Філософські зустрічі

8 жовтня 2021, 20:42

  8 жовтня 2021 року відбулася лекція професора Університету Лідса (University of Leeds, Велика Британія), доктора Джонатана Саттона, на тему «Філософ Володимир Соловйов та його сучасники» .
  Доктор Дж. Саттон відомий своїми дослідженнями філософсько-релігійної спадщини видатного філософа ХІХ ст. Володимира Соловйова. Зокрема, в лекції значна увага приділялась праці доктора Дж. Саттона – «Религиозная философия Владимира Соловьёва: на пути к переосмыслению».

      

  Окрім науковців та аспірантів кафедри філософії та міжнародної комунікації НУБіП України, на лекції були присутні науковці з різних українських та європейських університетів. Зі вступним словом виступила декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька, яка відмітила значущість міжнародних зустрічей для формування та корегування дослідницької траєкторії аспірантів та науковців в умовах пандемії. Такі зустрічі збагачують національну систему освіти, дають нові вектори для розвитку як аспірантів, так і самих викладачів.

  Завідувач кафедри філософії та міжнародної комунікації Валентина Культенко у своєму вітальному слові до присутніх зазначила, що трендом сучасної освіти всіх рівнів є її діалоговий характер, що дозволяє формувати та розвивати навички комунікації та критичного мислення на особистісному, міжнаціональному та кроскультурному рівнях. Крім того в дослідженнях професора Саттона філософ Володимир Соловйов постає в новій, незвичній, однак від цього не менш цікавій інтерпретації.

        

  В своїй лекції Джонатан Саттон поставив проблему розуміння особистості філософа, а саме: чи був Володимир Соловйов «примирувачем чи полемістом»? Змістовно аналізуючи цю контраверзу, лектор детально зупинився на цікавих проблемах філософської спадщини Володимира Соловйова: дискусії В.Соловйова та Л.М. Толстого стосовно питання спасіння Христа та проблеми «опрощения», дискусії з Трубецьким, історико-філософському аналізові творів Платона.  

 

    

   Після лекції д-р Дж. Саттон відповів на запитання слухачів, і відбулася жвава дискусія.

 

 

Віра ДОДОНОВА,
професорка кафедри філософії та міжнародної комунікації

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook