Залучаємо роботодавців до навчального процесу!

9 жовтня 2021 року
Кафедра адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності

           На кафедрі адміністративного менеджменту та ЗЕД у рамках курсу «Зовнішньоекономічна комерційна діяльність» для студентів 4-го курсу ОП «Менеджмент» продовжується курс гостьових лекцій, які проводять лектори-практики.

8-го жовтня представник ради роботодавців факультету аграрного менеджменту Максим Шеремет - Голова представництва BayWa Marketing&Trading Iternational B.V. провів заняття на тему «Планування, організація та особливості проведення міжнародних логістичних операцій».

 

Заняття проводилось англійською мовою та розпочалося з висвітлення загальних питань пов’язаних з організацією логістичних операцій в Україні та за її межами.

 

Студентам були продемонстровані всі основні техніко-економічні процеси транспортної логістики при експорті сільськогосподарської продукції: формування обсягів продукції для експорту, визначення класності та якості експортного зерна, формування тарифної політики при вивезені зерна з країни, документообіг за логістичними операціями, аспекти біржової торгівлі та формування світових цін, алгоритм проведення транспортної операції по експорту зерна й особливості використання умов ІНКОТЕРМС в зовнішньоекономічних операціях тощо.

  

Особливу увагу Максим звернув на сучасний стан комерційних морських перевезень та основні детермінанти їхнього розвитку, навів перелік існуючих ризиків, на які можуть наразитися суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності та обґрунтував доцільність укладення договору страхування вантажу при транспортуванні продукції.

 

Лектор закцентував увагу студентів на один із прикладів щодо експорту зерна з України. Експортують зерно з України в основному двома видами транспорту – залізничним, яким здійснюється перевезення зернового збіжжя до основного виду транспорту - морського. Також Максим навів та обґрунтував студентам перелік проблем, які часто виникають у виробників та експедиторів при оформленні, завантаженні та перевезенні зерна залізницею.

 

          Цікава дискусія виникла в результаті обговорення всього логістичного ланцюга «доставки продукції від продавця до покупця», що був запропонований лектором для аналізу в практичному кейсі, та дискутувався на основі отриманих результатів у визначених проектних групах.

 

Зацікавило студентів питання піратства та відповідальності за втрату вантажу за зазначених обставин, зокрема, лектором була обґрунтована відповідь, хто саме і яким чином повинен відшкодовувати збитки в таких ситуаціях. Окрім цього, студенти дізнались про особливості найму екіпажу судна, а також розібрались в значенні абревіатур та умовних позначень, які найчастіше використовуються в міжнародних морських перевезеннях.

 

Виникли питання і стосовно процесу сертифікації при експорті. У студентів з’явилось багато запитань пов’язаних із міжнародною сертифікацією, зокрема, щодо процесу отримання відповідного сертифікату та специфіки діяльності відповідного органу сертифікації.

 

Пара була жвавою та цікавою для студентів, які ставили питання та уважно слухали лектора навіть після закінчення заняття. З нетерпінням очікуємо на нові цікаві заняття від представників Ради роботодавців ФАМ.

  

Висловлюємо щиру подяку Голові представництва BayWa Marketing&Trading Iternational B.V. Максиму Шеремету за співпрацю!

 

 

 

Лариса Діброва,

доцент кафедри

 адміністративного менеджменту та ЗЕД;

Надія Сарабай,

асистент кафедри

 адміністративного менеджменту та ЗЕД

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook