Вчена рада: фінансова стабільність, ефективність діяльності навчально-дослідних господарств та перспективи використання нових агрофіторесурсів в Україні

28 лютого 2024 року
  28 лютого 2024 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання вченої ради, присвячене питанням фінансової стабільності університету, діяльності навчально-дослідних господарств тощо.

  За традицією перед початком розгляду питань порядку денного ректор вручив атестати професора та доцента нашим колегам.

  Першим питанням, яке виносилося на розгляд вченої ради, був короткий звіт очільника університету Станіслава Ніколаєнка про діяльність колективу протягом місяця. Пройдено ряд акредитацій, для низки освітніх програм розпочався пост-акредитаційний період. Відбулася зустріч ректора зі старостами академічних груп, за результатами якої дані доручення, спрямовані на поліпшення якості освітнього процесу та побуту в гуртожитках. Серед студентів та завідувачів кафедрами проведене опитування щодо нагальних питань діяльності університету, мотивації до навчання та вибору професії, результати яких після опрацювання стануть темою відповідних нарад і прийнятих рішень про що будемо інформувати додатково. Тривала наукова, міжнародна, виховна, культурна, спортивна робота. Навчально-дослідні господарства готувалися до весняних польових робіт, закуповували необхідні матеріали, насіння добрива, паливо тощо. Боярська лісова дослідна станція проводить підготовку до весняної висадки лісу, участь в якій візьмуть і студенти університету. Розроблений і затверджений план закупівель обладнання на поточний рік, яким передбачається оновити, відкрити нові лабораторії для навчального і наукового процесів. Перша хвиля відбудеться вже незабаром – до 31 травня, коли університет відзначатиме 126-річницю.

 

 

 

  Наукову доповідь за темою «Фундаментальні та прикладні основи мобілізації, збереження та раціонального використання нових агрофіторесурсів в Україні» представив професор кафедри рослинності Джамал Рахметов. Результатом роботи творчого наукового колективу стало створення колекції унікальних енергетичних та ароматичних рослин., розроблено 48 методик, створено підгрунтя для створення нових агрофіторесурсів. Створено цінний генофонд нових, нетрадиційних культур з використанням генетики, біотехнологій, селекції. Дослідництво та освіта нероздільна, а тому до цієї наукової роботи активно долучалися і студенти агробіологічного факультету. Участь в обговоренні доповіді взяли професори Віталій Лисенко, Андрій Мартин, Олег Мельник, Світлана Каленська, Іван Ковальчук, які акцентували увагу на економічній складовій, адаптації до зміни клімату, розширенню співпраці з факультетом харчових технологій, побудові мап перспектив інтродукції рослин тощо.

 

 

 

  Про підсумки наукової, виробничо-фінансової діяльності навчально-дослідних господарств НУБіП України за 2023 рік представив начальник відділу організаційної діяльності навчально-дослідних господарств, Боярської ЛДС та навчально-виробничої практики Микола Грунтковський. Він закцентував на освітній складовій, організації навчальних, виробничих практик для студентів, провадженні наукової роботи, зокрема виконання наукових проектів як за кошти державного бюджету, так і грантової, міжнародної співпраці на базі господарства «Великоснітинське» та Боярської лісової дослідної станції. Середня врожайність зернових склала 57 центнерів з гектара. Виручка склала в середньому 42 тисячі гривень на один гектар. На 1427 гектарах посіяно озимих культур, які перебувають в доброму стані. Господарства вели стабільну фінансову діяльність, дещо оновили матеріально-технічну базу. На понад 12 мільйонів гривень надали допомогу Збройним Силам України. Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша закцентував на необхідності долучення господарств до проєкту аграрних нот, екологічних сертифікатів та стати ініціаторами проведення низки наукових досліджень, до яких залучити науково-педагогічних працівників у світлі збільшення наукової складової їхньої діяльності. Директор Агрономічної дослідної станції Юрій Росомаха у співдоповіді відзначив виключну роль у підготовці агробіологів, інженерів та студентів інших спеціальностей та можливостей господарства для проведення ефективної практики на його базі. Були озвучені складнощі, з якими стикаються господарства, мова про ціноутворення на готову продукцію та ресурси на її виробництво, недоступність кредитування, кліматичні коливання тощо. Перспективним є поглиблення переробки продукції, розширення спектру нішевих культур. Вчена рада прийняла рішення, в якому, зокрема передбачається забезпечення студентів, викладачів, співробітників доступною продукцією овочевої групи, відновлення повноцінної діяльності господарства «Ворзель», яке найбільше постраждало від російського вторгнення на Київщину.

 

  Річний фінансовий звіт за 2023 рік та фінансовий план на 2024 рік представив проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук, який попередньо був представлений на ректораті та опублікований на офіційному сайті університету. 2023 рік завершений без боргів, виконані всі зобов’язання з виплати заробітної плати, стипендії, сплачені комунальні послуги, здійснені відповідні надходження. Разом з тим, фіксується невиконання плану надходжень від діяльності окремих госпрозрахункових підрозділів, хоч в цілому план дотриманий. Це стане предметом окремої наради. Майже 90 мільйонів гривень – 60 за загальним та 30 спеціальним – використано на проведення наукових досліджень. 61% з них – гранти. Близько 5 мільйонів гривень було спрямовано на оновлення наукового обладнання. Виробничі підрозділи виконали робіт на суму понад 27 мільйонів гривень. Майже 53 мільйона гривень склали видатки на оплату комунальних послуг. Зведений бюджет університету на 2024 рік 1,7 мільярда гривень, що на 80 мільйонів більше до минулого року. За програмою «Освіта» майже 81% – це заробітна плата і нарахування. Передбачено, що комунальні послуги цього року вартуватимуть 77 мільйонів гривень, водночас за загальним фондом університету виділено лише 8 мільйонів гривень. Заплановано, що понад 20 мільйонів гривень буде затрачено на оновлення матеріально-технічної бази. Передбачено дворазове підвищення мінімальної заробітної плати протягом року. Що стосується посадових окладів за Єдиною тарифною сіткою для всіх категорій працівників, то таке підвищення визначене лише з 01 січня. Слід зазначити, що ректорат, бухгалтерська служба забезпечили виплату науково-педагогічним працівникам зарплати з урахуванням індивідуального коефіцієнту рейтингу. Наступне підвищення мінімальної заробітної плати відбудеться 01 квітня. Вчена рада затвердила фінансовий звіт за 2023 рік, фінансовий план на 2024 рік, план надходжень від госпрозрахункової діяльності, кошторис витрат на студентське самоврядування в поточному році.

 

  За рекомендацією навчально-методичної ради, які озвучив начальник навчального відділу Ярослав Рудик вчена рада затвердила Положення про індивідуальний графік, схвалила до друку навчально-методичну літературу до друку.

 

  За пропозицією наукової координаційної ради вчена рада затвердила тематичний план досліджень і розробок на 2024 рік, схвалила наукові видання та періодику до друку.

 

 

  Вчена рада таємним голосуванням висунула наукові роботи для участі у конкурсі на здобуття Премії Верховної Ради України молодим вченим у 2024 році та присвоїла вчені звання нашим колегам.

 

 

  На завершення, ректор Станіслав Ніколаєнко озвучив ряд спільних завдань. Перше, Україна переживає надзвичайно складний період. Невизначеність партнерів з підтримкою компенсується героїзмом українських захисників. У зв’язку з цим кожен член колективу має сконцентруватися на якості освітнього процесу, працювати з молоддю, не допускати освітніх втрат студентів і, як наслідок, не мати понад одну тисячу відрахованих за один лише семестр. Слід цікавитися життям студента, залучати його до життя колективу, того спектру заходів, які організовує ректорат, деканати, дирекції тощо. Важливим питанням є забезпечення належних побутових умов в гуртожитках, підготовка кімнат для поселення студентів нового набору. Друге, на що варто звернути увагу – це виконавська дисципліна, постійна робота з науково-педагогічними працівниками, за необхідністю надання допомоги колегам. Третє – законодавчі ініціативи у разі їхнього ухвалення парламентом, суттєво впливають на набір здобувачів вищої освіти. Вкотре звертаємо увагу на зміну підходів у профорієнтаційній роботі, оскільки реклама, запрошення, обіцянки і наявність переваг не спрацьовують так, як раніше. Профорієнтація повинна ставати глибинною, починатися з 8-9 класу школу, створення центрів та опорних шкіл кожного факультету та ННІ. Ще раз звернути увагу на діяльність підготовчих курсів та залучати учасників Олімпіади для вступу в університет. Четверте, продовжувати наукові дослідження і розширювати базу їхніх замовників – маємо стати корисними бізнесу. Значний резерв тут має факультет захисту рослин, біотехнологій та екології, колективу якого запропоновано брати землю та ліс наявні в університеті для наукової роботи. П’яте, використати міжнародний інтерес до України, до наших ідей, напрацювань, залучити партнерів для спільної діяльності. Шосте, забезпечувати справедливість у оцінюванні знань, прозорість у виставленні оцінок і недопущення різноманітних зловживань посадовими особами факультетів, ННІ. Сьоме, продовжити зміцнення матеріально-технічної бази. Восьме, демонструвати особистий патріотичний приклад.

Пресслужба
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook