Бессарабський рейд НУБіП України

18 жовтня 2023 року
  12-13 жовтня представники НУБіП України Сергій Михнюк і Володимир Гонський (ННЦ виховної роботи і соціального розвитку) відвідали Ізмаїльський державний гуманітарний університет на запрошення його ректора Ярослава Кічука.

  Продуктивні контакти з цим ЗВО і форпостом українства у багатоетнічній Бессарабії розпочалися не сьогодні. Зокрема, в процесі регулярних відвідин нащадків задунайських козаків, які компактно проживають у північній Добруджі Румунії, за сприяння партнерської ГО «Україна – Світ» автору цих рядків доводилося опиратися на дружнє плече й допомогу пана ректора ІДГУ Ярослава Кічука і його команди. Згодом через спільні фестивальні («Задунайська Січ»), волонтерські акції для ЗСУ ця співпраця розширилася.
  Нещодавній (09 жовтня) візит Ярослава Кічука в рідний НУБіП, його зустріч із проректором з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергієм Квашою, ознайомлення з найкращими локаціями нашого ЗВО був логічним продовженням наших партнерських контактів.

  Приємною несподіванкою стало повідомлення Ярослава Кічука, що ухвалою вченої ради ІДГУ від 29 червня 2023 р. вашому автору присвоїли звання «Почесний професор Ізмаїльського державного гуманітарного університету».
  Наш візит в Ізмаїл, який планувався кілька років, розпочався з ранкового виступу директора ННЦ виховної роботи і соціального розвитку НУБіП України Сергія Михнюка перед співробітниками і студентами ІДГУ «Управління освітніми закладами, профорієнтація і розширення співпраці між НУБіП України і ІДГУ». Виступ Сергія Вікторовича був блискучим і чудово сприйнятим слухачами. При обговоренні співробітники і студенти ІДГУ висловили нові ідеї щодо розширення нашої співпраці.
  Після цього всі присутні перейшли в переповнену центральну актову залу, де о 1000 год. відбулася мій виступ-концерт «Людина і нація. Час воїнів. Будьмо українцями!». Приємно й важливо, що до студентів і працівників ІДГУ (історичний, філологічний, педагогічний ф-ти) приєдналися студенти та співробітники Ізмаїльської філії Одеської морської академії, Центру професійної освіти та інших навчальних закладів Ізмаїла. Варто зазначити, що етнічні українці серед студентів ІДГУ складають до 15%. Решта мають болгарське, румунське, молдавське, гагаузьке, татарське, російське (зокрема, старовіро-липованське) етнічне походження. Але «всі ми, насамперед, – українці», – в такому дусі виховуються студенти нашого ЗВО, заявив ректор Ярослав Кічук.
  Я переконався в цьому під час бесіди-концерту. На моє «Слава Україні!» зала відповіла потужним багатоголосим «Героям слава! …Україна понад усе!». І «Червону калину», і «Червону руту» аудиторія співала не менш дружньо, ніж у Києві чи Львові.
  «Ви маєте змогу черпати силу й мудрість одразу з кількох джерел: українського, болгарського, румунського… Дорожімо й поважаймо, зберігаймо і примножуймо традиції, мову, культуру будь-якого народу. Бо національна сутність, гідність і патріотизм – це мегасистема унікальних рушійних сил розвитку людини, нації і всього людства, без яких і людина, і народ, і все людство приречене на деградацію. Любімо всі нашу спільну Вітчизну Україну. Лиш Українська держава, а не будь-яка імперія, забезпечить кожній людині можливість зберігати й реалізовувати свою етнічну сутність», – короткий лейтмотив сказаного мною під час цієї зустрічі.
  Перед закінченням дійства відбулася процедура вручення мені диплома «Почесного професора ІДГУ». На завершення ми дружньо заспівали наш Гімн. Традиційно я подарував свої книги «Людина і нація. Час воїнів» студентам, учням і представникам навчальних закладів міста. А також, – інформбуклети про НУБіП для майбутніх студентів з Бессарабії. Відразу після зустрічі ми дали інтерв’ю місцевому телеканалу. 

  В такому ж дусі відбувся і наш наступний візит у Агротехнічний коледж м. Ізмаїл. Утім, він мав ще більш профорієнтаційний характер. Коледж зараз розглядає зміну свого юридичного статусу й подальшого навчання випускників. Раніше вони здебільшого продовжували навчання в Одеському й Мелітопольському аграрних ЗВО. «Страшна війна закрила нам дорогу в Мелітополь, в Одесу також не всі хочуть їхати…», – сказала директор коледжу п. Христина Карагяур. Очевидно, що профорієнтаційний виступ п. Сергія Михнюка за моєї скромної музично-філософської підтримки вирішили цю проблему. Рекламних буклетів НУБіП ледь вистачило на всіх охочих. 

  Далі ректор Ярослав Кічук повіз нас до головного міста українських болгар – Болграда. Нас уже чекала знаменита Болградська гімназія ім. Г.С. Раковського – освітня колиска болгарської державності й культури, з якої вийшли чимало болгарських державних і військових діячів, митців, науковців, починаючи з її заснування в 1858 р. Спілкування з керівниками, викладачами й учнями гімназії, огляд її приміщень, музею продемонстрували, що й зараз цей заклад діє на високому рівні. У своїх виступах ми розкрили гімназистам їхнє майбутнє в Україні, і не тільки в Бессарабії, а й у Києві, зокрема в НУБіП. Майбутнє покаже, наскільки ці слава були вирішальними, але засвідчу: з усіх своїх 1063 виступи за останні роки від Луганська до Барселони, від Таллінна до Бухареста кількість взятих автографів, рукостискань, обіймів і сяючих очей було найбільше саме тут, в Ізмаїлі й Болграді. Директор гімназії Сніжана Скорич після зустрічі підтвердила, що чимало слухачів уже зацікавилися своїм українським майбуттям. Варто подякувати й деканові історичного факультету ІДГУ Іванові Татаринову за якісну участь у наших зустрічах.

  Зустріч з керівниками міста Болград поглибила наше розуміння проблем і перспектив Бессарабії, а з боку господарів Болграду – нашу зацікавленість у взаємовигідній співпраці. Наостанок дня нас чекала зустріч з громадськими активістами Болградщини, яка продемонструвала – справжнім інтернаціоналістом може бути тільки палкий патріот свого народу. Ярослав Кічук, який сам має болгарські корені, об’єднав навколо себе й української ідеї багатьох потужних лідерів різного етнічного походження. Але всі ми говорили однією мовою! Ці лідери також зацікавлені у співпраці. Вірю, що наші фахівці з харчових технологій, туризму, ІТ-технологій тощо вдихнуть в унікальні наробки болгарина Сергія Русєва, гагауза Михайла Фучиджі та інших нове життя… Його брат Іван Фучиджі – відомий український тренер з гандболу (команди «Донбас», «Шахтар»). Війна вигнала Івана Фучиджі з Донбасу, але він хоче бути й далі корисним усій Україні. 

  Спортивна тематика нашого візиту продовжувалась і наступного дня. Місцевий тренер з карате розповів нам про суперталановиту ізмаїльську школярку-каратистку, чемпіонку світу у своїй віковій категорії. Ми розповіли йому про спортивну славу НУБіП, зокрема й нашого відомого тренера Сергія Вербицького, якого знають і каратисти Бессарабії. Юна зірка та інші спортивні вихованці Ізмаїлу готові продовжувати тренування під керівництвом наших фахівців.  

  Окремим питанням, що цікавило нашу делегацію, було й ознайомлення зі станом аграрної логістики регіону. За дорученням проректора з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергія Кваші ми відвідали наймолодшу філію «НІБУЛОНу» – «Бессарабську», що реалізовується в місті Ізмаїл на річці Дунай. Філію, чиї потужності складають 300 тис. тонн на місяць, називають на ринку символом стійкості, адже вона забезпечила можливість стабільного експорту «НІБУЛОНу» під час війни в умовах несталої роботи зернового коридору. Філія обслуговує інтереси широкого кола малих і середніх агровиробників. Закупівельна діяльність «НІБУЛОНу» в інтересах Ізмаїлу охоплює Житомирську, Київську, Сумську, Вінницьку, Черкаську, Полтавську, Дніпропетровську, Кіровоградську, Хмельницьку та Тернопільську області і, звісно, південь України.

  Підсумовуючи цю розповідь, з радістю додам: візит-рейд південною українською Бессарабією перевершив наші сподівання. Інформація про найкращий ЗВО України – НУБіП – пішла в бессарабські маси різноманітними каналами. ІДГУ, та й інші навчальні заклади готові до найтісніших форм співпраці аж до інтеграції в лоно НУБіП України.
Дякуємо проректорам НУБіП Сергію Кваші і Вадиму Ткачуку за сприяння.

До нових звитяг і звершень, братове!

 

Володимир Гонський,
провідний фахівець відділу виховної роботи та студентських справ
Почесний професор Ізмаїльського державного гуманітарного університету

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook