Психічне здоров’я людства в контексті глобальних викликів сьогодення, або декілька слів про навчальну дисципліну «Психічне здоров’я»

10 жовтня 2021, 10:35

       З 1992 року, 10 жовтня за ініціативою Всесвітньої федерації психічного здоров’я, (World Federation for Mental Health) відзначається день психічного здоров’я.

 
Здоров’я є найціннішим скарбом для будь-якої людини. Отже, зовсім не випадково, що на факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, завдяки ініціативі та наполегливим старанням декана, доктора технічних наук, професора Лариси Баль-Прилипко, було відкрито нову спеціальність «Громадське здоров’я».
Важливою складовою здоров’я є психічне здоров’я, яке Всесвітня організація охорони здоров’я визначає як «стан благополуччя, у якому людина реалізує власні здібності, може впоратися зі звичайними життєвими стресами, продуктивно працювати і здатна зробити внесок у розвиток своєї спільноти».
Оскільки однією з найгостріших проблем сучасного світу є проблема психічного здоров’я, в рамках спеціальності «Громадське здоров’я» було введено вивчення дисципліни «Психічне здоров’я», зміст якої спрямований не стільки на сам факт будь-якого захворювання, скільки на формування здорової психіки і підтримку її функціонування, а також на розвиток у студентів адекватного уявлення про необхідність профілактики психічного, душевного і соціального здоров’я як окремої особистості, так і суспільства в цілому. Дисципліна розглядає психічне здоров’я як складний феномен, що відображає найбільш значущі біологічні, психологічні, соціальні та духовні аспекти людини.
 
Розробниками нової дисципліни стали професор кафедри психології Національного університету біоресурсів і природокористування України, Віталій Шмаргун і доцент цієї кафедри Тетяна Данилова.
Науковий та експертно-аналітичний супровід розробки дисципліни «Психічне здоров’я» забезпечує міжнародна команда фахівців, яку очолює член Ради правління Всесвітньої федерації психічного здоров’я, директор з розширеними повноваженнями (2021-2023) Віктор Вус. Він одночасно є координатором Дивізіону психічного здоров’я НПА України та головним редактором італійського наукового журналу «Mental Health: Global Challenges Journal». 
Уся студентська спільнота Національного університету біоресурсів і природокористування України теж має змогу долучитися до розбудови психічного благополуччя сучасного українського суспільства на Національних заходах до Всесвітнього дня психічного здоров’я в Україні, де вони ознайомляться з кращими практиками та провідним досвідом у сфері психічного здоров’я. Студенти запрошуються долучитися до заходів у зручному і сучасному онлайн режимі.
Детальна інформація про подію:
https://www.facebook.com/events/1392324704481718/
https://mhgc21.org/ua/novyny/Vsesvitniy-Den-Psykhichnoho-Zdorov-ya-v-Ukrayini
 
Доцент кафедри психології
Тетяна Данилова
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook