Нарада з директорами відокремлених структурних підрозділів НУБіП: організація освітнього процесу та місце фахових коледжів у законодавчих ініціативах Міносвіти

28 лютого 2024 року
  Під головуванням ректора Станіслава Ніколаєнка у очно-дистанційному форматі пройшла нарада з директорами всіх відокремлених структурних підрозділів НУБіП, до якої долучилися і керівники підрозділів і служб, дотичних до теми розмови.

  Розпочинаючи її, Станіслав Ніколаєнко підкреслив: ми продовжуємо нашу наполегливу роботу з прояснення долі університетських коледжів, недопустимості виокремлення їх із структури університету. Нещодавно з цього приводу відбулася зустріч ректорів університетів з міністром освіти і науки Оксеном Лісовим, під час якої освітяни доводили до очільника галузі всю хибність такого кроку. Ректор зазначив, що без коледжів, які дають можливість найшвидше підготувати фахівців, відбудовувати повоєнну Україну буде важко, а грантова система для їх формування, особливо аграрного профілю, – недоречна.

  Очільник університету також спинився на виборах ректора, які пройдуть менш ніж за півроку, і запросив учасників наради долучатися до відзначення 126-ї річниці Національного університету біоресурсів і природокористування України, запланованого на 31 травня.
  Проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук закликав директорів ВСП, за потреби, звертатися до керівництва університету з приводу інвентаризації земель та майна (списання, оренда тощо).

  Про організацію освітнього процесу відокремлених структурних підрозділів НУБіП у другому семестрі 2023-2024 н.р. доповів начальник відділу регіонального розвитку, координації діяльності ВСП, дистанційної освіти та заочного навчання Олександр Санченко. Навчання тут організовано відповідно до графіків, які затверджені та розглянуті на педагогічних і вчених радах. Однією з пріоритетних задач у другому семестрі є активна профорієнтаційна робота серед випускників коледжів, підготовка їх до НМТ та реєстрація на олімпіаду для вступу в університет. На сьогодні на Всеукраїнські олімпіади НУБіП зареєстровано 840 випускники коледжів (53% від загальної кількості), з них зі структури НУБіП – 676 осіб, інші заклади – 164. Для підготовки абітурієнтів в університеті також організовані підготовчі курси, які динамічно підлаштовані для будь-якої категорії слухачів.

  Минулорічний листопадовий День відкритих дверей засвідчив ефективно проведену профорієнтаційну роботу: до участі у ньому на місцях долучились 1820 випускників коледжів, і, найголовніше, – це 685 випускники 57 закладів освіти, що не входять до структури НУБіП. Тому завдання – не збавляти темпу і готуватись до весняного Дня відкритих дверей.
  З початком освітнього процесу в коледжах розпочались і важливі організаційні заходи. Зокрема пройшли перші акредитаційні експертизи у Бережанському (транспортні технології) та Боярському фахових коледжах (економіка, маркетинг, транспортні технології). За попередніми оцінками експертів, вони отримали позитивні бали – 90 і вище, що дає можливість акредитувати ці освітні програми. Засідання акредитаційної комісії очікується 12 березня.
  З початком нового семестру, за підтримки ректора та обласних рад, у колективах ВСП триває активна дискусія про недопущення виокремлення фахових коледжів із структури університетів. Наразі таке рішення висловили депутати Київської, Чернігівської, Тернопільської, Вінницької, Закарпатської обласних рад. Очікуємо рішення Рівненської обласної ради.

  Відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Ковалевський звернув увагу учасників на обов’язкову наявність у випускників закладів фахової передвищої освіти результатів ЗНО 2021 року або НМТ 2022-2024 років. Що ж стосується вступників другого (магістерського) рівня освіти – для усіх без винятку є необхідність скласти Єдиний вступний іспит на всі спеціальносте, а на деякі з них ще й ЄФВВ. Основним завдання є проведення роз’яснювальної роботи серед вступників щодо порядку та особливостей участі у вступних випробуваннях 2024 року.

  Також увагу було приділено підготовці проєктів освітніх програм для вступників 2024 року та аналізу результатів проведених акредитацій за останні три роки, про що і говорив начальник навчального відділу Ярослав Рудик.

  Розглянули і надактуальне питання стану реалізації законодавчої ініціативи щодо модернізації мережі закладів освіти та спільні кроки по недопущенню виокремлення коледжів із структури університету. Тут співдоповідачами, з врахуванням місцевих реалій і міжнародного партнерства, виступили директори інститутів Василь Лукач і Мирон Жибак, очільники коледжів Юрій Садварі, Василь Царук, Андрій Матвієнко, Дмитро Костюк, Сергій Кропивко, Світлана Пилипишин, Олена Литовченко, Борис Павлюк, Володимир Альохін. Вони були одностайні: під час воєнного стану допускати такої кризової ситуації, як виокремлення коледжів із структури університету, не можна! І було б цілком доречно організувати зустріч з цього приводу з міністром освіти і науки.
  Йшлося також про участь у пілотному проєкті щодо формування мережі академічних ліцеїв на базі фахових коледжів Київської, Чернігівської та Рівненської областей.

  Підбиваючи підсумки, Станіслав Ніколаєнко підкреслив: тільки разом ми зможемо досягти позитивного результату.

Валентин Обрамбальський
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook