської Ірини Федорівни на тему: «Особливості епізоотичного процесу сказу в Україні в період з  1950 по 2020 роки» рекомендується для подання до розгляду та захисту у спеціалізованій вченій раді на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 21 – ветеринарна медицина та спеціальності 211 – ветеринарна медицина. Рішення прийнято одноголосно.
 

Олександр Мартинюк
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook