На факультеті землевпорядкування магістри обирають актуальні теми і реальні об'єкти досліджень

17 жовтня 2021 року
    Початок осіннього семестру став відповідальним для магістрів першого року навчання, які вийшли на завершальний етап здобуття вищої освіти. Серед головних завдань – вибір теми магістерського дослідження.

    Наука і виробництво не стоять на місці, а рада роботодавців факультету землевпорядкування постійно знайомить студентів зі змінами, які відбуваються у сфері геодезії та землеустрою. Закономірно, що із 53 магістрів першого року навчання спеціальності 193 Геодезія та землеустрій майже кожен з них вже працевлаштований, має певний досвід роботи за спеціальністю, а тому вибір теми магістерської роботи не став випадковим, а скоріш, втіленням власних бачень у той чи інший виробничий процес. Актуальність магістерської роботи – це корисність, значимість для фундаментальної і прикладної науки, своєчасність і реальність. Це підтверджує обрана тематика робіт за усіма напрямами: фундаментальним, інноваційним і неординарним.

    Аналізуючи портфоліо новоспечених магістрів-землевпорядників (https://nubip.edu.ua/node/64621), спостерігаємо увесь спектр розвитку сфери геодезії, землеустрою, оцінки земель, земельного кадастру, містобудування, геоінформаційних технологій тощо. А також його вдале поєднання. Це саме цінне. Розглянемо детально.
    В Україні, як і у всьому світі, популяризується зелена енергетика. Тому Владислава Прохоренко, під керівництвом доцента Людмили Гунько, досліджуватиме питання формування землекористувань об’єктів альтернативної енергетики, а Богдан Губкін (науковий керівник доцент Олег Дроздівський) здійснить ГІС аналіз оптимального розміщення сонячних електростанцій у межах Черкаської області. Олена Голенко працюватиме над удосконаленням науково-методичних засад консолідації земель сільськогосподарських підприємств (на прикладі ТОВ «Агро-С» в межах Бориспільського району Київської області). Така тематика є доволі актуальною, адже проект Закону про консолідацію земель вже пройшов перше читання і це питання є надзвичайно важливим для України.

  

    Хомич Анастасія доторкнулася до питання рекультивації земель внаслідок видобутку бурштину. Як зазначив її науковий керівник доцент Євген Бутенко, об’єктом дослідження слугуватимуть земельні ділянки на яких видобувають коштовний камінь, у тому числі на тих де це відбувається нелегально. Адже найбільша шкода навколишньому середовищу саме від таких дій.
     ГІС в сільському господарстві – це вже успішний бізнес-проєкт для фермерів. Саме тому Анастасія Герин (науковий керівник доцент Антоніна Москаленко) проведе геоінформаційне забезпечення моделювання розвитку ерозії на орних землях.
     Яна Ягупа вже більше року працює в Центрі Державного земельного кадастру, бере участь у внесенні актуальної інформації до кадастрово-реєстраційної системи України. Проте, в реальному житті не все так ідеально. При внесенні відомостей до Державного земельного кадастру трапляється значна кількість непорозумінь через помилки внесеної інформації, як наприклад неякісно виконані кадастрові зйомки, що призводить до «накладок» земельних ділянок. Тому наукове дослідження магістерки під керівництвом доцента Наталії Мединської є цікавим та актуальним на часі.

  

    Професор Іван Ковальчук, опікується наукою на факультеті, через те й магістри під його керівництвом майже завжди є активними виконавцями науково-дослідних робіт, що виконуються за державним фінансуванням. Таким цього року є Антон Купцов, який буде проводити оцінку земельних ресурсів адміністративного району та обґрунтувати заходи з оптимізації їхнього використання. Перші результати дослідження тандему «керівник-магістр» вже отримані у вигляді наукової доповіді. До речі, це є обов’язковою умовою апробації результатів своєї роботи кожного здобувача.
     Теми пройшли обговорення на кафедрах і затверджені. Магістри завершують роботу над оформленням індивідуальних планів та планують дослідницьку роботу на найближчі три семестри, заповнюють портфоліо (https://nubip.edu.ua/node/64621), готуються представити методику дослідження на семінарі у жовтні.
     Підсумовуючи, зазначимо, що теми досліджень не повторюється щороку, є актуальними, а багато розробок є затребуваними наукою і виробництвом вже сьогодні. Сподіваємось, так буде і цього разу, а представники роботодавців, які неодмінно беруть участь у прилюдних захистах досліджень магістрів, гідно оцінять їхні результати!

     Щодо магістрів 2 року навчання, то для них уже сформувалась фінішна пряма:
1) за підготовленим розкладом з 08 листопада по 20 листопада 2021 р. пройде екзаменаційна сесія;
2) до 15 листопада 2021 р. їхні роботи проходитимуть перевірку на наявність плагіату;
3) 24 листопада 2021 р. відбудеться загальнофакультетська конференція з представленням результатів магістерських робіт у вигляді постерних презентацій. Попередньо здобувачі розмістять постерні доповіді магістерських робіт у структурі портфоліо на власному Google-диску магістра (https://nubip.edu.ua/node/51828);
4) до 30 листопада 2021 р. на випускних кафедрах пройдуть попередні захисти магістерських робіт;
5) з 07 по 09 грудня 2021 р. триватимуть захисти магістерських робіт на засіданнях екзаменаційної комісії;
6) 24 грудня 2021 р. – урочисте вручення дипломів магістрів.
     Таким чином, у наших майбутній випускників розпочинається дійсно гаряча пора і часу лишилось зовсім обмаль.

Наталія Мединська,
в.о. завідувача кафедри земельного кадастру

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook