Завершився 1 модуль з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин»

21 жовтня 2021, 23:32

 Лекції і лабораторні заняття з дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин»  студенти опановують в очно-дистанційному режимі. Дистанційне навчання здійснюється за допомогою платформи Cisco Webex Meetihg і zoom.

Лекційний і лабораторний курс у студентів 3 курсу забезпечують доценти кафедри терапії і клінічної діагностики Якимчук Ольга Миколаївна, Немова Тетяна Володимирівна, Шарандак Павло Васильович та старші викладачі: Палюх Тетяна Анатоліївна і Маринюк Микола Олександрович. Всі студенти з початку навчального року були зараховані на атестований ЕНК «Клінічна діагностика хвороб тварин» Ч1, автором якого є доцент кафедри терапії і клінічної діагностики Немова Тетяна Володимирівна. 

Під час занять з клінічної діагностики студенти ознайомилися з правилами особистої техніки безпеки при роботі з тваринами. Вивчили правила підходу до тварин, оволоділи способами їх фіксації та приборкання. Оскільки успішність проведення діагностичних досліджень залежить від поведінки тварин. 

Викладачі дисципліни «Клінічна дігностика хвороб тварин» приділили велику увагу на заняттях також основним (загальноклінічним, фізичним) методам дослідження тварин, завдяки яким одержують найбільш важливі діагностичні дані, і тому їх не можна замінити іншими, складнішими, допоміжними методами. Студенти теоретично і практично засвоїли основні методи дослідження тварин, такі, як огляд, пальпація, перкусія, аускультація і термометрія.

 

 

Також студенти вивчили схему клінічного дослідження тварин. Детально дослідили шерстний покрив, шкіру, слизові оболонки ока, носа, рота і піхви.

Дослідженню шкіри і видимих слизових оболонок надається велике значення, оскільки за їх змінами можна зробити висновок про стан газообміну в легенях, порушення кровообігу, обміну білірубіну при хворобах печінки і розвитку гемолітичних процесів, стан кровотворення і кількісні зміни в складі крові.

  

Також студенти навчились досліджувати лімфатичні вузли. Діагностичне значення дослідження лімфатичних вузлів полягає у тому, що при розвитку патологічного процесу в них з потоком лімфи із найближчих запальних вогнищ надходять збудники інфекцій і токсини. При місцеве перебігаючому запальному процесі уражуються регіональні лімфатичні вузли, а при інфекційних захворюваннях - більшість лімфатичних вузлів організму.
Найбільш правильний результат одержують при пальпації лімфатичних вузлів, яку за можливістю, роблять одночасно з обох боків. Це дає змогу порівнювати здоровий вузол зі зміненим. Двобічне ураження є показником генералізації патологічного процесу.
 
Попереду, на студентів 3 курсу очікує здача модулю №1. Бажаємо їм удачі і успіхів в подальшому навчанні.
 
Старший викладач кафедри терапії і клінічної діагностики  Палюх Т.А.
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook